Premierul spaniol va merge la Kiev
Prim-ministrul Spaniei Pedro Sánchez va călători la Kiev în următoarele zile pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelensky, a declarat marți pentru CNN un înalt oficial al guvernului spaniol.
Oficialul a spus că nu poate da alte informații „din motive de securitate”.
Spania a anunțat luni că își va redeschide ambasada de la Kiev „în zilele următoare”. Ambasada a fost închisă și personalul a fost evacuat la Varșovia, în Polonia, la scurt timp după invadarea Ucrainei de către Rusia la sfârșitul lunii februarie.
Redeschiderea va fi „un nou semn al angajamentului guvernului și societății spaniole față de poporul ucrainean”, a declarat, luni, Sánchez pentru televiziunea spaniolă Antena 3.
5 milioane de refugiați ucraineni, cei mai mulți în Polonia și România
Aproape cinci milioane de ucraineni au fugit de război de la invazia Rusiei, susține Organizația Națiunilor Unite. Este o în criză a refugiaților cu cea mai rapidă creștere din Europa de la al Doilea Război Mondial.
Femeile și copiii reprezintă aproximativ 90%. Aproape două treimi din toți copiii ucraineni au fost forțați să-și părăsească locuințele, inclusiv cei care se află încă în țară, spune ONU.
Cei mai mulți refugiați sunt în Polonia, peste 2,8 milioane, urmată de România cu peste 750.00, Ungaria și Republica Moldova cu peste 425.000.
Cifrele Agenției ONU pentru Refugiați (UNHCR) arată că aproape 645.000 de ucraineni au fugit în februarie, aproape 3,4 milioane în martie și 945.000 au plecat în această lună.
„Cheia este că granițele rămân deschise, oamenii pot avea acces la siguranță și când ajung în țările vecine au acces la asistență”, a declarat purtătorul de cuvânt al UNHCR, Shabia Mantoo.
Boris Johnson: „Este mai vital ca niciodată să creștem sprijinul global” pentru Ucraina și sancțiunile împotriva Rusiei
Premierul britanic și-a informat miniștrii cabinetului cu privire la situația de ultimă oră din Ucraina, spunând că poziția țării este „periculoasă”, cu un Vladimir Putin „furios de înfrângeri, dar hotărât să revendice un fel de victorie, indiferent de costul uman. ”.
Înaintea unei discuții telefonice cu alți lideri mondiali în această după-amiază, premierul britanic le-a spus miniștrilor săi că este „mai vital ca niciodată să creștem sprijinul global”, inclusiv mai multe arme defensive și sancțiuni împotriva Rusiei, transmite The Guardian.
Marea Britanie intenționează să revoce statutul Bursei de Valori din Moscova ca bursă recunoscută
Marea Britanie și-a anunțat marți intenția de a revoca statutul Bursei de Valori din Moscova ca bursă de valori recunoscută, potrivit unui comunicat emis de autoritatea fiscală britanică,HM Revenue and Customs (HMRC).
Eliminarea statutului înseamnă că investitorii nu vor mai putea accesa anumite beneficii fiscale din Regatul Unit în viitor atunci când tranzacționează la Bursa de Valori din Moscova.
Totuși, investițiile existente vor fi protejate.
Mișcarea este cea mai recentă dintr-un șir de sancțiuni pe care guvernul britanic le-a impus Rusiei după invadarea Ucrainei.
„În vreme ce continuăm să izolăm Rusia ca răspuns la războiul lor ilegal împotriva Ucrainei, revocarea statutului recunoscut al Bursei de Valori din Moscova trimite un mesaj clar: nu există niciun caz pentru noi investiții în Rusia”, a declarat secretarul financiar britanic al Trezoreriei, Lucy Frazer.
Statutul de bursă recunoscut este o clasificare dată de HMRC în scopuri fiscale, care permite valorilor mobiliare tranzacționate la o bursă recunoscută să fie eligibile pentru anumite tratamente și scutiri fiscale.