„Cine împarte, parte-și face”, ne spune un proprietar de hotel care a găzduit persoane venite din Ucraina. Referirea este la adresa autorităților române, care au promis că vor sprijini financiar operatorii economici care vor caza ucraineni. Diferența între discursul oficialităților și faptele ulterioare aveau să fie mari, constată cei implicați.
Statul român, potrivit mai multor mărturii locale din județele de graniță, nu era pregătit la sfârșitul lunii februarie și începutul lunii martie să facă față persoanelor care soseau din Ucraina. Autoritățile locale erau depășite, nici cele centrale nu puteau oferi spațiile necesare cazării. În lipsa unei intervenții directe a statului, cei care s-au mobilizat au fost reprezentanții societății civile sau operatorii economici.
Hoteluri, pensiuni sau apartamentele unor persoane private au devenit noile cămine pentru ucraineni. Statul încă se mobiliza și organiza sălile de sport și căminele culturale.
Guvernul adoptă, la 27 februarie, OUG 15 privind cazarea persoanelor venite din Ucraina. La 5 martie, se emite și HG 315 care stabilește că un operator economic poate deconta 100 de lei pentru cazarea unei persoane și până la 230 de lei pentru o cameră în care erau găzduite mai multe persoane sosite din Ucraina. Autoritățile locale puteau găzdui în spațiile organizate migranții, dar suma era de 50 de lei de persoană.
Europa Liberă a încercat să afle care au fost costurile suportate de statul român pentru cazare și cât au solicitat persoanele juridice implicate. La nivelul Inspectoratului de stat pentru situații de Urgență nu există o situație defalcată între primării și operatorii economici. Un lucru este clar: Hotărârea de Guvern 315 din 5 martie privind 100 de lei pe noapte nu a fost aplicată vreodată.
Mecanismul ne-a fost descris de un hotelier din Constanța și a fost confirmat și în alte județe. Prefectura și ISU județean au chemat operatorii privați la finalul lunii martie, la o lună de la începerea războiului, și le-a cerut să accepte suma de 50 de lei pe noapte. În caz contrar, li s-a comunicat că nu vor putea semna protocolul cu ISU, ceea ce înseamnă că nu li se va deconta vreun leu. În fața noii situații impuse de autorități, unii privați au acceptat să primească 50 de lei și nu 100 de lei, așa cum prevedea HG 315.
„Valoarea maximă a costurilor prevăzute în HG 315/2022 este de 100 lei/zi/persoană sau 230 lei/zi/cameră. Până în prezent nu s-au semnat astfel de contracte, deoarece cererile pentru asigurarea cazării au fost asigurate la costuri de maxim 50 de lei/zi/persoană, în spații puse la dispoziție de către instituțiile, autoritățile publice centrale sau locale, inclusiv operatorii economici publici sau privați”, se arată în răspunsul primit de Europa Liberă de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.
Statul român admite astfel că deși HG 315 este în vigoare din 5 martie, nu s-a decontat vreodată suma înscrisă. Indiferent dacă au stat la un hotel de patru stele sau într-o sală de sport, decontarea se face cu 50 de lei pentru o persoană. Mai mult, la decontarea de 50 de lei pentru un hotelier este inclus și TVA de 5%, bani pe care tot statul îi încasează.
Statul român a dorit ucrainenii în sălile de sport și în căminele culturale, nu la hotel
Europa Liberă a dezvăluit din 23 martie 2022 că politica statului român este ca Inspectoratele pentru Situații de Urgență să direcționeze persoanele venite din Ucraina spre spațiile de cazare oferite de autoritățile locale, nu spre hoteluri. Problema este că statul român nu s-a preocupat de persoanele venite din Ucraina și în primele două-trei săptămâni ale războiului, susțin hotelierii consultați de Europa Liberă.
Spre exemplu, un hotel din Constanța care a cazat migranți încă din prima zi a războiului primește decontare începând din a doua jumătate a lunii martie. Protocolul cu ISU, în care își dă acordul pentru 50 de lei pe noapte, se încheie după 31 martie. Astfel, un hotel din România primește decontarea cazării pentru data de 19 martie, dar nu primește și pentru 16 martie. Situația este valabilă și pentru tot intervalul 24 februarie – 16 martie, deși poate demonstra că a găzduit persoane venite din Ucraina, iar ele au fost declarate Poliției Române. Perioada nu este inclusă la decontare.
Cu toate acestea, în ambele date, persoane din Ucraina se aflau în hotel. De ce există o diferență între decontare și perioada fără decontare? Comitetul pentru Situații de Urgență nu s-a întrunit trei săptămâni pentru a lua decizia încheierii de protocoale între ISU și operatorii privați, spun hotelierii.
Autoritățile locale și operatorii economici au solicitat decontarea cazării până la 31 martie, iar valoarea este de 1.75 milioane de lei (351.000 euro), conform datelor primite de Europa Liberă de la IGSU.
Datele pentru luna aprilie nu sunt centralizate, deoarece solicitările se depun în luna mai pentru luna anterioară.
Printre județele fruntașe la decontare sunt Brașov (80.000 euro), Botoșani (73.000 euro), Suceava (43.000 euro), Galați (36.460 euro) și județul Neamț (20.900 euro). Primele plăți au început să fie făcute în 26 aprilie.
La finalul lunii martie, surse guvernamentale declarau pentru Europa Liberă că statul român pune la dispoziție 30.000 de locuri de cazare pentru persoanele venite din Ucraina, iar doar 8.000 erau ocupate. De precizat, fondurile pentru cazare și mâncare urmează să fie decontate de statul român din bani europeni.
Întârzieri și la decontarea cazării la privați
Statul român a decis prin Hotărârea de Guvern 336 din 11 martie că persoanele fizice pot primi bani pentru hrana migranților.
Pentru a beneficia de decontare, persoanele fizice trebuie să depună în primele trei zile lucrătoare ale fiecărui luni pentru luna precedentă, la autoritățile locale, o cerere în care precizează numărul persoanelor găzduite, numele și prenumele acestora, localitățile din care declară că provin și intervalul de timp pentru care se solicită decontarea cheltuielilor de hrană. Suma a fost stabilită ulterior la 20 de lei pe zi.
Prin OUG 28 din 23 martie 2022 se stabilește că persoanele fizice pot găzdui migranți în schimbul a 50 de lei pe noapte. Banii urmează să fie decontați de autoritățile locale.
Pentru ca OUG să fie pusă în aplicare a fost nevoie și de HG 494/2022, din 8 aprilie, prin care se stabilea mecanismul de plată.
Astfel, statul român a adoptat mai multe OUG și HG-uri pentru decontarea sumelor pentru cazarea persoanelor venite din Ucraina de privați, autorități locale și persoane fizice, plus decontarea cheltuielilor legată de hrană.
Pentru decontarea cazării la privați, persoane fizice, statul român nu s-a încadrat în termene pentru a putea face plățile pentru luna martie în aprilie.
„Având în vedere data intrării în vigoare a hotărârii de guvern, precum și termenele de plată menționate în cuprinsul actului normativ, decontarea se va efectua începând cu luna mai”, susține IGSU pentru Europa Liberă.
Cererea de decontare pentru cazare se face la primării.
Suma solicitată pentru decontarea cheltuielilor legate de hrană aferente lunii martie a fost de 5,3 milioane de lei.
Cea mai mare sumă este în dreptul ISU București Ilfov (188.600 euro), județul Suceava (161.400 euro), județul Constanța (105.000 euro), județul Maramureș (47.720 euro), județul Sibiu (66.480), județul Brașov (39.200 euro), județul Tulcea (40.000 euro).