Linkuri accesibilitate

Copii din Mariupol ademeniți de invadatori la sărbătoarea Zilei Victoriei, după mai mult de două luni de bombardamente neîntrerupte. Localnicilor le-au fost oferite conserve cu carne desfăcute, baloane și panglica Sf. Gheorghe, devenită simbol al invaziei rusești în Ucraina.
Copii din Mariupol ademeniți de invadatori la sărbătoarea Zilei Victoriei, după mai mult de două luni de bombardamente neîntrerupte. Localnicilor le-au fost oferite conserve cu carne desfăcute, baloane și panglica Sf. Gheorghe, devenită simbol al invaziei rusești în Ucraina.

Războiul din Ucraina | SUA avertizează că va fi război de uzură. 800 de sesizări pentru crime de război la Mariupol

Războiul lui Putin în Ucraina a ajuns la cea de-a 76-a zi. În urma bombardamentelor rusești, la Odesa au fost rănite cinci persoane și una a murit. Ucraina va primi aviz de țară candidată la UE în luna iunie.

  • Operatorul sistemului de transport al gazelor din Ucraina (OGTS) a anunțat suspendarea tranzitului unei treimi din gazele rusești către Europa începând cu 11 mai.
  • Administrația Kievului a decis să „derusifice” metroul capitalei ucrainene și să schimbe toate denumirile care au vreo legătură cu Rusia.
  • Șefa serviciilor americane de informații, Avril Haines, spune că războiul purtat de Putin în Ucraina va fi unul de uzură, că este posibil ca liderul de la Kremlin să apeleze la „mijloace drastice” pentru a-și îndeplini obiectivele, că vrea cu orice preț o legătură terestră către Transnistria și că mizează pe scăderea interesului SUA și al aliaților pentru Ucraina, pe măsură ce războiul va continua.
  • Rusia continuă ofensiva în estul și mai ales asupra combinatului Azovstal, unde nu au fost evacuați, de fapt, toți civilii ci mai sunt cel puțin 100, la care se adaugă și cei peste 1.000 de militari ucraineni.
  • Cadavrele a 44 de civili ucraineni au fost găsite între dărâmăturile unei clădiri cu cinci etaje din Izium/Harkov, distrusă de forțele ruse în martie, iar cinci persoane au fost rănite și una a murit după bombardarea Odesei.
  • Marina rusă face victime și în rândul delfinilor afectați de poluarea fonică din Marea Neagră, cauzată de aproximativ 20 de nave ale marinei ruse și de activitățile militare în desfășurare.
20:20 10.5.2022

Kievul alege noi nume pentru stațiile de metrou care au legătură cu rușii. „Derusificăm rețeaua de transport”

Cinci dintre stațiile de metrou din Kiev urmează să fie redenumite, deoarece capitala ucraineană caută să-și „derusifice” rețeaua de transport.

Autoritățile spun că 170.000 de persoane au participat la un sondaj online pentru a selecta noi nume pentru anumite denumiri care au conotații sovietice/rusești.

Alegătorii au decis:

  • Stația din Piața Lev Tolstoi ar trebui redenumită pentru a-l onora pe scriitorul ucrainean Vasîl Stus
  • Stația Beresteiska ar trebui să se numească Buceanskaia
  • Eroii Niprului ar trebui să devină Eroii Ucrainei
  • Gara din Minsk ar trebui reintitulată Varșovia
  • Iar Prietenia popoarelor ar trebui să fie cunoscută în viitor drept Botanică

Luna trecută, locuitorii Kievului au aplaudat demolarea unui grup statuar reprezentând prietenia dintre Rusia și Ucraina.

20:10 10.5.2022

Premierul britanic Boris Johnson va vizita Suedia și Finlanda

Premierul britanic Boris Johnson va călători miercuri în Suedia și Finlanda, în timp ce cele două țări iau în considerare aderarea la alianța militară NATO.

Se așteaptă ca Suedia și Finlanda să ia o decizie cu privire la cererea de aderare la NATO luna aceasta.

„Nu este vorba doar despre Ucraina, ci despre securitatea mai largă a Europei”, a spus purtătorul de cuvânt al premierului britanic.

18:47 10.5.2022

Șefa spionajului american: Putin „va apela la mijloace mai drastice” pentru a-și atinge obiectivele în Ucraina

Vladimir Putin se pregătește pentru un război lung în Ucraina, avertizează SUA, iar o victorie a Rusiei în regiunea de est a Donbasului ar putea să nu pună capăt atacului său. Avril Haines, șefa spionajului american, spune că războiul din Ucraina devine unul de uzură fără un sfârșit prea apropiat, transmit BBC și The Guardian.

Directorul de Informații Naționale, Avril Haines, a spus că „tendința actuală crește probabilitatea ca președintele Putin să apeleze la mijloace mai drastice”, transmite BBC.

Ea a avertizat că Rusia ar putea căuta un pod terestre către Transnistria, teritoriul separatist al Republicii Moldova și spune că este probabil ca președintele Putin să încerce să impună legea marțială în Rusia.

Haines spune că Putin se bazează inclusiv pe faptul că fermitatea SUA și a aliaților europeni în sprijinirea Ucrainei ar putea slăbi în timp.

Dar ea crede că Kremlinul va autoriza utilizarea armelor nucleare doar dacă Putin percepe o „amenințare existențială” la adresa Rusiei.

„Putin consideră, cel mai probabil, că Rusia are o capacitate și o dorință mai mare de a îndura provocările decât adversarii săi și probabil că se bazează pe hotărârea SUA și a UE de a slăbi sprijinul pe măsură ce cresc lipsurile de alimente, inflația și prețurile la energie. În plus, întrucât atât Rusia, cât și Ucraina cred că pot continua să facă progrese din punct de vedere militar, nu vedem o cale de negociere viabilă, cel puțin pe termen scurt.

Natura incertă a bătăliei, care se dezvoltă într-un război de uzură, combinată cu realitatea că Putin se confruntă cu o nepotrivire între ambițiile sale și capacitățile militare convenționale actuale ale Rusiei, înseamnă probabil că următoarele câteva luni le vom vedea avansând într-un mod mai imprevizibil și într-un potențial de traiectorie escalandantă.

Tendința actuală crește probabilitatea ca președintele Putin să apeleze la mijloace mai drastice, inclusiv impunerea legii marțiale, reorientarea producției industriale sau acțiuni militare menite a elibera resursele necesare pentru a-și atinge obiectivele pe măsură ce conflictul se prelungește sau dacă el percepe că Rusia pierde în Ucraina.

Cel mai probabil punct de aprindere pentru escaladare în următoarele săptămâni este în jurul creșterii încercărilor Rusiei de a intimida asistența de securitate occidentală, a represaliilor pentru sancțiunile economice occidentale sau a amenințărilor la adresa regimului de acasă”, a spus Haines, citat de The Guardian.

Fost director adjunct al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) în perioada 2013-2015, Avril Haines (foto) supervizează și coordonează activităţile CIA, Agenţiei de Securitate Naţională (NSA) şi altor 15 agenţii cu competenţe în domeniul intelligence.

16:57 10.5.2022

70 de milioane de euro, pagubele aduse clădirilor din capitala Ucrainei

Primarul Kievului sspune că pagubele aduse clădirilor din capitala Ucrainei vor costa 70 de milioane de euro pentru a fi reparate.

Primarul Kievului, Vitali Klitciko, a postat pe Telegram că renovarea clădirilor din capitala Ucrainei atacate de forțele ruse ar costa 70 de milioane de euro.

Ca urmare a agresiunii militare a Rusiei, 390 de clădiri din capitala Ucrainei au fost avariate. 222 dintre acestea sunt blocuri de apartamente.

„Am identificat deja 20 de case unde ar trebui să înceapă mai întâi lucrările de restaurare. Pentru ca oamenii să se poată întoarce curând la casele lor. Bombardamentele au afectat 75 de instituții de învățământ, dintre care 30 erau preșcolare. 17 unități sanitare, 11 unități culturale”, a spus primarul, citat de The Guardian.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG