Linkuri accesibilitate

Copii din Mariupol ademeniți de invadatori la sărbătoarea Zilei Victoriei, după mai mult de două luni de bombardamente neîntrerupte. Localnicilor le-au fost oferite conserve cu carne desfăcute, baloane și panglica Sf. Gheorghe, devenită simbol al invaziei rusești în Ucraina.

Războiul din Ucraina | SUA avertizează că va fi război de uzură. 800 de sesizări pentru crime de război la Mariupol

Războiul lui Putin în Ucraina a ajuns la cea de-a 76-a zi. În urma bombardamentelor rusești, la Odesa au fost rănite cinci persoane și una a murit. Ucraina va primi aviz de țară candidată la UE în luna iunie.

  • Operatorul sistemului de transport al gazelor din Ucraina (OGTS) a anunțat suspendarea tranzitului unei treimi din gazele rusești către Europa începând cu 11 mai.
  • Administrația Kievului a decis să „derusifice” metroul capitalei ucrainene și să schimbe toate denumirile care au vreo legătură cu Rusia.
  • Șefa serviciilor americane de informații, Avril Haines, spune că războiul purtat de Putin în Ucraina va fi unul de uzură, că este posibil ca liderul de la Kremlin să apeleze la „mijloace drastice” pentru a-și îndeplini obiectivele, că vrea cu orice preț o legătură terestră către Transnistria și că mizează pe scăderea interesului SUA și al aliaților pentru Ucraina, pe măsură ce războiul va continua.
  • Rusia continuă ofensiva în estul și mai ales asupra combinatului Azovstal, unde nu au fost evacuați, de fapt, toți civilii ci mai sunt cel puțin 100, la care se adaugă și cei peste 1.000 de militari ucraineni.
  • Cadavrele a 44 de civili ucraineni au fost găsite între dărâmăturile unei clădiri cu cinci etaje din Izium/Harkov, distrusă de forțele ruse în martie, iar cinci persoane au fost rănite și una a murit după bombardarea Odesei.
  • Marina rusă face victime și în rândul delfinilor afectați de poluarea fonică din Marea Neagră, cauzată de aproximativ 20 de nave ale marinei ruse și de activitățile militare în desfășurare.
07:27 10.5.2022

Odesa: un centru comercial și un hotel, lovite de ruși cu rachete hipersonice

Un centru comercial și două hoteluri din Odesa au fost lovite luni de atacurile rusești.

Trei rachete Kinzhal – noile rachete hipersonice ale Rusiei – au fost trase dintr-un avion și au lovit „o țintă a infrastructurii turistice”, a declarat Sergei Bratchuk, purtător de cuvânt al administrației militare regionale Odesa. „Două persoane au fost spitalizate în urma atacului cu rachete”, a spus Bratchuk.

CNN arată că este vorba de un hotel din satul Zatoka, unde pagubele sunt semnificative.

Tot în Odesa, rușii au lovit un centru comercial cu șapte rachete, potrivit Comandamentului Operațional de Sud al Forțelor Armate al Ucrainei. Cinci persoane au fost rănite, iar o persoană a murit, se arată în comunicat.

Salvatorii evaluează pagubele în urma bombardametelor rușilor de la Odesa - 9 mai 2022
Salvatorii evaluează pagubele în urma bombardametelor rușilor de la Odesa - 9 mai 2022

07:32 10.5.2022

Zelenski: Ne aşteptăm să primim un răspuns pozitiv în iunie cu privire la dobândirea statutului de candidat UE de către ţara noastră

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a afirmat, în mesajul adresa poporului, că după Charles Michel, preşedintele Consiliului European, cât şi cu Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, se aşteaptă să primează un răspuns pozitiv în iunie cu privire la dobândirea statutului de candidat UE de către Ucraina. Acest război nu este doar pentru libertatea noastră, ci şi pentru libertatea tuturor europenilor, a mai spus el.

„Astăzi, am mai făcut un pas - un pas foarte important şi nu doar formal - pe drumul nostru către Uniunea Europeană. Ucraina a transmis cea de-a doua parte a răspunsurilor la un chestionar special care urmează să fie completat de fiecare ţară care aspiră să facă parte din Uniunea Europeană. De obicei durează luni, dar am făcut totul în câteva săptămâni”, a spus Zelenski, afimrând că este un document care conţine mii de pagini.

El a precizat că a avut discuţii despre integrarea europeană a Ucrainei atât cu Charles Michel, preşedintele Consiliului European, cât şi cu Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.

„Le-am mulţumit în numele întregului popor ucrainean pentru sprijinul acordat ţării noastre. Pentru atenţia la nevoile noastre şi mai ales acum - în acest timp dificil de război. Ei ştiu bine că acest război nu este doar pentru libertatea noastră, ci şi pentru libertatea tuturor europenilor. (..) Ne aşteptăm să primim un răspuns pozitiv în iunie cu privire la dobândirea statutului de candidat UE de către ţara noastră”, a spus Zelenski în mesaj.

Președintele Zelenski a avut discuţii despre integrarea europeană a Ucrainei atât cu Charles Michel, preşedintele Consiliului European, cât şi cu Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.
Președintele Zelenski a avut discuţii despre integrarea europeană a Ucrainei atât cu Charles Michel, preşedintele Consiliului European, cât şi cu Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.

07:37 10.5.2022

Biden a reactivat pentru Ucraina o lege de asistenţă militară datând din al Doilea Război Mondial

Preşedintele american Joe Biden a semnat luni o lege pentru a accelera transportul de echipamente militare către Ucraina, reactivând un dispozitiv care datează din cel de-al Doilea Război Mondial.

„Ukraine Democracy Defense Lend-Lease Act of 2022» este bazată pe un program al celui de-al Doilea Război Mondial menit să ajute Europa să reziste lui Hitler şi a fost susţinută de aproape fiecare membru al Congresului”american", a anunţat Casa Albă, menţionând de asemenea că legea a fost promulgată în ziua în care Rusia a marcat aniversarea victoriei din 1945 asupra Germaniei naziste.

De la începutul invaziei ruse din 24 februarie, administraţia Biden a oferit aproximativ 3,8 miliarde de dolari în ajutor militar Kievului.

Președintele Biden a reactivat pentru Ucraina o lege de asistenţă militară datând din al Doilea Război Mondial
Președintele Biden a reactivat pentru Ucraina o lege de asistenţă militară datând din al Doilea Război Mondial

07:43 10.5.2022

Oficial american: Ucraina a lovit sistemul rusesc de apărare aeriană pe Insula Şerpilor, în weekend

Armata ucraineană a lovit cel puţin un sistem de apărare aeriană rusească pe Insula Şerpilor în weekend, spune CNN, citând trei oficiali americani ai apărării şi un oficial ucrainean. Lovitura asupra sistemului de apărare aeriană cu rază scurtă de acţiune SA-15 se adaugă loviturilor asupra unui elicopter rusesc şi a unei nave de aterizare, a declarat un înalt oficial american al apărării.

„Credem că au fost cel puţin trei ţinte lovite de atacurile aeriene pe insula Şerpilor”, a spus oficialul într-un briefing de luni.
O imagine din satelit de duminică dimineaţa a arătat două coloane de fum care se ridicau din insulă.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG