Linkuri accesibilitate

Vot schimbat la Eurovision. România a acordat punctaj maxim Republicii Moldova, dar a apărut cu zero puncte


Ucraina a câștigat Eurovision cu melodia Stefania interpretată de Kalush Orchestra. Imagine din Torino, de la prima semifinală, 10 mai 2022.
Ucraina a câștigat Eurovision cu melodia Stefania interpretată de Kalush Orchestra. Imagine din Torino, de la prima semifinală, 10 mai 2022.

Televiziunea Română acuză organizatorii Eurovision că au schimbat regulile în timpul jocului și au acordat un alt punctaj concurenților din finală în numele României. Punctajul maxim a fost trimis către Ucraina, câștigătoarea ediției din acest an.

Organizatorii au invocat anumite „modele de vot neregulate” în șase țări. Deși România nu a fost menționată explicit pe lista celor șase țări, responsabilul TVR a sesizat neconcordanța între punctajele transmise de juriu și notele anunțate.

Televiziunea Română susține că nu i s-a comunicat vreo suspiciune asupra votului sau o intenție de a opera modificări asupra votului juraților de pe teritoriul românesc.

„Regulile au fost schimbate în timpul jocului, fără ca participanții să fie anunțați în prealabil, aceștia aflând în timpul transmisiunii că unele voturi ale juriilor naționale au fost modificate de organizator”, a precizat TVR.

Ucraina a câștigat competiția cu melodia „Stefania"

Conducerea instituției a cerut organizatorilor Eurovision să explice motivele pentru care au înlocuit punctajul juriului din România cu „un substitut calculat într-un mod netransparent”.

„Am fost surprinși să constatăm că rezultatul votului juriului României nu a fost preluat în calculul clasamentului final, organizatorii atribuind un alt set de punctaje concurenților din finală, în numele juriului țării noastre. Precizăm că juriul din România a decis să acorde punctaj maxim reprezentanților Moldovei”, arată TVR. România a apărut că a acordat zero puncte melodiei care a reprezentat Republica Moldova, „Trenulețul” – Zdob și Zdub.


Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU) a anunțat că în urma analizei votului juriului au fost identificate anumite tipare de vot incorecte în șase țări. Pentru a remedia situația apărută, a fost elaborat un nou mod de calcul.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG