Linkuri accesibilitate

O fetiță între ceea ce a rămas din rachetele rusești care au atacat Kievul - 29 mai 2022 (REUTERS/Edgar Su)
O fetiță între ceea ce a rămas din rachetele rusești care au atacat Kievul - 29 mai 2022 (REUTERS/Edgar Su)

Războiul din Ucraina | Jurnalist francez, ucis în timpul evacuării civililor din Sievierodonețk. Nou ambasador al SUA, la Kiev

Rusia atacă intens orașe din estul Ucrainei, unde provoacă distrugeri masive. Liderii UE nu au ajuns la un acord pentru interzicerea importului de petrol rusesc.

Principalele informații

16:48 30.5.2022

 Biden: SUA nu vor trimite Ucrainei sisteme de arme care pot ajunge în Rusia

Președintele american Joe Biden a declarat că Statele Unite nu vor trimite Ucrainei sisteme de rachete care să ajungă în Rusia, relatează Reuters.

Comentariile au urmat relatărilor conform cărora administrația Biden se pregătește să trimită sisteme avansate de rachete cu rază lungă la Kiev.

17:37 30.5.2022

Ursula von der Leyen, despre embargoul petrolier împotriva Rusiei: „Aşteptările mele sunt scăzute că se va rezolva în următoarele 48 de ore”

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că UE „nu este încă acolo” în ceea ce privește un acord privind al șaselea pachet de sancțiuni, inclusiv o potențială interdicție a importurilor de petrol rusesc.

„Nu a fost niciodată ușor. Este la fel și acum cu cel de-al șaselea pachet", a spus ea reporterilor înainte de summitului Consiliului European, care-i reunește pe cei 27 de lideri ai UE.

„Este foarte important să avem corectitudine pentru toți, încă nu am găsit o soluție pentru asta. Aşteptările mele sunt scăzute că se va rezolva în următoarele 48 de ore. Dar sunt încrezătoare că după aceea va exista o posibilitate", a spus ea, citată deBBC.

UE cere aprobarea tuturor statelor membre pentru a introduce sancțiunile, în ciuda faptului că le-a anunțat în urmă cu aproape o lună.

Ungaria, care se bazează în mare măsură pe petrolul rusesc, este principalul oponent al interzicerii importurilor.

18:51 30.5.2022

Liderii UE nu reușesc să cadă de acord asupra interzicerii petrolului rusesc

În ciuda negocierilor de ultimă oră, liderii UE nu au reușit să cadă de acord cu privire la interzicerea importului de petrol din Rusia înainte de începerea summitului de două zile de la Bruxelles, relatează Reuters.

În timp ce liderii celor 27 de țări vor fi de acord în principiu cu un embargo petrolier, detaliile proiectului lor de concluzii nu au fost încă decise.

Premierul estonian Kaja Kallas a declarat că este realist să ne așteptăm la un acord la următorul summit al UE din 23-24 iunie, potrivit Reuters.

Proiectul de text, văzut de Reuters și care ar putea fi revizuit din nou, ar include o interdicție a importurilor de petrol pe mare, petrolul din conducte furnizat către Ungaria, Slovacia și Republica Cehă fără ieșire la mare urmând să fie sancționat la un moment dat.

„Nu există niciun compromis pentru acest moment”, a spus premierul ungar Viktor Orban , a cărui țară blochează ultimele sancțiuni europene împotriva mașinii de război a lui Vladimir Putin.

Potrivit Reuters, Orban a adăugat ulterior că Ungaria ar fi pregătită să susțină un acord dacă „există soluții pentru securitatea aprovizionării cu energie a Ungariei”.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen , care a propus cel mai recent pachet de sancțiuni la începutul lunii mai, a spus „nu am ajuns încă acolo”.

„Ne blocăm puțin în toate detaliile și uităm de imaginea de ansamblu. Sunt doar bani. Ucrainenii plătesc cu viața”, a declarat premierul leton Krisjanis Karins.

Restul proiectelor de sancțiuni care cuprind cel de-al șaselea pachet al UE includ împrumuturi UE în valoare de 9 miliarde de euro, un fond internațional pentru reconstruirea Ucrainei după război și eforturi pentru a ajuta Ucraina să-și mute cerealele din țară și modalități de a reduce creșterea prețurilor la energie.

20:13 30.5.2022

Rusia va permite exportul de cereale din porturile ucrainene în coordonare cu Turcia

În discuțiile cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia este pregătită să faciliteze exportul nestingherit de cereale din porturile ucrainene în coordonare cu Turcia, potrivit Reuters.

„În cadrul discuției asupra situației din Ucraina, s-a pus accent pe asigurarea unei navigații sigure în Mările Negre și Azov și eliminarea amenințării minelor din apele acestora. Vladimir Putin a remarcat disponibilitatea părții ruse de a facilita tranzitul maritim nestingherit de mărfuri în coordonare cu partenerii turci. Acest lucru este valabil și pentru exportul de cereale din porturile ucrainene”, transmite Kremlinul despre discuția telefonică dintre Putin și Erdogan.

Putin a adăugat, potrivit Reuters, că dacă sancțiunile ar fi ridicate, atunci Rusia ar putea „exporta volume semnificative de îngrășăminte și produse agricole”.

Silozurile și porturile din Ucraina sunt pline cu peste 20 de milioane de tone de cereale și porumb, Rusia blocând coasta țării la Marea Neagră și rutele de ieșire pentru cerealele Ucrainei.

Ucraina obișnuia să-și exporte majoritatea mărfurilor prin porturile maritime, dar de când Rusia a invadat țara a fost forțată să exporte cu trenul sau prin porturile sale mici pe Dunăre. Drept urmare, prețurile globale la grâu au crescut cu 20% în martie , din cauza impactului direct al războiului asupra producției de grâu, lumea confruntându-se cu o agravare a stării de insecuritate alimentară și malnutriție, într-un moment în care 42 de milioane de oameni erau deja la un pas de foamete.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG