Linkuri accesibilitate

Rachete americane cu rază lungă de acțiune în Ucraina. Kievul a promis că nu va ataca Rusia cu ele


Joe Biden le-a explicat americanilor într-un editorial de ce e în interesul lor național ca SUA să sprijine Ucraina și, astfel, stabilitatea Europei. (Imagine din 3 mai de la o fabrică de armament din Troy, Alabama)
Joe Biden le-a explicat americanilor într-un editorial de ce e în interesul lor național ca SUA să sprijine Ucraina și, astfel, stabilitatea Europei. (Imagine din 3 mai de la o fabrică de armament din Troy, Alabama)

Rusia a spus că este „inacceptabil” ca SUA să trimită rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina încă dinainte de anunțul lui Joe Biden despre noile livrări de armament. Washingtonul insistă că rachetele nu vor fi folosite pentru atacuri pe teritoriul Rusiei.

Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat trimiterea în Ucraina de „sisteme avansate de rachete și muniție” și a spus că Washingtonul va continua să furnizeze Kievului:

  • rachete antitanc Javelin;
  • rachete antiaeriene Stinger;
  • sisteme avansate de artilerie și rachete de precizie;
  • radare;
  • vehicule aeriene fără pilot (drone);
  • elicoptere Mi-17 și muniție;

Enumerarea a fost făcută de președintele Biden într-un editorial publicat în The New York Times, în care explică ce „vor face și ce nu vor face SUA în Ucraina”.

Publicația a precizat ulterior că valoarea noului pachet militar pe care îl trimit SUA Ucrainei este de 700 de milioane de dolari, iar acesta include „sisteme de rachete care pot lovi cu precizie o țintă aflată la 50 de mile [80 de kilometri] distanță”.

Aceste rachete au o rază mai scurtă decât cea de 120-140 kilometri solicită de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, dar sunt cele mai performante trimise până acum Ucrainei, remarcă CNN.

Rusia și-a exprimat dezacordul față de prezența rachetelor cu rază lungă în Ucraina înaintea anunțului oficial al SUA.

„Există riscul ca această aparatură să fie plasată în apropierea frontierelor Rusiei, iar ucrainenii vor putea astfel ataca orașele rusești. Pentru noi, o asemenea situație este inacceptabilă și nu poate fi tolerată”, a declarat, la sfârșitul săptămânii trecute, ambasadorul Rusiei în SUA, Anatolii Antonov, potrivit publicației Ukrainska Pravda.

Oficiali de rang înalt din administrația Biden, precizează The New York Times, au exprimat îngrijorarea că a oferi Ucrainei sisteme militare care pot fi folosite pentru un atac pe teritoriul Rusiei ar putea provoca un „război mai extins cu președintele Rusiei, Vladimir V. Putin”.

SUA nu vor încerca să provoace înlăturarea dlui Putin la Moscova.
Joe Biden

Imediat după publicarea editorialului semnat de Joe Biden, reprezentanții Casei Albe au precizat că rachetele cu rază lungă au fost promise Ucrainei doar după ce liderii de la Kiev au dat asigurări categorice că nu vor fi folosite pentru a lovi ținte peste graniță, pe teritoriul Rusiei.

Crimeea însă e considerată teritoriu rus de Rusia și ucrainean de Ucraina și de comunitatea internațională. #CrimeaIsUkraine este hashtag-ul lansat de administrația Obama încă din 2014, după anexarea ilegală a Peninsulei.

În 2022, la aproape 100 de zile de război, președintele Biden a folosit editorialul din The New York Times pentru a transmite și un mesaj direct Moscovei și lui Vladimir Putin, precum și pentru a clarifica declarații anterioare cu privire la rămânerea lui Vladimir Putin la putere în Rusia.

„Nu vrem un război între NATO și Rusia. Oricât sunt în dezacord cu dl Putin și consider acțiunile sale revoltătoare, SUA nu vor încerca să provoace înlăturarea lui la Moscova. Atâta timp cât Statele Unite sau aliații noștri nu sunt atacați, nu vom fi direct implicați în acest conflict, nici prin trimiterea de militari americani la luptă în Ucraina, nici prin atacuri asupra forțelor Rusiei. Nu încurajăm și nu ajutăm Ucraina să atace dincolo de granițele sale. Nu vrem să prelungim războiul doar pentru a provoca durere Rusiei”, spune președintele SUA.

Editorialul semnat de Joe Biden menționează și miliardele de dolari acordate Ucrainei ca asistență financiară, sancțiunile impuse Rusiei împreună cu aliații, precum și eforturile SUA de întărire a flancului estic al NATO cu militari și echipamente din Statele Unite și din alte țări membre ale Alianței.

Un răspuns pentru Kissinger

Joe Biden abordează în editorial și discuțiile controversate declanșate de afirmația de la Davos a fostului secretar american de stat în anii 1970, Henry Kissinger. Acesta a spus că Ucraina ar trebui să dea Rusiei o parte a teritoriului său, pentru a obține oprirea războiului.

„Nu voi face presiuni asupra guvernului Ucrainei, nici public, nici în privat, pentru a face vreo concesie teritorială Rusiei”, spune președintele SUA.

Biden le reamintește americanilor că este în interesul lor național să sprijine Ucraina, pentru că acest lucru înseamnă a menține o Europă în pace și stabilă.

El a reluat și asigurările că nu existe semnale că Rusia ar intenționa să folosească arme nucleare în Ucraina, dar a subliniat că și doar a vorbi despre acestea este în sine „periculos și iresponsabil”.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG