Linkuri accesibilitate

3 minute | Controversa legilor securității, un Kalașnikov de 1 Iunie, Elon Musk își vrea angajații la birou


Premierul Ciucă anunța pe 27 mai că un pachet de nouă legi privind securitatea națională va fi analizat de Guvern, apoi trimis Parlamentului. Nu a menționat dezbaterea publică.
Premierul Ciucă anunța pe 27 mai că un pachet de nouă legi privind securitatea națională va fi analizat de Guvern, apoi trimis Parlamentului. Nu a menționat dezbaterea publică.

Liderii coaliției de guvernare, în frunte cu premierul Ciucă, urmează să explice numeroasele puncte problematice constituțional din proiectele de legi privind „securitatea” națională. Între timp, România pune astăzi în circulație titluri de stat cu dobânzi cu o treime mai mici decât inflația.

Bună dimineața, dragi prieteni,

Europa Liberă a analizat în detaliu textele proiectelor de lege privind securitatea națională și publicate în exclusivitate de G4Media. E vorba de nouă (sau zece) legi aflate deocamdată în dezbaterea Coaliției, neintrate încă oficial în dezbaterea publică. Altfel, războiul din Ucraina se apropie de 100 de zile, Uniunea Europeană de un al șaselea pachet de sancțiuni contra Rusiei, iar Marea Britanie își sărbătorește Regina.

Dar iată principalele știri ale dimineții, așa cum apar ele în presă:

  • Legile „securității” naționale sunt o involuție și provoacă o extindere a puterilor serviciilor de informații în detrimentul drepturilor cetățenilor, avertizează experții intervievați de Europa Liberă.
  • ONU anunță că a avut „discuții constructive” cu Russia pentru deblocarea porturilor ucrainene cheie pentru exporturile de grâu. În estul Ucrainei, coșmarul războiului și-a schimbat formula: lovituri nimicitoare de la distanță.
  • Magnatul Big-Tech, Elon Musk, a cerut angajaților să se întoarcă la birou cel puțin 8h/zi, adică 40h/săptămână, altfel vor fi concediați. Va întoarce lucrul de acasă din drum?

Legile securității naționale necesită dezbatere publică aprofundată

Nu există nicio îndoială că pachetul de legi aflat discutat în coaliția de guvernământ dominată de PNL și PSD este problematic. Unul dintre experții intervievați de Europa Liberă atrage atenția că e vorba de o involuție democratică.

Chiar și titlul semnalează o întoarcere îngrijorătoare în timp: conceptul de „securitate” este cel exact tehnic, dar la precedentele tentative de modificare a legilor din domeniu, termenul preferat a fost cel de „siguranță națională”.

În România, din motive întemeiate, cuvântul „Securitate” a fost ocolit la fel cum e ocolită asocierea SS în Germania denazificată. S-a schimbat direcția? Avem de-a face cu o restaurație a preeminenței instituțiilor de forță asupra celor civile? Cele 13 organizații neguvernamentale care au dat prima replică publică inițiativei spun că da.

Între timp, G4Media continuă seria dezvăluirilor (citate de noi aici) cu spicuiri dintr-un alt proiect din cele zece, cel care extinde lista amenințărilor la „securitatea” națională. Între ele, „criminalitatea organizată”, dar și „acțiunile și inacțiunile” din administrație, sănătate, educație, patrimoniul cultural, intrastructura cheie din comunicații, dar și interesele „financiare, economice și energetice, științifice și de cercetare”, pe scurt, toată țara. A ieșit însă de pe această țară, după cum remarcă Europa Liberă, corupția.

O dezbatere publică fără grabă e absolut necesară, atrag atenția și organizații civice, și profesori universitari. Prof. Claudiu Tufiș de la Științe Politice/Cluj avertizează că „România oricum era deficitară în ceea ce privește controlul civil asupra instituțiilor din sistemul de securitate și, după cum se vede, când aceste instituții nu sunt controlate, ele tind să acapareze din stat”. Un premier militar, după bucăți întregi din sistemul sanitar trecute în numele eficienței sub control militar sunt cele mai vizibile exemple.

Presa de la București nu a dat (încă) mare atenție acestei probleme uriașe. Dar apropos de avertismentele privind militarizarea statului, Libertatea povestește, inclusiv în imagini, că de 1 Iunie, copiilor de 4-5 ani care au vizitat Palatul Parlamentului, li s-au pus în mâini arme Kalașnikov.

Era un eveniment al Forțelor Aeriene Române, prefațat de un altul, onorat cu prezența de ministrul Bode, la ministerul de Interne, unde copiilor li s-au arătat grămezi de arme ale Jandarmeriei, inclusiv cele pentru disperat mulțimea. Aviz civililor care fac de serviciu pe țară în Piața Victoriei când „Noaptea ca hoții!” sau de vreun 10 august...

Între timp, Adevărul atrage atenția că România nu îndeplinește criteriile de aderare la moneda euro. Termenul a fost amânat succesiv, iar mai nou, țara are și datorie publică peste limita admisă și este singura din UE cu deficit excesiv.

Războiul care nu se oprește după 100 de zile

Tot Adevărul vorbește despre o schimbare de strategie a forțelor ruse în Ucraina, de vreme ce Rusia nu a izbutit să ia Kievul în primele săptămâni de război. Iadul înseamnă acum bombardamente de la foarte mare distanță. Rachetele americane cu rază lungă de acțiune vor face însă în curând diferența.

Pentru imagini și interviuri din zona frontului, intrați însă pe www.rferl.org, site-ul în limba engleză a Europei Libere unde sunt preluate reportajele colegilor noștri din Ucraina, chiar de la fața locului.

Europa Liberă anunță că reprezentanți ONU au purtat „discuții constructive” cu Rusia pentru deblocarea exporturilor de cereale prin porturile ucrainene. Dacă sunt la fel de constructive ca cele pentru evacuarea civililor, ar fi util ca Agenția ONU pentru Alimentație să aplice de urgență un plan B, unul de combatere a foametei.

Între timp, refugiații ucraineni cazați în hotelurile de pe țărmul bulgăresc al Mării Negre sunt evacuați haotic în alte locații. Lipsa de comunicare e o meteahnă grea și a autorităților de la Sofia, scriu colegii noștri de acolo.

The Guardian face o analiză la aproape 100 de zile de război (se împlinesc mâine). Dar presa britanică (și nu numai) salută împlinirea a 70 de ani de la Încoronarea Reginei Elisabeta a II-a la 2 iunie 1953. Casa Regală a dat ieri publicității o fotografie portret a suveranei de 96 de ani, în ajunul sărbătorilor publice ce vor dura până duminică.

Portretul oficial al Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, care marchează Jubileul de Platină.
Portretul oficial al Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, care marchează Jubileul de Platină.

Times publică integral mesajul de mulțumire al Reginei Elisabeta pentru căldura manifestărilor preconizate, astăzi urmând să aibă loc inclusiv o paradă militară aeriană. Peste ocean, Washington Post deschide cu o galerie foto care ilustrează cu imaginea familiei regale în balconul central de la Buckingham istoria începută în urmă cu șapte decenii.

Șeful de la Tesla/SpaceX îi dă afară pe cei care nu vin la birou

New York Times scrie că magnatul Elon Musk și-a anunțat angajații de la Tesla și SpaceX că dacă nu vor petrece cel puțin 40 de ore pe săptămână la birou, vor fi dați afară.

„Cu cât e mai înaltă poziția pe care vă aflați în companie, cu atât prezența voastră la birou trebuie să se simtă mai puternic”, a ordonat el. „De aceea petrec atât de mult timp la fabrică - pentru ca oamenii să vadă că muncesc cot la cot cu ei”. Dacă nu făceam așa, SpaceX era demult în faliment”.

Și totuși... nu e deloc clar că soluția este să îți ameninți angajații cu concedierea. În primul rând, nu e clar dacă revenirea totală la birou e cel mai productiv și profitabil aranjament pentru ambele părți. În al doilea, nu cumva e absurd să arunci peste bord toată experiența comunicării eficiente online din timpul pandemiei?

Elon Musk dansează pe scenă în timpul unui eveniment de livrare a mașinilor Tesla Model 3 fabricate în China, Shanghai, 7 ianuarie 2020.
Elon Musk dansează pe scenă în timpul unui eveniment de livrare a mașinilor Tesla Model 3 fabricate în China, Shanghai, 7 ianuarie 2020.

Presa economică globală abundă în dezbateri pe această temă, iar studiile, rapoartele și sondajele pe care le citează atestă o foarte profundă preocupare în lumea gulerelor albe. Cu greu pot fi aruncate peste bord toate contra-argumentele lucrului de acasă.

Până când răspunsurile vor deveni mai limpezi, pot fi de folos câteva soluții punctuale pentru a evita suprasolicitarea/burnout. Cum să îți gestionezi emailul mai rapid și mai eficient, de pildă, explică azi New York Times.

Alte subiecte:

  • România lansează astăzi o nouă emisiune de titluri de stat cu dobânzi record de până la 7,8%. Cu scandența la trei ani, autoritățile financiare par optimiste. Inflația atinge în acest moment aproape zece procente.
  • Libertatea descrie un foarte tragic protest de ieri, de Ziua Copilului, în fața Institutului de Medicină Legală din București: părinți ai copiilor mutilați de medici cerând eliberarea certificatelor pe care le așteaptă de ani întregi.
  • Generația Z, adică tinerii de 20 și de ani, sunt foarte căutați de angajatori pe piața muncii, remarcă ZF. Declinul demografic al țării face însă ca ei să fie greu de găsit.

Nu uitați că ne puteți scrie la treiminute@rferl.org.

Toate cele bune, ne recitim mâine,

Elena

  • 16x9 Image

    Elena Tănase

    E jurnalist de peste 20 de ani. A început cu opt ani la BBC, a continuat cu doi ani la România Liberă, apoi a intrat în televiziune: opt ani din zece la Digi24. Din septembrie 2020, Elena Tănase este directorul Europei Libere. Cu studii de istorie și științe politice, s-a remarcat prin documentare video de istorie recentă: Povestea Cumințeniei Pământului (2016), Abdicarea Regelui Mihai (2017), Revoluția Română. De ce a curs sânge (2019). 

XS
SM
MD
LG