Zelenski: Rusia controlează 20% din teritoriul Ucrainei
Rusia controlează în prezent aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei, adică o suprafață mai mare decât Belgia, Luxemburg și Olanda la un loc, a declarat joi președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Adresându-se parlamentului luxemburghez, acesta a declarat că aproape 125.000 de kilometri pătrați se află acum în mâinile Moscovei. Zelenski a declarat că actuala linie de front se întinde pe o distanță de peste 1.000 de kilometri, transmite BBC.
Aproape 12 milioane de ucraineni au fost forțați să își părăsească locuințele de la începutul invaziei rusești, la 24 februarie, iar peste cinci milioane dintre ei - majoritatea femei și copii - au plecat în străinătate, a spus el.
Zelenski a mai afirmat că pierderile militare rusești se ridică acum la peste 30.000 de soldați - mai mult decât totalul victimelor sovietice în timpul războiului din Afganistan din 1979-89 și a celor două războaie cecene din 1994-2000. Până în prezent, Rusia a oferit detalii despre peste 1.300 de soldați morți în Ucraina.
Putin se întâlnește cu șeful Uniunii Africane
Președintele rus, Vladimir Putin, se va întâlni vineri cu șeful Uniunii Africane, președintele senegalez Macky Sall (foto), pentru a discuta despre „eliberarea stocurilor de cereale și îngrășăminte” și despre conflictul din Ucraina, a declarat biroul lui Sall.
Vizita, care va avea loc în orașul Soci, din sud-vestul Rusiei, a fost organizată după o invitație a lui Putin, a anunțat Dakarul. Sall este de așteptat să călătorească cu președintele Comisiei Uniunii Africane.
Întâlnirea are ca scop „eliberarea stocurilor de cereale și îngrășăminte, al căror blocaj afectează în special țările africane”, împreună cu relaxarea conflictului din Ucraina, a spus biroul lui Sall.
UA va primi, de asemenea, o adresă video de la președintele Ucrainei, Volodimir Zelenskiy, deși nu a fost stabilită o dată.
La începutul acestei săptămâni, Sall a făcut un apel către liderii UE pentru a ajuta la atenuarea crizei asupra mărfurilor cheie, care este resimțită acut în națiunile africane. Atât Ucraina, cât și Rusia sunt furnizori majori de grâu și alte cereale pentru Africa, în timp ce Rusia este un producător cheie de îngrășăminte.
MAE rus spune că decizia UE de eliminare parțială a petrolului rusesc este autodistructivă
Ministerul de Externe al Rusiei a avertizat că decizia UE de a elimina parțial petrolul rusesc a fost un pas „autodistructiv” care s-ar putea întoarce împotriva blocului comunitar.
Luni, liderii UE au convenit, în principiu, să reducă 90% din importurile de petrol din Rusia până la sfârșitul acestui an. Mișcarea ar destabiliza probabil piețele globale de energie, a avertizat Moscova într-un comunicat.
„Deciziile Uniunii Europene de a elimina parțial petrolul și produsele petroliere rusești, precum și de a interzice asigurarea navelor comerciale rusești, e foarte posibil să provoace noi creșteri ale prețurilor, să destabilizați piețele energetice și să perturbe lanțurile de aprovizionare”, a transmis MAE rus, citat de The Guardian.
Între timp, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat în cadrul briefing-ului său obișnuit că Rusia nu își va vinde petrolul în pierdere.
„Dacă undeva cererea scade, înseamnă că în alt loc crește - fluxurile sunt redirecționate”, a spus Peskov.
Luhanskul, la un pas de a fi capturat în totalitate
Forțele ruse încearcă să atace satul Berestove din estul Ucrainei, care se află pe un drum principal care leagă orașul Lîsîceansk din regiunea Luhansk, aflată în estul Ucrainei, a declarat un general ucrainean, citat de The Guardian.
Rusia este aproape de a captura întregul Luhansk, una dintre cele două regiuni ucrainene care alcătuiesc porțiunea de pământ cunoscută sub numele de Donbas.
Forțele ruse încearcă, de asemenea, să atace orașul Sviatohirsk din regiunea Donețk, a declarat generalul Olexei Gromov într-o conferință de presă.
Facebook Forum