Linkuri accesibilitate

În fața unei clădiri distruse din Borodeanka, lângă Liev, sâmbătă, 4 iunie 2022.
În fața unei clădiri distruse din Borodeanka, lângă Liev, sâmbătă, 4 iunie 2022.

Războiul din Ucraina | Atacuri în nordul și estul țării. SUA: Vinovații de crime de război trebuie aduși în fața justiției

Autoritățile militare ucrainene transmit, sâmbătă seară, că pe lângă luptele grele din Severodonețk, forțele Rusiei atacă în continuare multe alte zone. SUA transmit că cei vinovați de crime de război trebuie pedepsiți. Ucraina critică atitudinea împăciuitoare a președintelui Franței.

14:01 4.6.2022

Moscova: Avion militar ucrainean doborât lângă Odesa

Rusia a anunțat că forțele sale au doborât un avion militar de transport ucrainean care transporta armament și muniție în apropierea portului Odesa.

Potrivit BBC, Ministerul rus al Apărării afirmă că tot în zona Odesa, un alt atac cu rachetă a vizat „un adăpost al mercenarilor străini”. Anterior, Ucraina anunțase că a fost lovită o companie agricolă.

În regiunea Sumî, Rusia ar fi bombardat un centru de pregătire militară în care instructori străini ar fi antrenat forțe ucrainene, mai transmit autoritățile de la Moscova.

12:32 4.6.2022

Președintele Cehiei: Vladimir Putin ar trebui judecat pentru crime de război

Președintele Cehiei, Milos Zeman, a declarat într-un răspuns pentru serviciul ucrainean al RFE/RL că Vladimir Putin ar trebui să apară în fața unui tribunal pentru crime de război.

Invadarea Ucrainei a fost un „duș rece” pentru el și pentru alții care au judecat greșit Moscova, declară Zeman, un simpatizant al Moscovei până la invadarea Ucrainei, în 24 februarie.

Anterior invaziei, Milos Zeman se opunea sancțiunilor impuse după anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea. Acum, el spune că războiul din Ucraina este un atac asupra întregului Occident și democrației occidentale.

După 24 februarie, Cehia a devenit unul dintre cei mai activi furnizori de arme și sprijin diplomatic pentru Ucraina. Capitala țării, Praga, este dominată de steaguri ale Ucrainei și mesaje de sprijin.

Praga, centrul istoric, 14 mai 2022.
Praga, centrul istoric, 14 mai 2022.

Peste 30.000 de ucraineni au intrat în Ucraina de la începerea războiului, dar există presiuni politice pentru reducerea sprijinului financiar acordat acestora.

Pe 24 februarie, Zeman a spus că a greșit crezând că „rușii nu sunt nebuni să atace Ucraina”, iar în martie i-a acordat președintelui Ucrainei, Volodimir Zelesnki, cea mai înaltă distincție a țării: Ordinul Leului Alb.

În răspunsul scris pentru RFE/RL el compară dorința sa anterioară de a avea relații bune cu Moscova cu politicile susținute atunci și de Franța sau Germania. A trata Rusia ca pe o țară „normală” era „complet firesc și toți liderii politici europeni și globali făceau acest lucru”, a adăugat președintele Cehiei.

12:04 4.6.2022

Atac cu rachetă de croazieră în regiunea Odesa

Un oficial local din Odesa a declarat că forțele Rusiei au lansat, sâmbătă dimineața, un atac cu rachetă asupra unei companii agricole din regiunea de sud a Odesei, transmite BBC, care citează Interfax.

Potrivit relatărilor inițiale, au fost rănite două persoane, a anunțat pe Telegram Sergei Bratciuk, purtător de cuvânt al forțelor militare regionale.

10:45 4.6.2022

Delfinii uciși în războiului lui Vladimir Putin

Cercetătorii din zona Odesa spun că cel puțin șase delfini au eșuat la țărmul Mării Negre în zona Parcului național „Tuzlivski lîmanî” din regiune, uciși sau grav afectați de sonare militare foarte puternice, transmite CNN.

Cercetătorul Ivan Rusev a declarat că de la începerea războiului în zona Odesa, sute de delfini morți au fost găsiți în apele și pe țărmurile Mării Negre.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG