Linkuri accesibilitate

În fața unei clădiri distruse din Borodeanka, lângă Liev, sâmbătă, 4 iunie 2022.
În fața unei clădiri distruse din Borodeanka, lângă Liev, sâmbătă, 4 iunie 2022.

Războiul din Ucraina | Atacuri în nordul și estul țării. SUA: Vinovații de crime de război trebuie aduși în fața justiției

Autoritățile militare ucrainene transmit, sâmbătă seară, că pe lângă luptele grele din Severodonețk, forțele Rusiei atacă în continuare multe alte zone. SUA transmit că cei vinovați de crime de război trebuie pedepsiți. Ucraina critică atitudinea împăciuitoare a președintelui Franței.

15:59 4.6.2022

Macron: „Să nu umilim Rusia”. Ucraina: Astfel de apeluri umilesc Franța

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat că este esențial ca Rusia să nu fie umilită pentru ca o soluție diplomatică să poată fi găsită odată cu oprirea luptelor din Ucraina, transmite Reuters.

Într-un interviu acordat ziarelor regionale și publicat sâmbătă, Macron a adăugat că, la sfârșitul conflictului, Franța va avea un rol de mediere.

„Cred, și i-am spus și lui [Vladimir Putin], că face o greșeală istorică și fundamentală față de poporul lui, față de el și în fața istoriei”, a spus Macron, care a ținut legătura constant cu Vladimir Putin de când acesta a ordonat invadarea Ucrainei.

Franța sprijină Ucraina militar și financiar, dar până acum Macron nu a fost la Kiev pentru a oferi și sprijin politic simbolic, ca alți lideri ai UE, lucru pe care Ucraina și-a dorit să îl facă, adaugă Reuters. Macron a spus că nu exclude posibilitatea unei vizite în capitala Ucrainei.

Într-o reacție pe pagina sa de Twitter, ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, spune că astfel de apeluri la a nu umili Rusia pot doar să umilească Franța și alte țări care ar cere acest lucru. „Aceasta pentru că Rusia se umilește singură. Mai bine ne-am concentra cu toții asupra măsurilor care pot pune Rusia la punct. Asta ar aduce pace și ar salva vieți”, a scris oficialul ucrainean.

14:38 4.6.2022

Evacuările din Sloviansk „s-au dublat”

Oficiali ucraineni, citați de CNN, au anunțat că sute de persoane fug zilnic din orașul Sloviansk, din estul Ucrainei.

Numărul evacuărilor aproape s-a dublat în ultima săptămână, spune șeful administrației militare a orașului, Vadim Liakh, oamenii plecând atât cu autobuzele de evacuare, cât și cu propriile lor vehicule.

El a adăugat că atacul cu rachete de marți, în care au murit trei persoane, a „împins cetățenii să plece”.

În fiecare zi, 70 până la 100 de persoane pleacă spre orașul Dnipro, iar între 100 și 200 de persoane pleacă spre alte părți ale Ucrainei, a spus Liakh.

Imagine din 31 mai din Sloviansk, transmisă de Poliția ucraineană, cu o clădire rezidențială distrusă de un atac cu rachetă.
Imagine din 31 mai din Sloviansk, transmisă de Poliția ucraineană, cu o clădire rezidențială distrusă de un atac cu rachetă.

Fluxul de trafic care părăsește orașul este „în creștere”, a adăugat el. Persoanele care pleacă sunt ajutate cu transportul, dar primesc și alimente de la voluntari. Nu au existat incidente în timpul evacuărilor.

În ultimele zile, autoritățile ucrainene au anunțat că există o mobilizare de forțe ruse în apropiere de Sloviansk.

14:01 4.6.2022

Moscova: Avion militar ucrainean doborât lângă Odesa

Rusia a anunțat că forțele sale au doborât un avion militar de transport ucrainean care transporta armament și muniție în apropierea portului Odesa.

Potrivit BBC, Ministerul rus al Apărării afirmă că tot în zona Odesa, un alt atac cu rachetă a vizat „un adăpost al mercenarilor străini”. Anterior, Ucraina anunțase că a fost lovită o companie agricolă.

În regiunea Sumî, Rusia ar fi bombardat un centru de pregătire militară în care instructori străini ar fi antrenat forțe ucrainene, mai transmit autoritățile de la Moscova.

12:32 4.6.2022

Președintele Cehiei: Vladimir Putin ar trebui judecat pentru crime de război

Președintele Cehiei, Milos Zeman, a declarat într-un răspuns pentru serviciul ucrainean al RFE/RL că Vladimir Putin ar trebui să apară în fața unui tribunal pentru crime de război.

Invadarea Ucrainei a fost un „duș rece” pentru el și pentru alții care au judecat greșit Moscova, declară Zeman, un simpatizant al Moscovei până la invadarea Ucrainei, în 24 februarie.

Anterior invaziei, Milos Zeman se opunea sancțiunilor impuse după anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea. Acum, el spune că războiul din Ucraina este un atac asupra întregului Occident și democrației occidentale.

După 24 februarie, Cehia a devenit unul dintre cei mai activi furnizori de arme și sprijin diplomatic pentru Ucraina. Capitala țării, Praga, este dominată de steaguri ale Ucrainei și mesaje de sprijin.

Praga, centrul istoric, 14 mai 2022.
Praga, centrul istoric, 14 mai 2022.

Peste 30.000 de ucraineni au intrat în Ucraina de la începerea războiului, dar există presiuni politice pentru reducerea sprijinului financiar acordat acestora.

Pe 24 februarie, Zeman a spus că a greșit crezând că „rușii nu sunt nebuni să atace Ucraina”, iar în martie i-a acordat președintelui Ucrainei, Volodimir Zelesnki, cea mai înaltă distincție a țării: Ordinul Leului Alb.

În răspunsul scris pentru RFE/RL el compară dorința sa anterioară de a avea relații bune cu Moscova cu politicile susținute atunci și de Franța sau Germania. A trata Rusia ca pe o țară „normală” era „complet firesc și toți liderii politici europeni și globali făceau acest lucru”, a adăugat președintele Cehiei.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG