Linkuri accesibilitate

Localnică din Mariupol
Localnică din Mariupol

Războiul din Ucraina | Epidemie de holeră la Mariupol. Sievierodonețk și Lîsîceansk, „rase de pe fața pământului”

Volodimir Zelenski a mers pe frontul din apropiere de Sievierodonețk, unde forțele ucrainene au recucerit teren, în timp ce Vladimir Putin a amenințat cu noi atacuri în Ucraina, dacă Occidentul va livra rachete cu rază lungă de acțiune.

Principalele informații ale zilei

20:20 6.6.2022

Abramovici, acuzat că a exportat în Rusia două avioane de origine americană fără licență

Autoritățile americane l-au acuzat pe oligarhul rus, Roman Abramovici (foto), că a exportat în Rusia două avioane de origine americană fără licență, transmite The Guardian.

Un tribunal federal din New York a semnat astăzi un mandat prin care se autorizează confiscarea a două avioane deținute de Abramovici, un Boeing 787-8 Dreamliner și un Gulfstream G650ER, potrivit documentelor instanței.

Procurorii spun că ambele avioane au fost transportate în martie în Rusia, încălcând sancțiunile SUA impuse Moscovei ca răspuns la invazia acesteia în Ucraina.

19:43 6.6.2022

Zelenski: Sievierodonețk și Lîsîceansk sunt „orașe moarte”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a recunoscut că forțele ruse au un avantaj numeric în bătălia pentru orașul Sievierodonețk, dar a insistat că forțele ucrainene au „toate șansele” să riposteze.

Vorbind la o conferință de informare la Kiev, Zelenski a spus că forțele ucrainene care apără Sievierodonețk „rezistă” în ciuda atacurilor trupelor ruse, dar că situația de pe frontul de est este „dificilă”.

Orașele Sievierodonetsk și orașul soră Lîsîceansk „sunt orașe moarte astăzi”, a spus el.

Forțele Moscovei sunt „mai numeroase și mai puternice”, a spus Zelenski, dar el a susținut că forțele ucrainene au „toate șansele” să riposteze, iar comandamentul ucrainean „va lua decizii în funcție de situație”.

Între 10.000 și 15.000 de civili se află încă în Sievierodonetsk, care este bombardat de câteva săptămâni de artileria rusă, a spus Zelenski.

17:16 6.6.2022

Interviu al lui Vladimir Putin în care se referă și la România

Președintele rus Vladimir Putin s-a referit luni la România, în contextul crizei cerealelor, într-un interviu acordat Rossiya TV.

„Este posibil să mutăm cerealele din Ucraina pe Dunăre și prin România. Patru. Este de asemenea posibil prin Ungaria. Și al cincilea, este de asemenea posibil să facem asta prin Polonia. Da, există unele probleme tehnice deoarece căile ferate au ecartamente diferite iar boghiurile de roți trebuie schimbate. Însă asta durează doar câteva ore, asta este tot. În cele din urmă, cea mai ușoară cale este transportul cerealelor prin Belarus. Acesta este cel mai ușor și cel mai ieftin mod deoarece de acolo pot fi instant transportate către porturile baltice și mai departe către orice loc din lume. Însă ar trebui să ridice sancțiunile aplicate Belarusului. Aceasta însă nu este problema noastră. În orice caz, președintele Belarusului, Alexander Lukașenko spune așa: dacă cineva vrea să rezolve problema exportului de cereale ucrainene, dacă această problemă există, vă rog folosiți cea mai simplă metodă – prin Belarus. Nimeni nu vă va opri. Așa că, problema transportului de grâne din Ucraina nu prea există”, a spus Vladimir Putin.

15:48 6.6.2022

Un oficial ucrainean spune că în Mariupol ar fi epidemie de holeră

Rușii pun orașul Mariupol în carantină din cauza unei posibile epidemii de holeră, a declarat luni un consilier al primarului orașului Mariupol, citat de BBC.

„Vedem cum orașul se închide”, a declarat Petro Andriușcenko pentru United News TV. „Cuvântul "holeră" este menționat în interiorul orașului, în rândul autorităților de ocupație și al celor care le gestionează”, a adăugat el.

De asemenea, Andriușcenko a mai spus că situația umanitară din Mariupol se înrăutățește, din cauza lipsei de alimente și apă.

Aceste informații nu au putut fi verificate până acum în mod independent, iar oficialitățile ruse care au ocupat orașul nu au făcut până acum vreo referire.

După câteva luni de bombardamente, Mariupol a căzut în cele din urmă în mâinile forțelor rusești în luna mai.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG