Linkuri accesibilitate

Localnică din Mariupol
Localnică din Mariupol

Războiul din Ucraina | Epidemie de holeră la Mariupol. Sievierodonețk și Lîsîceansk, „rase de pe fața pământului”

Volodimir Zelenski a mers pe frontul din apropiere de Sievierodonețk, unde forțele ucrainene au recucerit teren, în timp ce Vladimir Putin a amenințat cu noi atacuri în Ucraina, dacă Occidentul va livra rachete cu rază lungă de acțiune.

Principalele informații ale zilei

07:45 6.6.2022

Zelenski a mers pe front

Volodimir Zelenski a vizitat linia frontului, în apropierea celor mai aprige lupt din est. Președintele ucrainean a vizitat duminică orașul asediat Lîsîceansk, la doar câțiva kilometri sud de Sievierodonețk, unde Ucraina susține că ripostează într-una dintre cele mai mari bătălii terestre din război.

Lupta pentru respingerea forțelor rusești a primit un impuls duminică, când guvernul britanic a declarat că va furniza artilerie cu rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei, în ciuda amenințării președintelui rus, Vladimir Putin, de a bombarda noi ținte dacă arme similare din SUA vor fi livrate Kievului.

Zelenski a vizitat, de asemenea, orașul Soledar din Donbas, aceasta fiind cea mai apropiată până acum de linia frontului, transmite The Guardian.

„Am mers cu șeful biroului în est. Am fost în Lîsîceansk și Soledar”, a declarat Zelenski, în discursul său de duminică seară.

De asemenea, Zelenski a declarat că a vizitat trupele de pe linia frontului din regiunea sud-estică Zaporojie, al cărei guvernator susține că 60% din teritoriu se află sub ocupație rusă.

În două înregistrări video separate publicate ulterior, Zelenski le-a spus soldaților: „Ceea ce meritați cu toții este victoria - acesta este cel mai important lucru. Dar nu cu orice preț”.

Lîsîceansk și Sievierodonețk se află în regiunea Luhansk, iar Soledar se află în regiunea Donețk. Ambele regiuni fac parte din regiunea mai largă Donbas, centrul industrial al Ucrainei, pe care Rusia susține că se află în misiune de „eliberare”.

07:48 6.6.2022

Marea Britanie trimite primele sisteme MLRS în Ucraina

Sistemul de rachete cu lansare multiplă (MLRS) M270 al armatei britanice, în timpul exercițiului militar Summer Shield 2022, de la baza militară Adazi, Letonia, 27 mai 2022.
Sistemul de rachete cu lansare multiplă (MLRS) M270 al armatei britanice, în timpul exercițiului militar Summer Shield 2022, de la baza militară Adazi, Letonia, 27 mai 2022.

Marea Britanie trimite primele sale rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina, a declarat secretarul apărării, în ciuda unei amenințări din partea Rusiei la adresa Occidentului.

Ben Wallace a declarat că sistemul de rachete cu lansare multiplă M270, care poate lovi ținte aflate la 80 de kilometri distanță, va ajuta Ucraina să se apere împotriva Rusiei. Guvernul britanic nu a confirmat câte vor fi trimise, însă BBC relatează că în primă fază vor fi trimise trei sisteme.

Decizia a fost coordonată cu SUA, care a anunțat săptămâna trecută că va furniza, de asemenea, un sistem de rachete.

Măsura luată de SUA a provocat deja furia Moscovei, iar duminică președintele rus Vladimir Putin a amenințat că va extinde lista țintelor pe care Rusia le va ataca în Ucraina dacă țările occidentale vor trimite arme cu rază lungă de acțiune la Kiev.

Guvernul britanic a declarat că militarii ucraineni vor fi instruiți în Marea Britanie, în următoarele săptămâni, cu privire la modul de utilizare a lansatoarelor.

07:56 6.6.2022

Un general rus a fost ucis în estul Ucrainei, potrivit presei ruse de stat

Un general rus a fost ucis în estul Ucrainei, a declarat duminică un jurnalist al presei de stat ruse. Reporterul televiziunii de stat Alexander Sladkov nu a precizat cu exactitate când și unde a fost ucis generalul-maior Roman Kutuzov. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ministerului rus al Apărării, transmite Reuters.

De cealaltă parte, Statul Major al Ucrainei afirmă că generalul-maior Roman Kutuzov a murit în satul Nikolaivka, în apropiere de Popasna, o locație strategică de-a lungul liniei frontului din regiunea Luhansk.

Rusia clasifică deja decesele militare drept secrete de stat chiar și în timp de pace și nu și-a actualizat cifrele oficiale privind victimele din Ucraina din 25 martie, când a declarat că 1.351 de soldați ruși au fost uciși de la începutul campaniei sale militare.

Forțele rusești au intensificat atacurile pentru a cuceri Sievierodonețk, un oraș-cheie din regiunea Donbas din estul Ucrainei, pe care Moscova îl vizează după ce nu a reușit să cucerească capitala Kiev la începutul războiului.

08:21 6.6.2022

El Pais: Spania este pregătită să livreze Ucrainei rachete antiaeriene și tancuri de luptă Leopard

Tancuri Leopard 2 - imagine de arhivă
Tancuri Leopard 2 - imagine de arhivă

Spania va furniza rachete antiaeriene și tancuri de luptă Leopard, în cadrul unei intensificări a sprijinului său militar pentru Ucraina, potrivit unor surse guvernamentale citate de cotidianul El Pais.

De asemenea, Spania va oferi militarilor ucraineni o pregătire esențială pentru utilizarea tancurilor, potrivit rapoartelor citate de Reuters. Instruirea ar urma să aibă loc în Letonia, unde armata spaniolă a desfășurat 500 de soldați în cadrul operațiunii NATO „Enhanced Advanced Presence”.

O a doua fază a antrenamentelor ar putea avea loc în Spania, potrivit surselor citate de El Pais.

Ziarul a precizat că Ministerul spaniol al Apărării finalizează o livrare către Kiev de rachete antiaeriene Shorad Aspide de joasă înălțime, pe care armata spaniolă le-a înlocuit cu un sistem mai avansat.

Spania a furnizat până acum muniție, echipamente de protecție individuală și arme ușoare.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG