Guvernatorul regiunii Luhansk: „Rușii rad Sievierodonețk și Lîsîceansk de pe fața pământului”
Oficiali ucraineni locali au furnizat câteva actualizări cu privire la atacurile ruse în zonele lor, relateazăThe Guardian.
Oleksandr Senkevici, primarul din Nikolaiev: „În oraș se aud explozii. Îi rog pe toți să meargă la adăposturi. Cel puțin, respectați regulile celor doi pereți”.
Serhii Haidai, guvernatorul din Luhansk: „Numărul de bombardamente în Sievierodonețk și Lîsîceansk a crescut de zece ori. În regiunea Luhansk există multe orașe cu o situație comparabilă cu cea din Mariupol: acum rușii rad de pe fața pământului Sievierodonețk și Lîsîceansk”.
Luptele cele mai dure se duc acum în Sievierodonețk, spune șeful serviciilor de informații militare
Luptele din jurul Sievierodonețk reprezintă acum cea mai „fierbinte” zonă de conflict din Ucraina, afirmă șeful serviciilor de informații militare ale țării.
Generalul-maior Kiryilo Budanov susține că forțele sale alungă treptat trupele rusești din importantul oraș estic, în ciuda „unui avantaj de zece ori mai mare al inamicului în materie de artilerie”, transmite BBC.
Guvernatorul regional a avertizat anterior că situația din Sievierodonețk s-a „înrăutățit ușor”, în ciuda progreselor înregistrate în recucerirea unor părți ale orașului cu o populație înainte de război de 100.000 de persoane.
Zelenski și Johnson au discutat la telefon
Președintele Ucrainei a vorbit cu premierul britanic, Boris Johnson, care a confirmat un nou pachet de ajutor militar britanic pentru Kiev.
Cei doi „caută modalități de evitare a crizei alimentare și de deblocare a porturilor”, a transmis Volodimir Zelenski, pe Twitter.
La rândul său, premierul britanic - care se va confrunta luni seară cu un vot de încredere din cauza scandalului „PartyGate” - a anunțat pe Twitter că Marea Britanie „nu poate sta deoparte în timp ce artileria rusă distruge orașe și ucide civili nevinovați”.
„Regatul Unit va oferi forțelor armate ucrainene sisteme de rachete cu lansare multiplă, astfel încât acestea să poată respinge în mod eficient atacul continuu al Rusiei”, a precizat Boris Johnson.
Serghei Lavrov a reacționat după ce nu a fost lăsat să ajungă în Serbia
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a calificat luni drept „fără precedent” decizia celor trei țări est-europene de a bloca avionul în care se afla să ajungă în Serbia, adăugând că nu a primit încă o explicație pentru decizia lor.
Inclus pe lista de sancțiuni a Occidentului, el a declarat că îl va invita pe omologul său sârb să îl viziteze la Moscova. „Principalul lucru este că nimeni nu va putea distruge relațiile noastre cu Serbia”, a spus el, citat de Reuters.
Bulgaria, Macedonia de Nord și Muntenegru și-au închis luni spațiul aerian pentru un avion oficial care l-ar fi transportat la Belgrad pe cel mai înalt diplomat al Moscovei. Kremlinul a descris această acțiune ca fiind una „ostilă”.
„Dacă o vizită a ministrului rus de externe în Serbia este văzută în Occident ca ceva care se apropie de o amenințare la scară universală, atunci este clar că lucrurile în Occident sunt destul de rele”, a completat acesta.
Ministrul de interne al Serbiei, Aleksandar Vulin, a declarat că regretă profund „obstrucționarea” vizitei lui Lavrov, pe care l-a descris ca fiind „un prieten mare și dovedit al Serbiei”.
„O lume în care diplomații nu pot căuta pacea este o lume în care nu există pace. Cei care au împiedicat sosirea lui Serghei Lavrov nu doresc pacea, ei visează să învingă Rusia. Serbia este mândră că nu face parte din isteria antirusească, iar țările care fac parte din ea vor avea timp să se rușineze”, a declarat Vulin într-un comunicat.
Facebook Forum