Linkuri accesibilitate

Elena Udrea se întoarce în țară și execută pedeapsa definitivă de 6 ani cu executare. A stat 64 de zile închisă în Bulgaria


Elena Udrea, în martie 2015, când a fost reținută prima dată în România
Elena Udrea, în martie 2015, când a fost reținută prima dată în România

Curtea de Apel din Sofia, Bulgaria a decis extrădarea în România a Elenei Udrea, condamnată la o pedeapsă de 6 ani cu închisoare în dosarul „Gala Bute”. Ea urmează să fie predată autorităților din România.

La termenul de azi, Elena Udrea a arătat, în ultimul cuvânt, că în alte cazuri, alți judecători europeni au refuzat extrădarea condamnaților în România și l-a pomenit pe Sorin Oprescu.

„Un mare primar român a fost reținut în Grecia pentru fapte de corupție și a fost eliberat. E un caz în paralel cu mine, ei sunt extrem de interesați de cazul meu”, a spus Udrea, potrivit G4media.

În timp ce statul român nu a avut la procesul de la Sofia niciun reprezentant, judecătorii bulgari au aprobat la termenul trecut să fie audiată, ca martor, Ingrid Mocanu, angajată în cadrul ministerului Justiției, funcționar public asimilat magistraților.

Mocanu a relatat judecătorilor bulgari despre condițiile proaste din închisorile din România, precum și faptul că a stat în celulă cu Elena Udrea în penitenciarul pentru femei de la Târgșor.

În 2020, potrivit declarației de avere depuse un an mai târziu, Mocanu a încasat salariu de la minister 243.000 de lei, adică 4.000 de euro pe lună.

Potrivit Libertatea, Ingrid Mocanu a povestit cum a ajuns să fie colegă de detenție cu Udrea și a declarat că informația trimisă de statul român conform căreia fostul ministru al Dezvoltării a stat singură in celulă nu este reală.

„Au fost patru deținute într-o celulă”, a spus Mocanu instanței.

Necazul lui Ingrid

Supărată pe presa care a relatat despre acest episod, Mocanu susține că a spus adevărul în fața judecătorilor bulgari și s-a arătat deranjată de faptul că jurnaliștii au titrat că ar fi dat declarația în favoarea Elenei Udrea.

„Înțeleg că presa ”deontoloagă” este preocupată că m-am prezentat la o instanță a unei țări a UE și că nu am mințit (...) Nu sunt deloc preocupate nici presa, dar nici autoritățile publice, care sunt motivele pentru care un șef al unei autorități publice (directorul ANP) minte cu nerușinare (sau cel puțin așa susține instanța din Bulgaria) cum că un deținut ar fi fost „cazat individual” (adică singur)”, susține Mocanu pe Facebook.

Declaratia de avere a lui Ingrid Mocanu, funcționar asimilat magistraților din Ministerul Justiției
Declaratia de avere a lui Ingrid Mocanu, funcționar asimilat magistraților din Ministerul Justiției

Urmărită penal în trei dosare, din care două clasate, trimisă în judecată într-un caz și apoi achitată, Ingrid Mocanu a dat statul român în judecată și a cerut despăgubiri pentru perioada arestului preventiv.

În martie 2015, Mocanu, fosta consilieră a ministrului de Interne Gabriel Oprea, a fost reținută în dosarul ANRP 2 sub bănuiala că a participat la acordarea unei despăgubiri supraevaluate cu 75 milioane de euro și instanțele de judecată i-au prelungit mandatul de patru ori. După achitare, a dat statul în judecată.

Pe 20 decembrie 2021, Tribunalul București decide să o despăgubească pe Mocanu cu 500.000 de lei pentru cele 4 luni de arest preventiv, plus dobânzi. De pe portalul instanțelor nu rezultă că statul, prin ministerul de Finanțe, ar fi atacat decizia.

Cert este faptul că Mocanu a trecut în declarația de avere pe care a fost nevoită să o completeze imediat după reangajarea la ministerul Justiției că a primit 934.494 de lei reprezentând „despăgubiri civile-cercetare penală abuzivă”.

Din Costa Rica în Bulgaria

Pe 7 aprilie 2022, Elena Udrea a fost condamnată, definitiv, la 6 ani închisoare în dosarul „Gala Bute”. În aceeași zi, Udrea a fost prinsă la Kulata, în apropierea graniței cu Grecia. Ea a ieșit din țară legal, întrucât nu era vizată de nicio măsură care să interzică acest lucru în momentul în care a făcut-o.

În martie 2021, Curtea de Apel București a respins plasarea sub control judiciar a Elenei Udrea. De 64 de zile fostul ministru al Dezvoltării se află în custodia autorităților bulgare care analizează cererea de extrădare emisă de autoritățile din România.

Reproșuri ca de la ministru la ministru

Pe 25 mai, Udrea i-a arătat „obrazul” ministrului Cătălin Predoiu într-o postare pe Facebook și i-a reamintit că de-a lungul timpului a avut o contribuție în construcția carierei acestuia.

„Dacă nu puteți garanta unuia, sau mai multor cetățeni ai țării din guvernul căruia faceți parte aplicarea legii, la ce bun să rămâneți în funcție? Domnule Predoiu, încă mai aveți șansa să vă ridicați și ca ministru la nivelul profesionistului în drept care sunteți! Nu o ratați! Ca cineva care a pus câteva cărămizi importante la temelia carierei dumneavostră, îmi permit această sugestie”, este mesajul transmis de Udrea către ministrul Predoiu.

Fostul ministru al Turismului a fost condamnată, în iunie 2018, la 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute. La momentul pronunțării deciziei definitive, Udrea se afla în Costa Rica, unde a cerut azil politic.

În octombrie 2018, a fost reținută de Interpol în Costa Rica și apoi încarcerată. A fost eliberată în decembrie 2018, după ce Curtea Constituţională a decis că sunt ilegale completurile de 5 judecători de la instanţă supremă. În rejudecare, pedepsele au fost păstrate.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG