Președintele Franței, Emmanuel Macron, s-a aflat, miercuri, la Chișinău, unde s-a întâlnit cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Cei doi au discutat despre problemele de securitate din regiune, dar și despre candidatura Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
„Vrem să transmitem un mesaj pozitiv și clar față de cererea depusă de Republica Moldova, care așteaptă să primească statutul de țară candidată la aderare la Uniunea Europeană”, a declarat Emmanuel Macron în timpul unei conferințe de presă organizate la Chișinău, alături de Maia Sandu.
Potrivit Radio Europa Liberă Moldova, Macron a transmis că aspirațiile europene ale Moldovei sunt absolut „legitime”, iar rolul Franței este să se asigure că la summitul UE de săptămâna viitoare, Consiliul European va da un răspuns „clar, chiar dacă legat de condiții” Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei privind statutul de țări candidate, pe care îl așteaptă.
La rândul său, președinta Maia Sandu a subliniat că, pe fundalul războiului provocat de invazia Rusiei în Ucraina, „aderarea la Uniunea Europeană este o opțiune strategică de a rămâne în lumea liberă”.
Președintele francez a explicat că „situația geopolitică, contextul războiului și destabilizarea au impus ca Uniunea Europeană să aibă o abordare diferită”, argumentând astfel necesitatea creării unei comunități politice europene, propusă de Franța încă din luna mai.
„Dacă am aplica regulile obișnuite pentru toate țările care doresc să obțină statutul de candidat, pur și simplu n-am acorda nimănui acest statut”, a adăugat Macron.
Potrivit lui, crearea comunității politice europene ar însemna și o garanție că procesul de aderare la UE este respectat.
„[Această garanție, n.r.] este importantă pentru anumite state europene, care țin la procedurile noastre”, a explicat președintele Franței după întrevederea cu Maia Sandu.
„Extinderea Uniunii Europene nu poate fi singurul răspuns la necesitățile de securitate ale vecinilor noștri”, a adăugat președintele Franței, care a vorbit despre opțiunile de cooperare în domeniul securității, infrastructurii sau energetic.
Macron a adăugat că „trebuie să existe un pilon de securitate similar cu articolul 5 din NATO – dorim să oferim garanții și să asigurăm o cooperare în planul apărării. O arhitectură de apărare care să fie o completare la NATO”.
Poziția Republicii Moldova
Președinta Maia Sandu a declarat că Republica Moldova susține comunitatea politică europeană, atâta timp cât există un „înlocuitor” pentru procesul clasic de aderare la UE.
„Noi nu căutăm scurtături în acest proces. Suntem pregătiți să ne facem temele. Vrem să fim apreciați după merit, după rezultatul muncii noastre. În acest context, salutăm inițiativa dumneavoastră vizavi de comunitatea politică europeană, pe care o susținem și din care vrem să facem parte”, a spus Maia Sandu în timpul conferinței de presă.
Emmanuel Macron a mai spus că situația din Transnistria - mai precis, conflictul înghețat de acolo - este o problemă ce trebuie rezolvată, dar „nu un obstacol” în calea parcursului european al Republicii Moldova.
Vizita lui Emmanuel Macron în Republica Moldova face parte din primul său turneu de trei zile în estul Europei, de la declanșarea războiului din Ucraina de către Rusia.
Potrivit presei internaționale, după vizita sa la Chișinău, nu e exclus ca Emmanuel Macron să se deplaseze la Kiev, alături de cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, și premierul Italiei, Mario Draghi. Palatul Elysee nu a confirmat încă informația.
La Kiev propunerea Franței privind comunitatea politică europeană, nu este însă privită cu ochi buni. „A invita Ucraina într-o comunitate politică europeană şi, în acelaşi timp, a o ţine la distanţă este ca şi cum ai fi invitat la o cină în familie fără a ţi se oferi un scaun”, a spus președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.
Înaintea vizitei la Chișinău, Emmanuel Macron s-a aflat în România, la baza Mihail Kogălniceanu, unde s-a întâlnit cu militarii francezi din forțele NATO și cu președintele Klaus Iohannis.