Linkuri accesibilitate

Exportul cerealelor din Ucraina. Rutele prin Polonia și România. 49 milioane de oameni, în pericol de foamete


Grâul este încărcat într-un camion la fabrica din Mlibor, regiunea Cernigău, Ucraina.
Grâul este încărcat într-un camion la fabrica din Mlibor, regiunea Cernigău, Ucraina.

Ucraina a stabilit două rute pentru transportul cerealelor prin Polonia și România și negociază cu statele baltice o a treia rută. Exportul prin Marea Neagră e blocat de Rusia, iar scoaterea cerealelor din țară este anevoioasă și întâmpină probleme tehnice. 

Operațiunea de export a grâului ucrainean prin România și Polonia este anevoioasă și costisitoare.

Sistemul feroviar ucrainean funcționează pe un ecartament diferit de cel al vecinilor europeni, cum ar fi Polonia și România, iar pentru scoaterea din țară este necesară transbordarea cerealelor dintr-un tip de tren într-altul. La graniță nu există multe instalații de transfer sau depozitare.

Dublarea exporturilor din aprilie până în mai

Prin România, au trecut, de la jumătatea lunii mai doar aproximativ 240.000 de tone de cereale, ceea ce reprezintă 1% din volumul blocat în Ucraina.

Redirecționarea cerealelor către România presupune transportul pe calea ferată către porturile de pe Dunăre, apoi încărcarea mărfurilor pe șlepuri pentru a naviga spre Constanța, un proces complex și costisitor.

Luni, în 13 iunie, o companie spaniolă producătoare de hrană pentru animale a anunțat însă că o navă încărcată cu 18.000 de tone de porumb din Ucraina a ajuns în portul A Coruña. Nava ar fi ajuns în Spania pe „o nouă rută maritimă”, menită să evite blocada impusă de Rusia în Marea Neagră, transmite CNN.

Porumbul a fost transportat din vestul Ucrainei, prin România și Polonia, până în portul Swinoujscie de la Marea Baltică.

Voluntarii ajută la construirea de baricade fortificate în apropierea portului din Odesa. Rușii și statele africane cer deminarea acestuia și reintroducerea lui în circuitul comercial. Rusia pretinde că minele ar fi singura piedică pentru reluarea exporturilor.
Voluntarii ajută la construirea de baricade fortificate în apropierea portului din Odesa. Rușii și statele africane cer deminarea acestuia și reintroducerea lui în circuitul comercial. Rusia pretinde că minele ar fi singura piedică pentru reluarea exporturilor.

În ciuda dificultăților de transport, ambasadorul Uniunii Europene în Ucraina, Matti Maasiks, declara la sfârșitul săptămânii trecute pentru France24 că exporturile s-au dublat din aprilie până în mai.

Anterior, președintele Uniunii Africane, Kacky Sall, cerea Ucrainei să demineze portul Odesa si să reia exporturile de cereale. Partea ucraineană nu a respins total o astfel de variantă, dar crede că operațiunea ar folosi militar Rusiei, care și-a stabilizat deja poziția în Insula Șerpilor în apropierea Odesei.

Turcia, în mijlocul tratativelor de transport al cerealelor

Turcia încearcă și ea să se implice în transportul a milioane de tone de cereale din porturile ucrainene pentru a atenua deficitul și de a limita creșterea prețurilor, anunța Radio France Internațional.

Ankara a declarat că planul este „rezonabil”, dar necesită mai multe discuții cu Moscova și Kiev pentru a se asigura că navele vor fi în siguranță.

Ministru rus de Externe, Serghei Lavrov, a vizitat Turcia miercuri pentru a discuta posibilitatea creării coridorului la Marea Neagră, dar tratativele au rămas fără un rezultat semnificativ.

Miniștrii de externe rus, Sergei Lavrov, și turc, Mevlut Cavusoglu, după întâlnirea de la Ankara din 8 iunie 2022.
Miniștrii de externe rus, Sergei Lavrov, și turc, Mevlut Cavusoglu, după întâlnirea de la Ankara din 8 iunie 2022.

„Pentru a rezolva această problemă, singurul lucru necesar este ca ucrainenii să lase navele să iasă din porturile lor, fie prin deminarea lor, fie prin delimitarea unor coridoare sigure. Nu este nevoie de altceva", a spus Lavrov.

Uniunea Europeană este revoltată de faptul că Rusia pretinde că nu ar fi vinovată de blocada cerealelor și o acuză de minciună și propagandă.

Președintelui Consiliului European, Charles Michel, a spus, lunea trecută, la Națiunile Unite, că:

  • Rusia fură grâne din zonele ocupate;
  • Rusia este singura responsabilă pentru criza alimentară, în ciuda „campaniei sale de minciuni”;

Deși Rusia a promis că nu va ataca Odesa printr-o operațiune amfibie, Kievul caută garanții de securitate suplimentare. Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a respins oferta de la Moscova spunând că sunt doar „cuvinte goale”.

49 de milioane de persoane în pericol de foamete

Ucraina este al patrulea cel mai mare exportator de cereale din lume. Ea a anunțat că are aproximativ 30 de milioane de tone de cereale stocate pe care încearcă să le exporte rutier, feroviar și fluvial.

Cereale reprezentau unul dintre principalele produse de export ale Ucrainei. 98% din producția de cereale și oleaginoase a Ucrainei pleca la export. Erau vândute în străinătate aproximativ 6 milioane de tone lunar. Totalul exporturilor s-a ridicat, în 2021, la 12,2 miliarde de dolari și a reprezentat o cincime din exporturile țării.

Rusia și Ucraina acoperă împreună o treime din oferta globală de grâu. Importanța lor a crescut după ce India a interzis exporturile, iar culturile din America de Nord și Europa de Vest au fost afectate de vremea nefavorabilă.

Potrivit Națiunilor Unite, arată o analiză CNN, războiul din Ucraina ar putea împinge în pragul foametei sau în condiții de foamete circa 49 de milioane de oameni.​

Ucraina este, de asemenea, un exportator important de porumb, orz, ulei de floarea soarelui și ulei de rapiță, în timp ce Rusia și Belarus reprezintă peste 40% din exporturile globale de potasiu nutritiv pentru culturi.

Cu porturile blocate și sistemul feroviar incapabil să facă față volumului suplimentar, țara va putea exporta doar maximum două milioane de tone de cereale pe lună, a declarat Taras Vysotskyi, prim-viceministrul Ucrainei al Politicii Agrare și Alimentației.

În mai, exporturile de cereale, semințe oleaginoase și ulei vegetal ale Ucrainei au crescut cu 80% lunar, până la 1,74 milioane de tone, dar au fost încă semnificativ sub nivelul din mai 2021, potrivit datelor oficiale.

Washingtonul a acuzat Rusia că folosește alimentele ca armă în Ucraina. Kremlinul spune că Occidentul este cel care a declanșat criza prin impunerea de sancțiuni împotriva Moscovei.

Aproximativ 22 de milioane de tone de cereale au fost blocate în Ucraina la începutul lunii mai din cauza provocărilor de infrastructură și a blocadei navale. Pe măsură ce prețurile cresc, agențiile ONU sunt nevoite să reducă rațiile de alimente pentru refugiați cu până la jumătate în anumite părți ale Sahelului, de exemplu, din cauza unui deficit masiv de finanțare.

Patruzeci și nouă de milioane de oameni din 43 de țări sunt la un pas de foamete din cauza conflictului din Ucraina, avertiza secretarul general al Națiunilor Unite, António Guterres, și cerea găsirea unei soluții, apel în urma căruia Turcia a preluat tratativele deschiderii de rute pentru transportul de grâu.

30% din grâul cultivat în Ucraina abandonat în acest an

Estimările de la începutul anului arătau că aproape o treime din grâul cultivat în Urcina ar putea fi abandonat sau inaccesibil. Zona de agricultură de risc din Ucraina se ridica la 202.600 de kilometri pătrați, ceea ce reprezenta aproximativ 34% din suprafața totală a terenului Ucrainei.

Suprafața ar putea fi mai mică față de estimările inițiale pentru că de pe o parte din zonele aflate în conflict la începutul anului armata rusă s-a retras.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG