Linkuri accesibilitate

Ukraine -- Four bodies lie in a mass grave, including the village mayor Olha Sukhenko and her family, in Motyzhyn close to Kyiv, Ukraine, Monday, April 4, 2022
Ukraine -- Four bodies lie in a mass grave, including the village mayor Olha Sukhenko and her family, in Motyzhyn close to Kyiv, Ukraine, Monday, April 4, 2022

Războiul din Ucraina | Autoritățile de la Kiev: Scopul Rusiei este distrugerea completă a națiunii și statului ucrainean

Mii de civili sunt prinși în orașul ucrainean Severodonețk, cu proviziile esențiale în curs de epuizare, după cum avertizează Națiunile Unite. Liderii Germaniei, Franţei şi Italiei sunt aşteptaţi joi la Kiev să îşi exprime sprijinul pentru Ucraina.

23:25 16.6.2022

Trei persoane ucise și șapte rănite într-un atac aerian rusesc la Lîsîceansk

Cel puțin trei civili au fost uciși și șapte au fost răniți în urma unui atac aerian rusesc în orașul de est Lîsîceansk, potrivit guvernatorului regiunii Luhansk, Serghei Haidai.

Atacul a lovit o clădire în care se adăposteau civili, a spus Haidai, citat de The Guardian.

22:28 16.6.2022

Macron: Ucraina e singura care poate decide dacă face concesii teritoriale

Ucraina ar trebui să fie cea care să decidă dacă acceptă orice concesii teritoriale față de Rusia în încercarea de a pune capăt războiului, a declarat președintele francez Emmanuel Macron în timpul vizitei sale la Kiev.

„Aceasta este la latitudinea Ucrainei să decidă”, a spus Macron pentru televiziunea TF1, când a fost întrebat ce concesii, inclusiv teritoriale, ar trebui să accepte Ucraina.

„Cred că este de datoria noastră să ne respectăm valorile, dreptul internațional și, prin urmare, Ucraina”, a spus el.

Liderii Germaniei, Franței și Italiei, toți criticați în trecut de Kiev pentru sprijinul considerat prea precaut, au vizitat joi Ucraina.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus în repetate rânduri că Ucraina nu va accepta să renunțe la niciunul din teritoriile sale după invazia rusească.

22:08 16.6.2022

 Guvernatorul Luhanskului: Evacuarea de la fabrica Azot din Sievierodonețk este „imposibilă”

Sute de civili care se adăpostesc la uzina chimică Azot din orașul Sievierodonetsk, din estul Ucrainei, nu mai pot fi evacuați din cauza barajelor susținute de artilerie rusă, potrivit guvernatorului de la Luhansk, Serghei Haidai.

„Este imposibil să ieși de acolo acum. Adică, este posibil din punct de vedere fizic, dar este foarte periculos din cauza bombardamentelor și a luptei constante”, a declarat Haidai la CNN.

Aproximativ 568 de persoane, inclusiv 38 de copii, se refugiază în prezent în uzina Azot, potrivit lui Haidai.

El a spus că autoritățile au încercat să-i convingă pe civili să plece luna trecută, înainte ca podurile importante din oraș să fie distruse, dar că mulți „nu au vrut să meargă” convinși că ar fi mai sigur să rămână pe loc.

Au existat mai multe cazuri de civili care au fost uciși sau răniți în urma unui incendiu când încercau să părăsească adăpostul, de exemplu pentru a găti, a spus el.

Haidai a declarat pentru CNN că o evacuare ar fi posibilă numai dacă ar exista o încetare completă a focului, dar s-a arătat foarte sceptic cu privire la orice promisiuni făcute de Rusia.

„Aud multe din ceea ce spun ei, dar 99% sunt doar prostii sau o minciună. Dacă există o încetare completă a focului, atunci puteam evacua oamenii. Dar nu-i cred pe ruși, atâta vreme cât mint, cât și-au dat cuvântul dar și nu l-au ținut. Există o mulțime de astfel de dovezi”, a spus el.

20:37 16.6.2022

Liderii UE susțin candidatura „imediată” a Ucrainei la blocul comunitar. NATO va susține în continuare Kievul

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat joi că toți cei patru lideri UE aflați la Kiev susțin să i se acorde „imediat” Ucrainei statutul de țară candidată la UE.

Macron a vorbit la o conferință de presă după ce s-a întâlnit cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, alături de cancelarul german Olaf Scholz, premierul italian Mario Draghi și președintele României Klaus Iohannis.

„Toți patru susținem statutul (Ucrainei) de candidat imediat la UE”, a spus Emmanuel Macron.

De asemenea, a spus el, Franța va intensifica livrările de arme către țara aflată în război cu Rusia, a adăugat el.

Și premierul italian, Mario Draghi, a spus în conferința de presă comună susținută după întâlnirea celor patru lideri UE cu președintele Zelenski, că principalul său mesaj în timpul vizitei sale la Kiev a fost că Italia dorește să vadă Ucraina cât mai repede ca parte a UE.

Cancelarul german, Olaf Scholz, a promis că Germania va continua să sprijine Ucraina atâta timp cât va avea nevoie, descriind lupta Kievului împotriva invaziei ruse drept „eroică”.

Zelenski a spus că invazia rusească în Ucraina echivalează cu o agresiune împotriva întregii Europe.

Cu cât Ucraina primește mai multe arme de la Occident, cu atât mai repede își va putea elibera pământul ocupat, a spus el, adăugând că a discutat despre noi sancțiuni împotriva Rusiei și reconstrucția postbelică în cadrul discuțiilor cu liderii UE.

„Acordarea statutului de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei, la Consiliul European de săptămâna viitoare, este esențială în construirea unui scut puternic și durabil în jurul valorilor noastre comune”, a spus președintele Klaus Iohannis.

Tot joi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reiterat angajamentul alianței de a furniza echipamente pentru a menține dreptul Ucrainei la autoapărare și a anunțat că NATO va efectua mai multe desfășurări de trupe pe flancul său estic.

El a condamnat „un război necruțător de uzură împotriva Ucrainei” purtat de Rusia și a spus că NATO continuă să ofere „sprijin fără precedent pentru a se putea apăra împotriva agresiunii Moscovei”.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG