Linkuri accesibilitate

3 minute | Ucraina europeană și tensiuni în Kaliningrad. SUA dărâmă o școală. Nou record pentru David Popovici


Președintele american Joe Biden și prima doamnă, Jill Biden, au vizitat școala Robb din Uvalde, Texas, pe 29 mai 2022. Un bărbat înarmat a ucis 19 copii și doi profesori în cel mai mortal atac armat dintr-o școală americană, din ultimul deceniu.
Președintele american Joe Biden și prima doamnă, Jill Biden, au vizitat școala Robb din Uvalde, Texas, pe 29 mai 2022. Un bărbat înarmat a ucis 19 copii și doi profesori în cel mai mortal atac armat dintr-o școală americană, din ultimul deceniu.

Diplomații UE au căzut de acord cu privire la acordarea statutului de țară candidată cât mai curând posibil pentru Ucraina, iar aurul Rusiei ar putea fi vizat de sancțiunile occidentale. În România, agenda publică este compusă dintr-o panoplie de subiecte.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • UE a ajuns la un „consens total” privind candidatura Ucrainei la blocul comunitar. În același timp, apar discuțiile privind un al șaptelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.
  • Senatul american a făcut un pas important spre adoptarea primei legi majore din ultimele decenii în ceea ce privește înăsprirea controlului armelor.
  • David Popovici s-a calificat în finala probei de 100 metri liber la Campionatul Mondial de Natație, după ce în semifinala de ieri a reușit un nou record mondial la juniori.

Ucraina, tot mai aproape de UE

Miniștrii de Externe ai celor 27 de state membre UE sunt de acord cu acordarea „statutului de candidat” pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.

„Consensul total” anunțat de ministrul francez Clement Beaune vine înaintea summitului de joi și vineri, unde ar trebui să fie aprobat în mod oficial de către șefii de stat și de guvern, transmite AFP.

Acordul vine în urma discuției telefonice de ieri dintre Volodimir Zelenski și Viktor Orbán, după ce premierul maghiar lăsa să se înțeleagă că ar ridica probleme în acest sens.

Viktor Orbán ar fi cerut luni, la videoconferința de pregătire a summitului, ca Ucraina și Republica Moldova să primească statutul de țări candidate concomitent cu Bosnia și Georgia.
Viktor Orbán ar fi cerut luni, la videoconferința de pregătire a summitului, ca Ucraina și Republica Moldova să primească statutul de țări candidate concomitent cu Bosnia și Georgia.

„În fiecare zi luptăm pentru o decizie pozitivă a Uniunii Europene cu privire la candidatura Ucrainei şi pentru furnizarea de arme moderne”, a spus Zelenski în discursul său zilnic, făcând apel la liderii UE cu privire la un al şaptelea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei.

De altfel, Reuters scrie că UE se gândește să vizeze aurul rusesc în noul pachet de sancțiuni, deoarece aurul este un activ crucial pentru banca centrală a Rusiei.

În același timp, Bloomberg anunță că Elveția a importat aur rusesc pentru prima dată de la începutul invaziei, ceea ce arată că „poziția industriei față de metalele prețioase ale acestei națiuni s-ar putea înmuia”. Peste 3 tone de aur au fost transportate la un centru de rafinare, în luna mai.

În privința măsurilor impuse deja, fostul oligarh rus Mihail Hodorkovski a spus că UE se sabotează singură cu sancțiunile impuse petrolului rusesc și avertizează într-un articol Politico: „În acest moment, sancțiunile energetice fac rău Europei, nu Rusiei”. Legat de energie, Reuters titrează: Germania riscă recesiunea pe măsură ce criza gazelor rusești se adâncește.

Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, avertizează Lituania: „Cetățenii dumneavoastră vor simți durerea”. CNN scrie despre Kaliningrad, o zonă dintre Polonia și Lituania, că ar putea fi următorul punct fierbinte în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, iar o explicație despre motivul pentru care crește tensiunea în exclava rusă o puteți citi în Europa Liberă.

Un ofițer vamal rus lucrează într-un port comercial din orașul Baltiysk de la Marea Baltică, în regiunea Kaliningrad, Rusia, 28 octombrie 2021.
Un ofițer vamal rus lucrează într-un port comercial din orașul Baltiysk de la Marea Baltică, în regiunea Kaliningrad, Rusia, 28 octombrie 2021.

Aflat în Ucraina, procurorul general al SUA, Merrick Garland, a anunțat crearea unei echipe care să-i urmărească pe cei care comit crime de război. Potrivit CNN, echipa de investigatori va fi condusă de Eli Rosenbaum, care a lucrat anterior la identificarea criminalilor de război naziști.

Acord bipartizan în SUA în privința armelor

Școala gimnazială Robb din orașul Uvalde, Texas - unde un bărbat înarmat a ucis 19 elevi și doi profesori - va fi demolată, potrivit BBC. „Nu poți cere niciodată unui copil sau unui profesor să se întoarcă în acea școală”, a spus primarul orașului.

Anunțul lui Don McLaughlin a venit în contextul în care poliția texană este acuzată că a așteptat mai bine de o oră să intervină, deși existau suficienți ofițeri de poliție înarmați și cu veste antiglonț care să oprească împușcăturile, la trei minute de la primul glonț tras de agresor, transmite NPR, radioul public american.

19 elevi și doi profesori au fost uciși la Școala gimnazială Robb din Uvalde, Texas.
19 elevi și doi profesori au fost uciși la Școala gimnazială Robb din Uvalde, Texas.

În aceste condiții, Senatul american a avansat cel mai important proiect din ultimele decenii în privința controlului armelor, transmite NYT. Publicația precizează că a fost depășit astfel un prim obstacol în calea adoptării unei măsuri bipartizane menite să țină armele departe de persoanele periculoase. The Hill prezintă care sunt cele mai importante măsuri din proiect.

Presa americană relatează pe larg și despre audierile din comisia specială a Camerei Reprezentanților pentru investigarea atacului din 6 ianuarie de la Capitoliu.

Mai mulți martori au declarat în fața comisiei că Donald Trump a fost implicat personal în efortul de a propune liste de falși alegători în unele state cheie, aceasta fiind un pas esențial al efortului mai amplu de a anula victoria legitimă a lui Joe Biden în alegeri, relatează NPR.

Copiii din România

La o zi după ce a devenit campion mondial la proba de 200 de metri, David Popovici s-a calificat ieri cu cel mai bun timp în finala probei de 100 metri de la Campionatele Mondiale de Natație: 47 de secunde și 13 sutimi.

Mai mult decât atât, sportivul român a stabilit un nou record mondial la juniori, care îi aparținea tot lui, scrie Eurosport. Cursa o puteți urmări pe canalul de YouTube ale TVR, care a început să transmită competiția după două zile. Pe același subiect, din Europa Liberă puteți citi cum profită politicienii de performanțele sportivilor români.

Aceiași politicieni au respins marți legea ce prevedea alegerea primarilor în două tururi, în situațiile în care niciun candidat nu ar fi obținut cel puțin jumătate plus unu din totalul voturilor, arată Biziday.

Profit.ro scrie despre noile modificări fiscale pregătite de autorități: beneficiile extrasalariale acordate angajatului, precum telefon, mașină, abonamente la sală sau clinici medicale, vor fi limitate.

Economia agită coaliția, iar Florin Cîțu a declarat că plafonarea prețurilor la carburanți ar duce la penurie. „Ce companie ar mai aduce benzină şi motorină în România să vândă la un preţ mult mai mic decât cel determinat de piaţă?”, a argumentat fostul premier, potrivit G4Media.

În același timp, Parlamentul a votat ieri pentru introducerea unei pseudo-educații sexuale în școli, însă sub numele de „Educație pentru Sănătate” și va fi predată doar de la clasa a VIII-a, când copilul are deja în jur de 14 ani, și doar cu acordul părinților.

Și mai îngrijorătoare este declarația managerului Spitalului Sf. Stelian, care a declarat, marţi, că vârsta de debut în consumul de droguri „a scăzut dramatic”, la numai 10-12 ani, scrie Digi24.

Iar șeful DSU, Raed Arafat, a vorbit despre centura de siguranţă și a afirmat că nu înțelege de ce femeile însărcinate sunt scutite să o parte.

În educație, Universitatea Babeș-Bolyai critică decizia CCR prin care titlurile de doctorat pot fi retrase în instanță, iar nu „de către instituția care l-a acordat, după practicile academice”, observând „cu îngrijorare acțiunile politice care afectează etica academică”, relatează EduPedu.

Într-un incident bizar, Hotnews scrie despre un oficial din Sălaj care a murit după ce un foișor s-a prăbușit peste el, în timp ce participa la un eveniment.

Alte subiecte:

  • Cel puțin 250 de oameni au murit în Afganistan, în urma unui cutremur cu magnitudinea de moment de 6,1.
  • Guvernul german nu este de acord cu planul Uniunii Europene de a renunța la vânzarea mașinilor pe benzină și motorină începând din anul 2035.
  • O analiză New York Times a peste 100.000 de documente guvernamentale a arătat că ambiția Chinei de a colecta date digitale și biologice de la cetățenii săi este mai extinsă și mai invazivă decât se știa până acum.
  • O japoneză care trăiește în Belgia a fost aleasă ca primar al unui district din Tokyo, după ce a făcut campanie online de la peste 9.300 de kilometri distanță.

Nu uitați, dacă aveți sugestii sau propuneri de subiecte, ne puteți scrie la adresa de e-mail treiminute@rferl.org.

Pe curând,

George

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG