Linkuri accesibilitate

Doi tineri se îmbrățișează în timp ce privesc tancurile rusești distruse, instalate ca simbol al războiului, în fața catedralei Sfântul Mihail din Kiev, Ucraina, 23 iunie 2022.
Doi tineri se îmbrățișează în timp ce privesc tancurile rusești distruse, instalate ca simbol al războiului, în fața catedralei Sfântul Mihail din Kiev, Ucraina, 23 iunie 2022.

Războiul din Ucraina | Armata ucraineană se retrage din Severodonețk. Reacția Rusiei după ce UE a acceptat candidatura Ucrainei și Moldovei

Au trecut exact patru luni de război. Șefii de stat și de guvern s-au întrunit joi și au decis că Ucraina și Moldova vor primi statutul de țări candidate la UE. Decizia a fost luată cu unanimitate de cele 27 de state ale UE.

Principalele informații ale zilei

12:14 24.6.2022

Un oficial din administrația impusă de Rusia în Herson a fost ucis

Un oficial din administrația instalată de Rusia în regiunea Herson, din Ucraina, a fost ucis într-un aparent asasinat, a declarat pentru Reuters șeful adjunct al administrației.

Dmitri Savluchenko, șeful departamentului pentru familii, tineret și sport al administrației ruse din Herson, a fost ucis după explozia unei bombe. Potrivit presei ruse de stat, mașina a sărit în aer când Savluchenko s-a urcat în ea.

Moartea acestuia a fost salutată pe rețelele sociale, care l-au descris drept „trădător local”.

Herson se află chiar la nord-vest de peninsula Crimeea, anexată de Rusia, și a fost ocupată în prima săptămână a invaziei Rusiei în Ucraina, care a început acum patru luni.

11:28 24.6.2022

Un avion militar rusesc de marfă s-a prăbușit în Rusia: patru decese

Un avion militar rusesc de marfă s-a prăbușit în Rusia, provocând moartea a patru dintre cele nouă persoane aflate la bord, scrie Reuters.

Aeronava Ilyushin Il-76 s-a prăbușit în primele ore ale zilei și a luat foc în timp ce ateriza în apropiere de orașul Ryazan din vestul Rusiei.

Ministerul rus al Apărării a declarat că avionul a suferit o defecțiune a motorului în timp ce efectua un zbor de antrenament.

10:56 24.6.2022

Guvernator: Armata ucraineană va trebui să se retragă din Severodonețk

Guvernatorul regiunii Luhansk, Serhii Haidai, a declarat vineri că forțele ucrainene vor trebui să se retragă din orașul distrus Severodonețk.

„Este un lucru despre care am discutat. Nu răspândiți zvonuri de trădare. Nimeni nu-i abandonează pe băieții noștri, nimeni nu permite încercuirea (trupelor noastre). Situația în acest moment este de așa natură încât a rămâne pe aceste poziții distruse doar de dragul de a fi acolo nu are sens”, a declarat oficialul ucrainean, potrivit Kyiv Independent.

Cel puțin 90% din infrastructura orașului a fost distrusă, mai menționează publicația.

09:36 24.6.2022

Serghei Lavrov despre protestele din Belarus din 2020: O „campanie acerbă” a Occidentului

Protestele din Belarus au fost inspirate de Occident și au făcut ”parte dintr-o campanie acerbă” în care ”se manifesta agonia lumii unipolare”, a declarat ministrul rus al afacerilor externe Serghei Lavrov, într-un interviu pentru postul de televiziune Belarus 1 citat de Nexta.

”Aș spune chiar o campanie în care se manifestă agonia lumii unipolare. Și de aceea Occidentul a acționat atât de frenetic acum, în ultimii doi ani. Mai ales în perioada în care a fost lansată o operațiune militară specială în Ucraina”, a susținut Lavrov.

Serghei Lavrov a numit protestele împotriva falsificării alegerilor prezidențiale din Belarus din 2020 „un episod neplăcut”.

”Acel episod – neplăcut – a arătat clar că suntem adevărați aliați. Conducerea și oficialii ruși nu aveau nicio îndoială că ar trebui să ajutăm poporul și statul aliați din Belarus”, a adăugat el, făcând trimitere și la ”ajutorul” dar Kazahstanului la începutul acestui an, în contextul revoltelor populare de acolo.

Potrivit acestuia, în 2020, ”Rusia a oferit imediat sprijin politic și moral și a fost gata să ofere orice alt sprijin pentru a preveni o lovitură de stat”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG