Boris Johnson vorbește despre exportul cerealelor pe Dunăre
Premierul britanic, Boris Johnson, a declarat luni că ar trebui să fie analizeze rute alternative pentru recuperarea cerealelor blocate în Ucraina, inclusiv pe Dunărea, dacă nu pot fi transportate prin strâmtoarea Bosfor din Turcia.
„Turcii sunt absolut indispensabili pentru a rezolva această problemă. Ei fac tot ce pot... Va trebui din ce în ce mai mult să ne uităm la mijloace alternative pentru a muta acele cereale din Ucraina, dacă nu putem folosi ruta maritimă, dacă nu se poate folosi Bosforul”, a declarat premierul britanic în Parlament, potrivit The Guardian.
Turcia a anunțat luni că a oprit o navă de marfă sub pavilion rusesc în largul coastei sale din Marea Neagră și investighează acuzația Ucrainei potrivit căreia nava transporta cereale furate.
Ucraina poartă discuții cu Turcia și ONU privind exporturile de cereale
Ucraina poartă discuții cu Turcia și cu Organizația Națiunilor Unite pentru a obține garanții privind exporturile de cereale din porturile ucrainene, a declarat luni președintele Volodimir Zelenski.
El a precizat că, în prezent, peste 22 de milioane de tone de cereale sunt blocate în Ucraina.
„De fapt, discuțiile continuă acum cu Turcia și ONU (și) cu reprezentanții noștri care sunt responsabili pentru securitatea cerealelor care pleacă din porturile noastre”, a declarat Zelenski, într-o conferință de presă alături de premierul suedez Magdalena Andersson.
„Este un lucru foarte important ca cineva să garanteze securitatea navelor - în afară de Rusia, în care nu avem încredere. Prin urmare, avem nevoie de securitate pentru acele nave care vor veni aici pentru a încărca produse alimentare”, a completat președintele ucrainea, citat de Reuters.
Zelenski a declarat că Ucraina lucrează „direct” cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, pe această temă și că organizația „joacă un rol de lider, nu de moderator”.
Ucraina a acuzat Rusia în repetate rânduri că fură cereale din depozitele sale, fie în zonele din țară ocupate de Rusia, fie în Rusia sau în alte țări.
Forțele ucrainene se regrupează pentru apărarea Donețkului
Forțele rusești și-au fixat următoarele obiective în regiunea Donețk din estul Ucrainei, după ce președintele Vladimir Putin a revendicat victoria în provincia vecină Luhansk, una dintre cele două regiuni din Donbas.
Ambele părți au suferit pierderi grele în lupta pentru Luhansk, în special în timpul asediului orașelor Lisichansk și Severodonețk. Ambele orașe au fost lăsate în ruine de bombardamentele neîncetate ale Rusiei.
Marți, forțele ucrainene au ocupat noi linii de apărare în Donețk, unde încă mai controlează marile orașe, în timp ce Vladimir Putin le-a spus trupelor sale să se „odihnească și să-și recupereze pregătirea militară”, în timp ce unitățile din alte zone continuă să lupte.
Încă de la începutul conflictului, Rusia a cerut Ucrainei să predea atât Luhansk, cât și Donețk separatiștilor pro-Moscova, care au declarat state independente.
„Aceasta este ultima victorie a Rusiei pe teritoriul ucrainean”, a declarat Oleksii Arestovici, consilier al președintelui Volodimir Zelenski, potrivit Reuters.
„Acestea erau orașe de dimensiuni medii. Și acest lucru a durat din 4 aprilie până în 4 iulie - adică 90 de zile. Atât de multe pierderi...”, a completat el.