Linkuri accesibilitate

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski vorbește participanților la conferința despre reconstrucția Ucrainei (URC2022), de la Lugano, Elveția - 4 iulie 2022

Războiul lui Putin | 750 de miliarde de dolari, costul redresării Ucrainei. Platformă UE de reconstrucție a țării

Ucraina se retrage din orașul bombardat Lisichansk, ultimul mare oraș din regiunea Luhansk, permițând Rusiei să revendice o victorie majoră.

Principalele informații ale zilei

23:16 4.7.2022

Premierul Ucrainei: activele confiscate de la oligarhii ruși ar trebui să finanțeze reconstrucția țării

Planul de redresare a Ucrainei va avea trei etape: prima se va concentra pe repararea lucrurilor care contează pentru viața de zi cu zi a oamenilor, cum ar fi alimentarea cu apă, care este în desfășurare. A doua componentă de „recuperare rapidă” care va fi lansată de îndată ce luptele se încheie, inclusiv proiecte temporare de locuințe, spitale și școli. A treia își propune să transforme țara pe termen lung.

Toate aceste etape au fost împărtășite de prim-ministrul ucrainean Denis Șmihal în cadrul Conferinței pentru Recuperarea Ucrainei găzduită luni de Elveția.

El a mai spus că guvernul ucrainean crede că o sursă cheie de finanțare pentru planul de redresare ar trebui să fie activele confiscate de la oligarhii ruși.

21:34 4.7.2022

Noi sancțiuni ale Marii Britanii împotriva Belarusului

Marea Britanie a anunțat că va introduce marți noi sancțiuni economice, comerciale și de transport împotriva Belarusului din cauza sprijinului acordat Rusiei la invadarea Ucrainei, transmite Reuters.

Pachetul va include interdicții de import și export pentru bunuri în valoare de aproximativ 60 de milioane de lire sterline, inclusiv pentru exporturile de bunuri de rafinare a petrolului, componente de tehnologie avansată și bunuri de lux și importuri de fier și oțel din Belarus.

Marea Britanie va interzice, de asemenea, mai multor companii din Belarus să emită datorii și titluri de valoare la Londra.

21:22 4.7.2022

Boris Johnson: Trebuie căutate rute alternative pentru recuperarea cerealelor blocate în Ucraina

Boris Johnson a declarat luni că ar trebui analizate rute alternative pentru recuperarea cerealelor blocate în Ucraina, inclusiv prin fluviul Dunărea din Europa, dacă acestea nu pot fi transportate prin strâmtoarea Bosfor din Turcia.

„Turcii sunt absolut indispensabili pentru a rezolva acest lucru. Ei fac tot posibilul. Depinde de ruși să permită acelor cereale să iasă ” din țară, a declarat prim-ministrul britanic în parlament.

„Va trebui să ne uităm din ce în ce mai mult la mijloace alternative de a muta acele cereale din Ucraina dacă nu putem folosi ruta maritimă, dacă nu putem folosi Bosforul.”

Turcia a declarat că a oprit o navă de marfă sub pavilion rusesc în largul coastei Mării Negre și că investighează o afirmație ucraineană conform căreia aceasta transporta cereale furate.

20:16 4.7.2022

Plan de reconstrucție a Ucrainei. Zelenski: Reconstrucția Ucrainei este sarcina lumii democratice. Premierul Ucrainei: va costa 750 de miliarde de dolari

Eventuala restaurare a Ucrainei printr-un plan de redresare de 750 de miliarde de dolari este sarcina comună a întregii lumi democratice, a declarat luni președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, la primul eveniment menit să stabilească viitorul fizic al țării după ce invazia rusească va lua sfârșit, conferinţa de la Lugano/Elveția, dedicată reconstrucţiei Ucrainei, transmite The Guardian.

Într-un apel video la o conferință la nivel înalt din Lugano, Elveția, la care au participat mulți politicieni ucraineni de rang înalt, Zelenski a recunoscut că sarcina de urmat este colosală, susținând că războiul a fost o bătălie a perspectivelor în care Rusia era hotărâtă să distrugă țara sa fizic și moral.

El a adăugat că procesul de recuperare condus de un consiliu naţional de recuperare ucrainean va permite ţării sale să îşi adâncească legăturile cu Europa.

Uniunea Europeana va crea o platformă care să coordoneze reconstrucţia Ucrainei după războiul cu Rusia, a anunțat luni preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Potrivit premierului ucrainean, Denîs Șmîhal, costurile acestei reconstrucții sunt estimate la circa 750 de miliarde de dolari. El a spus că numai costurile directe ale distrugerilor provocate infrastructurii în urma agresiunii ruse sunt până în prezent de peste 100 de miliarde de dolari.

Platforma anunţată de Ursula von der Leyen va fi folosită pentru schiţarea nevoilor de investiţii, coordonarea acţiunii şi orientarea resurselor.

„De la începerea războiului, UE a mobilizat în jur de 6,2 miliarde de euro ca asistenţă financiară” pentru Ucraina şi „vor mai veni (fonduri). Ne vom angaja într-o reconstrucţie substanţială pe termen mediu şi lung”, a promis preşedinta Comisiei Europene.

Pe respectiva platformă se vor regăsi ţări, instituţii, sectorul privat şi societatea civilă. Banca Europeană pentru Investiţii a propus crearea unui fond pentru reconstrucţia Ucrainei în valoare de circa 100 de miliarde de euro, pe modelul planului european de redresare de după pandemia de Covid.

Ursula von der Leyen a mai spus că „obiectivul Kremlinului este distrugerea militară, politică şi economică a Ucrainei”. „Ei doresc să submineze existenţa fundamentală a Ucrainei ca stat. Nu putem şi nu vom permite să se întâmple acest lucru”, a adăugat ea.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG