Cosmonauții ruși de pe ISS s-au fotografiat cu steagurile auto-proclamatelor republici Luhansk și Donețk
Agenția spațială rusă a publicat fotografii care par să arate cosmonauți de pe Stația Spațială Internațională (ISS) ținând în mână steagurile republicilor autoproclamate din Luhansk și Donețk, scrie The Guardian.
Într-un mesaj postat pe canalul oficial de Telegram al Roscosmos, Oleg Artemyev, Denis Matveyev și Sergey Korsakov par să țină în mână steagurile celor două teritorii ocupate, ai căror ocupanți sunt recunoscuți ca autorități legitime doar de Rusia și Siria, dintre statele membre ale ONU.
Mesajul care însoțește imaginile spune: „Ziua eliberării Republicii Populare Luhansk! Sărbătorim atât pe Pământ, cât și în spațiu”.
„Roscosmos și cosmonauții noștri, care lucrează astăzi pe Stația Spațială Internațională, se alătură felicitărilor șefului RPL, Leonid Pasechnik, cu ocazia noii Zile a Marii Victorii”, mai spune agenția rusă.
„Aceasta este o zi mult așteptată, pe care locuitorii din zonele ocupate din regiunea Luhansk o așteaptă de opt ani. Suntem încrezători că ziua de 3 iulie 2022 va rămâne pentru totdeauna în istoria republicii. Cetățeni ai Republicii Populare Aliate Donețk, așteptați!”, mai spune Roscosmos.
Nu este clar cum ar fi putut ajunge steagurile pe ISS, deși la 3 iunie o navă spațială rusească Progress, fără echipaj, s-a andocat la stația spațială, după ce a plecat de la cosmodromul Baikonur din Kazahstan. Potrivit NASA, aceasta transporta aproape trei tone de alimente, combustibil și provizii.
Luhansk - o victorie tactică pentru Rusia, dar cu un cost enorm
Victoria obținută cu greu în Luhansk a adus forțelor rusești puține câștiguri strategice, spune Neil Melvin, de la think tank-ul RUSI din Londra. El a comparat bătălia cu luptele uriașe pentru câștiguri teritoriale mici care au caracterizat Primul Război Mondial.
„Cred că este o victorie tactică pentru Rusia, dar cu un cost enorm. A durat 60 de zile pentru a face progrese foarte lente. Cred că rușii ar putea declara un fel de victorie, dar bătălia cheie a războiului încă nu a venit”, a spus Neil Melvin, pentru Reuters.
El a declarat că bătălia decisivă pentru Ucraina va avea loc probabil nu în est, unde Rusia își organizează principalul asalt, ci în sud, unde Ucraina a început o contraofensivă pentru a recuceri teritoriul.
„Aici vedem că ucrainenii fac progrese în jurul Hersonului. Acolo încep contraatacuri și cred că cel mai probabil vom vedea cum impulsul va trece în favoarea Ucrainei, care va încerca apoi să organizeze o contraofensivă pe scară largă pentru a-i împinge pe ruși înapoi”, a spus expertul.
AIE: Consumul de gaze naturale va scădea în acest an din cauza războiului
Consumul de gaze naturale se va contracta ușor în acest an din cauza prețurilor ridicate și a reducerilor de gaze rusești către Europa, urmând ca în anii următori să crească lent, pe măsură ce consumatorii se vor orienta către alternative, a declarat Agenția Internațională pentru Energie, transmite The Guardian.
Astfel, AIE și-a redus cu mai mult de jumătate prognoza privind cererea globală de gaze în ultimul său raport trimestrial privind piețele de gaze.
Agenția se așteaptă acum la o creștere de doar 3,4% până în 2025, o creștere de 140 de miliarde de metri cubi față de nivelurile din 2021, ceea ce este mai puțin decât saltul de 175 de miliarde mc înregistrat în cerere doar în 2021.
„Consecințele invaziei Rusiei în Ucraina asupra prețurilor globale la gaze și a tensiunilor de aprovizionare, precum și repercusiunile sale asupra perspectivelor economice pe termen lung, remodelează perspectivele pentru gazele naturale. Prețurile record de astăzi și întreruperile în aprovizionare afectează reputația gazului natural ca sursă de energie fiabilă și accesibilă, aruncând incertitudini asupra perspectivelor sale, în special în țările în curs de dezvoltare, unde se aștepta ca acesta să joace un rol tot mai important în satisfacerea cererii crescânde de energie și a obiectivelor de tranziție energetică”, a transmis AIE în comunicat.
Ministerul britanic al Apărării: Ucraina se retrage pe o linie de front mai ușor de apărat
În urma cuceririi de către Rusia a orașului Lisichansk și a controlului asupra regiunii Luhansk din estul Ucrainei, forțele ucrainene vor putea acum să se retragă pe o linie de front mai ușor de apărat și mai dreaptă, potrivit analizei zilnice a Ministerului britanic al Apărării.
Raportul serviciilor de informații britanice confirmă faptul că Rusia și-a extins controlul pe aproape tot teritoriul din Luhansk și poate să să pretindă un progres substanțial în atingerea obiectivului anunțat: „eliberarea” Donbasului.
Ministerul britanic mai afirmă că există o „posibilitate realistă” ca forțele ucrainene să poată acum să se retragă pe o linie de front mai ușor de apărat, îndreptată.
„Bătălia pentru Donbas a fost caracterizată de ritmuri lente de avansare și de utilizarea masivă a artileriei rusești, nivelând orașe și localități în acest proces. Luptele din regiunea Donețk vor continua aproape sigur în acest mod”, se mai arată în analiza Ministerului britanic al Apărării.