Linkuri accesibilitate

PSD nu știe/nu răspunde. Ciolacu, Firea, Grindeanu spun că nu știu căror site-uri a plătit partidul 60 de milioane de lei


Liderii PSD nu vor să dezvăluie contractele pe care partidul le are pentru promovarea în presă, deși în discursul public promit transparență și reformă. Imagine de la Congres PSD, 22 august 2020.
Liderii PSD nu vor să dezvăluie contractele pe care partidul le are pentru promovarea în presă, deși în discursul public promit transparență și reformă. Imagine de la Congres PSD, 22 august 2020.

Primii patru lideri din conducerea PSD susțin că nu știu unde au ajuns peste 60 milioane de lei, bani publici utilizați pentru presă și propagandă. Marcel Ciolacu ne trimite la „consultanți”, un termen generic, după ce în urmă cu trei luni promitea că va desecretiza toate informațiile.

Europa Liberă a încercat să afle de la primii patru oameni din PSD, dar și de la lideri de organizații din partid, la ce site-uri au ajuns banii publici din subvenție folosiți pentru promovare.

Demersul constant al Europei Libere este menit să facă publice contractele cu bani publici și relația partidelor politice cu presa.

Marcel Ciolacu: Nu știu ce site-uri a plătit PSD din bani publici
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:32 0:00

Ultimele date oficiale arată că PSD și PNL au dublat sumele alocate pentru promovarea în presă și pentru propagandă, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

În 2022, intervalul ianuarie – mai, peste 38 de milioane de lei (peste 7,5 milioane de euro), toți bani publici, au fost utilizați în scopul promovării politice. În întregul an 2021, partidele au plătit peste 62 de milioane de lei (12 milioane de euro) pentru presă și propagandă.

Din acest total, PSD a scos din vistieria de partid, între 1 ianuarie 2021 și 31 mai 2022, peste 60 de milioane de lei pentru a se promova politic. Sunt doar câteva date care arată importanța pe care PSD o acordă promovării în presă, dar cu un amendament: zero transparență.

Social-democrații nu au oferit vreo informație despre unde au ajuns banii și ce s-a prestat în schimbul lor. Septimius Pârvu, analist Expert Forum, spune că este rușinos că partidele au ajuns să fie date în judecată pentru a se afla informațiile de interes public.

Prim-vicepreședinții PSD, Sorin Grindeanu și Gabriela Firea, nu răspund sau „nu știu” cum s-au folosit banii din subvenție și unde au ajuns sumele plătite diferitelor site-uri.

Sorin Grindeanu, prim-vicepreședinte PSD, nu are informații despre contractele partidului cu presa. Imagine din septembrie 2021.
Sorin Grindeanu, prim-vicepreședinte PSD, nu are informații despre contractele partidului cu presa. Imagine din septembrie 2021.

Sorin Grindeanu și Gabriela Firea nu au putut preciza vreun site care are contract cu PSD.

Gabriela Firea, prim-vicepreședinte PSD, susține că nu a întrebat responsabilii de la partid despre contractele cu presa. Imagine generică din 11 aprilie 2022. Inquam Photos / Octav Ganea
Gabriela Firea, prim-vicepreședinte PSD, susține că nu a întrebat responsabilii de la partid despre contractele cu presa. Imagine generică din 11 aprilie 2022. Inquam Photos / Octav Ganea

Europa Liberă a adresat o întrebare similară și secretarului general al PSD, Paul Stănescu. Reacția acestuia a fost: „sunteți agresiv”. Singura întrebare adresată a fost legată de numele site-urilor care au primit bani de la partid. Nici Stănescu nu a dat vreo informație legată de banii publici folosiți de social-democrați.

Pentru liderii de organizație, subiectul aproape nu există. Nimeni nu știe câți bani primește partidul, cum îi folosește și ce site-uri sunt plătite din banii de subvenție.

„Contractele cu presa nu mă interesează”, afirmă președintele PSD Hunedoara, Laurențiu Nistor. Venit la ședința conducerii PSD, liderul local nu are vreo informație despre cum se folosesc banii la centru.

O reacție similară are și președintele PSD Prahova, Bogdan Toader. Nu știe cum s-au folosit banii publici, dar subliniază că are încredere în conducerea partidului. Toader precizează că la nivel județean are contracte cu presa, dar nu cunoaște situația la nivel național.

Felix Stroe, președintele PSD Constanța, nu știe ce s-a întâmplat cu banii de la centru și spune că poate da informații doar despre filiala sa.

„Aaa, nu am idee de așa ceva”, răspunde și președintele PSD Teleorman, Adrian Gâdea, care venise la ședința de miercuri de la București însoțit de primarul municipiului Alexandria.

Alți lideri de organizație au dorit să-și păstreze anonimatul, dar răspunsul a fost constant: nu știm pe ce s-au folosit cele 60 de milioane de la partid. Toți au spus că răspunsul poate să fie oferit de Marcel Ciolacu, președintele PSD.

În urmă cu două zile, Europa Liberă a primit un răspuns scris de la președintele PSD în care acesta susține că informațiile solicitate de Europa Liberă privind contractele cu presa nu reprezintă informații de interes public.

Surse din conducerea PSD au declarat pentru Europa Liberă că Marcel Ciolacu a dat ordin să nu fie divulgate contractele pe care partidul le are cu presa. Într-un interviu pentru Europa Liberă, din luna aprilie, președintele PSD afirma că va desecretiza toate informațiile. Acest lucru nu s-a întâmplat în intervalul aprilie – iulie și a rămas la nivelul de declarație politică.

PSD a dat presei cei mai mulți bani. Răspunsul lui Marcel Ciolacu cu privire la secretizarea contractelor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:26 0:00

Europa Liberă a încercat, miercuri, să afle de la președintele PSD cel puțin numele unui site care încasează bani pentru promovarea partidului. Surpriză însă: nici președintele PSD nu știe pe cine plătește partidul. Sau cel puțin asta afirmă.

Fragment din dialogul Europa Liberă – Marcel Ciolacu (președintele PSD), 6 iulie 2022

Europa Liberă: Dumneavoastră nu știți numele site-urilor la care ajung banii PSD?
Marcel Ciolacu:
Nu. Pe mine mă interesează eficiența pe care a avut-o destinația acestor bani.

Europa Liberă: Cine controlează aceste contracte, sunt bani publici?
Marcel Ciolacu: Nu controlează nimeni nimic. Presupun că de controlul banilor publici se ocupă Curtea de Conturi de fiecare dată.

Europa Liberă: Dumneavoastră ne spuneți că partidul plătește unei agenții anumite sume de bani, agenția trimite mai departe banii către un site, iar dumneavoastră ca președinte PSD nu știți ce a prestat acel site?
Marcel Ciolacu: Îmi pare foarte rău să vă dezamăgesc, dar nu știu și nici nu e interesul meu să știu.

Surse din conducerea partidului au declarat pentru Europa Liberă că Marcel Ciolacu primește constant raportări despre contractele PSD cu presa și are numele tuturor site-urilor plătite din bani publici de partid.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, a evitat și el să dea informații când a fost întrebat despre contractele partidului cu presa. Europa Liberă l-a întrebat în luna februarie ce primește PSD pentru banii plătiți, dar nu a primit vreun răspuns concret.

PSD refuză în mod repetat să spună cum a cheltuit banii
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:11 0:00

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG