Linkuri accesibilitate

Tribunalul București: PSD trebuie să prezinte contractele cu presa, sunt informații de interes public


În calitate de președinte PSD, Marcel Ciolacu susține că a semnat contracte confidențiale cu presa pentru a promova activitatea social-democraților. Pretextul este folosit pentru a nu deconspira cine sunt beneficiarii sumelor. Imagine generică cu liderul PSD
În calitate de președinte PSD, Marcel Ciolacu susține că a semnat contracte confidențiale cu presa pentru a promova activitatea social-democraților. Pretextul este folosit pentru a nu deconspira cine sunt beneficiarii sumelor. Imagine generică cu liderul PSD

PSD a pierdut procesul cu Centrul pentru Inovare Publică, după ce a refuzat să ofere mai multe informații de interes public, printre care și contractele încheiate pentru promovarea în presă. Marcel Ciolacu, președintele PSD, ascunde contractele cu presa sub pretextul confidențialității.

Europa Liberă a dezvăluit că peste 300 de milioane de lei au plecat, în ultimii trei ani, din conturile partidelor pentru promovarea în presă și propagandă. Lider este PSD, care a devenit un veritabil investitor în presă, după cum au observat analiștii.

Suma cheltuită de PSD în 2021 se apropie de 40 de milioane de lei (8 milioane de euro), iar în primele trei luni din 2022, suma se ridică la 12,5 milioane de lei (2,5 milioane euro). Doar în luna martie, social-democrații au plătit 4,4 milioane de lei.

De precizat, că 2021 și 2022 nu sunt ani electorali, iar Autoritatea Electorală Permanentă și Curtea de Conturi nu oferă date despre unde au ajuns banii pentru presă și propagandă.

PSD, bani pentru presă și propagandă în 2021
PSD, bani pentru presă și propagandă în 2021

Social-democrații, spre deosebire de PNL și USR, au refuzat constant să ofere orice informații despre beneficiarii contractelor. Deși în joc sunt bani publici, obținuți ca subvenție din bugetul de stat, nu cotizații sau donații private, PSD nu vrea să se afle destinatarii sumelor.

Grafic cu subvențiile încasate de partide în intervalul 2008 - 2021. Se observă creșterea majoră din 2018, în urma unui amendament PSD.
Grafic cu subvențiile încasate de partide în intervalul 2008 - 2021. Se observă creșterea majoră din 2018, în urma unui amendament PSD.

Interesul public reclamă ca publicul să știe când o știre este plătită de un partid, susțin analiștii consultați de Europa Liberă.

Director ONG: „Partidele au ceva de ascuns”

„Partidele au ceva de ascuns. Doar la televizor spun că nu au nimic de ascuns. L-am auzit pe Marcel Ciolacu, președintele PSD, că nu are nimic de ascuns. În scris, către instanță, a spus exact contrariul, că partidul nu ar trebui să fie subiect al legii privind informațiile de interes public, iar datele din contracte sunt confidențiale”, susține Ovidiu Voicu, director executiv Centrul pentru Inovare Publică.

ONG-ul a dat în judecată partidele care nu au furnizat informațiile solicitate: sursele de finanțare și bugetul, bilanțul contabil, lista achizițiilor de bunuri și servicii cu numele furnizorului, data achiziției și suma plătită. Singurul partid care a oferit datele, fără proces, a fost USR.

PSD, PNL, ALDE, Pro România, UNPR și PMP au fost date în judecată. Procesele au început în primăvara lui 2021, iar motivarea, în cazul PSD, a venit în mai 2022.

PSD a fost reprezentat în proces de firma lui Victor Mocanu, fost agent guvernamental al României la CEDO în perioada când Liviu Dragnea conducea în Kiseleff și influența numirile de la Palatul Victoria.

Tribunalul București explică cum PSD a încălcat legea.

„Informațiile intră în categoria informațiilor de interes public, fiind vorba de date ce reies din activitatea unei entități finanțate din bani publici, iar informațiile solicitate sunt de interes public și trebuie puse la dispoziția publicului”, se arată în motivarea Tribunalului București, consultată de Europa Liberă.

Judecătorii subliniază că un partid politic nu poate decide de la sine putere ce informații sunt de interes public, ci să respecte integral legea 544/2001.

PSD a pierdut procesul cu Centrul pentru Inovare Publică și ar trebui să prezinte contractele cu presa. Cel mai probabil, va face recurs.

Bani pentru presă și propagandă în intervalul 2019 - 2021
Bani pentru presă și propagandă în intervalul 2019 - 2021

Nu este primul proces pierdut din cauza opacității. Centrul pentru Investigații Media, condus de Ovidiu Vanghele, a câștigat definitiv un proces cu PSD, dar partidul nu a oferit vreodată informațiile solicitate despre mitingul din vara lui 2018. În prezent, există un nou proces, de executare a sentinței.

Promisiunile lui Ciolacu și șubrezirea democrației

După ce a pierdut procesele, Marcel Ciolacu a vorbit, într-un interviu pentru Europa Liberă, despre modificarea legii în Parlament pentru a putea prezenta contractele încheiate de el în calitate de președinte PSD cu presa.

PSD a dat presei cei mai mulți bani. Răspunsul lui Marcel Ciolacu cu privire la secretizarea contractelor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:26 0:00

„Legea actuală nu împiedică partidele să ofere informații. Dimpotrivă, legislația actuală obligă partidele să ofere informații. Schimbarea legii nu ar însemna automat schimbarea atitudinii partidelor. Acolo e problema, partidele sunt cele care blochează prezentarea informațiilor. Toate schimbările din ultimii ani au fost în sens negativ”, spune Ovidiu Voicu.

Partidele politice cu bani publici devin un „jucător important” pe piața media, remarcă directorul executiv al Centrului pentru Inovare Publică.

„Își folosesc forța pe care le-o dau banii publici. Toate aceste lucruri șubrezesc sănătatea democrației, pun un mare semn de întrebare asupra surselor de informare pe care ar trebui să le considerăm legitime. Dacă începem să ne gândim că informațiile sunt influențate de partide, fără ca noi să știm, lucrurile stau mai prost pentru sănătatea democrației în România”, susține Voicu.

Banii folosiți de PNL pentru presă și propagandă, ianuarie - octombrie 2021
Banii folosiți de PNL pentru presă și propagandă, ianuarie - octombrie 2021

În proces, PSD s-a apărat susținând că banii publici nu reprezintă principala sursă de finanțare. Argumentul a fost ușor de demontat. Subvenția încasată de social-democrați în 2019, spre exemplu, a fost de 143 de milioane de lei, în timp ce donațiile și cotizațiile au fost de 10 milioane de lei. Practic, 93% din veniturile PSD au fost reprezentante de banii publici.

PNL a pierdut procesul cu Centrul pentru Inovare Publică, dar nu a făcut recurs. Pentru că nu a prezentat informațiile solicitate, s-ar putea declanșa un proces de executare silită.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG