Linkuri accesibilitate

10% dintre firme pot fi urmărite penal. Gabriel Biriș: Înseamnă că situația în economie este mult mai gravă


Fiscul va începe să trimită firmelor notificări, dacă nu au achitat taxele salariale, iar apoi va sesiza parchetele. Imagine de arhivă cu inspectori ANAF la un control într-o piață.
Fiscul va începe să trimită firmelor notificări, dacă nu au achitat taxele salariale, iar apoi va sesiza parchetele. Imagine de arhivă cu inspectori ANAF la un control într-o piață.

ANAF va începe să trimită, de săptămâna viitoare, notificări către peste 71.000 de firme care nu au virat către bugetul de stat taxele asociate salariilor, urmând ca ulterior să facă și sesizările penale către parchete.

Peste 71.000 de companii sunt pasibile de urmărirea penală, deoarece, de la 1 martie, a redevenit infracțiune neplata taxelor salariale, iar perioada de 60 de zile prevăzută de lege a expirat pe 25 iunie.

Este vorba despre contribuțiile la sănătate (CASS), contribuțiile la asigurări sociale (CAS) și impozitul pe venit de natură salarială, acestea fiind sume care sunt reținute de către angajator din salariul brut al angajatului și apoi virate către bugetul de stat.

În acest sens, șeful Fiscului, Lucian Heiuș, a declarat vineri pentru Profit.ro că trimiterea notificărilor este ultimul demers de prevenție, după care ANAF va începe sesizarea parchetelor din țară.

Contactat de Europa Liberă, șeful ANAF nu a putut să spună care este suma datorată de cele 71.000 de persoane juridice, precizând că nu a cerut aceste informații de la colegii săi, ci doar a vrut să atragă atenția cu privire la „amploarea fenomenului”.

Lucian Heiuș, președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală.
Lucian Heiuș, președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

„Am luat decizia să facem un pas intermediar, o notificare, să o trimitem contribuabililor care apar în evidențele noastre cu acest gen de taxe neachitate la bugetul de stat”, a menționat Lucian Heiuș.

Șeful ANAF a dat ca exemplu obligațiile de plată care au apărut în luna martie, care trebuiau plătite la 25 aprilie. Dacă au trecut 60 de zile iar sumele nu au fost virate către bugetul statului, înseamnă că din 25 iunie neplata acestora a devenit infracțiune.

Cu toate acestea, șeful ANAF a precizat că „pentru a nu începe să facem plângeri penale, am zis să facem o notificare”, dar că „parchetul se poate autosesiza”.

„Nu-i oprește nimeni, că noi la ANAF nu facem ceretare penală”, a adăugat el.

Conform legii 241 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, se constituie infracțiune reținerea și neplata în cel mult 60 de zile de la termenul de scadență prevăzut de lege a impozitelor și/sau contribuțiilor și se pedepsesc cu închisoare între 1 și 5 ani sau cu amendă.

„Sper ca majoritatea să înțeleagă și că este deja o faptă gravă și să achite aceste sume”, a mai declarat el, pentru Europa Liberă.

Întrebat dacă se așteaptă ca toate firmele să se conformeze, el a spus că în scenariul ideal și-ar dori „ca toată lumea să înțeleagă că trebuie să achite acești bani”, deoarece „este o infracțiune dacă nu achită acest gen de taxe”.

„Noi vom face o sesizare către parchetele teritoriale acolo unde este arondat fiecare contribuabil pentru a continua cercetările. Noi considerăm că se constituie elementele unei infracțiuni, procurorii vor face cercetarea penală, vor decide trimiterea în instanță sau nu”, a completat Heiuș.

El a mai spus că „se pot achita sumele și timpul cercetării” penale, inclusiv eșalonarea lor, după prevederile din codul de procedură fiscală și a reiterat speranța ca firmele „să înțeleagă că este deja o faptă gravă și să achite aceste sume”.

Gabriel Biriș: E o lipsă mare de lichiditate, dacă 71.000 de firme își asumă riscuri penale

Gabriel Biriș, avocat specializat în fiscalitate, a atras atenția că numărul companiilor vizate este unul foarte mare, iar dacă Fiscul a ajuns la trimiterea acestor notificări înseamnă că, în primul rând, acestea se confruntă cu o lipsă mare de lichiditate.

Gabriel Biriș, avocat specializat în probleme de fiscalitate și fost secretar de stat.
Gabriel Biriș, avocat specializat în probleme de fiscalitate și fost secretar de stat.

„Dacă 71.000 de firme au ajuns să-și asume riscuri penale, înseamnă că au o mare lipsă de lichiditate”, spune expertul.

„Mi-e foarte greu să cred că în România există 10% dintre toate firmele active care au angajați, rețin taxele și nu le plătesc”, afirmă Biriș.

„Este un număr foarte mare, mai ales că s-a popularizat foarte mult această modificare și, istoric vorbind, astea au fost de fiecare dată ultimele neplătite. Deci dacă sunt 71.000, atunci înseamnă că situația în economie este mult mai gravă și că firmele au în mare măsură dificultăți financiare”, mai spune specialistul fiscal.

El mai atrage atenția că, în condițiile în care s-ar materializa plângerile penale pentru un sfert dintre aceste firme, acest lucru va duce la „inundarea parchetelor cu tot felul de dosare”, iar „multe dintre ele nu vor avea un prag de materialitate” doarece „sumele sunt foarte mici”.

Gabriel Biriș consideră că problema este una foarte mare și probabil că „va fi soluționată printr-o amnistie, că n-o să poată să facă 71.000 de plângeri penale”.

În acest sens, avocatul a amintit despre perioada „de tristă amintire a lui Gelu Ștefan Diaconu, când pentru orice nimic se făcea plângere penală”.

„Când eram secretar de stat, am avut o întâlnire cu șefii parchetelor pe măsuri de combatere a evaziunii. Doamna Kovesi i-a bătut o obrazul șefului ANAF și i-a zis să nu mai facă plângeri penale pentru toate magazinele de pufuleți pe care le găsește în neregulă”, a spus Biriș.

El spune că o soluție ar fi modificarea legii, pentru ca firmele să aibă o perioadă de conformare, iar ANAF „să nu tragă din prima”, pentru că „blochează procurorii cu dosare multe și irelevante, oamenii ăia nu vor mai avea timp să facă treabă serioasă”.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG