Linkuri accesibilitate

Câmp de orz din zona Kievului, 23 iunie 2022
Câmp de orz din zona Kievului, 23 iunie 2022

Războiul din Ucraina | Întâlnire Rusia - Ucraina, mediată de ONU în Turcia, pentru exporturile de cereale ucrainene. Putin merge în Iran

Ucraina avertizează că Rusia va intensifica lupta în Donbas, în timp ce 80% dintre locuitorii din Donețk au fugit de război. 34 de civili au murit în atacul de la Ceasiv Iar.

Principalele informații ale zilei

16:31 12.7.2022

Delegațiile rusă și ucraineană se vor întâlni în Turcia pentru a discuta despre exporturile de cereale

Delegațiile militare din Rusia, Ucraina și Turcia se vor întâlni cu reprezentanții ONU pentru a discuta despre exportul sigur de cereale ucrainene, care a fost perturbat din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.

Întâlnirea va avea loc pe 13 iulie la Istanbul, a declarat ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, pe 12 iulie.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a discutat pe 11 iulie despre exporturile de cereale ucrainene într-un apel telefonic separat cu președintele rus Vladimir Putin și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Ucraina și aliații săi au făcut eforturi pentru redeschiderea porturilor ucrainene de la Marea Neagră, despre care Kievul spune că sunt închise din cauza blocadei rusești.

Țările occidentale și-au crescut cererile de redeschidere a porturilor pentru a permite transporturile de cereale, în special către țările din Orientul Mijlociu și Africa care depind de cereale ucrainene pentru a-și hrăni populațiile.

Erdogan i-a spus lui Putin că este timpul să ia măsuri cu privire la planul ONU de a stabili coridoare sigure în Marea Neagră pentru exporturile de cereale.

El a reiterat, de asemenea, că trebuie negociată o pace durabilă și justă pentru a pune capăt războiului, potrivit unui comunicat al biroului de comunicații al guvernului citat de agenția de presă de stat Anadolu.

Zelenski a spus pe Twitter că apreciază ajutorul lui Erdogan la reluarea exporturilor de cereale și a adăugat că și Rusia trebuie oprită să ia cereale ucrainene din teritoriile ocupate.

23:25 12.7.2022

 Agenția Spațială Europeană încheie cooperarea cu Rusia în misiunea pe Marte

Agenția Spațială Europeană încetează cooperarea cu Rusia în misiunea de a lansa primul rover planetar din Europa, conceput pentru a căuta semne de viață pe Marte, a declarat marți șeful agenției.

ExoMars Rover, o colaborare între ESA și agenția spațială rusă Roscosmos, era pe cale să plece spre Marte în septembrie anul acesta. Dar ESA a declarat în februarie că invazia Ucrainei de către Rusia a făcut acest lucru „foarte puțin probabil”.

Apoi, în martie, agenția a suspendat cooperarea cu Roscosmos cu privire la misiunea lor comună pe Marte, în urma invaziei Ucrainei și a sancțiunilor impuse Rusiei.

„Astăzi Consiliul ESA s-a adresat misiunii ExoMars Rover și Surface Platform, recunoscând că circumstanțele care au dus la suspendarea cooperării cu Roscosmos – războiul din Ucraina și sancțiunile rezultate – continuă să prevaleze”, a scris directorul general al ESA, Josef Aschbacher, pe Twitter marți.

În consecință, consiliul agenției l-a instruit să înceteze oficial cooperarea cu Rusia în acest program, a spus Aschbacher.

„Noi perspective asupra drumului de urmat cu alți parteneri vor veni la un briefing pentru presă pe 20 iulie, detalii care urmează”, a adăugat el.

Rover-ul a fost programat inițial să se lanseze în iulie 2020, dar a fost amânat din cauza pandemiei de coronavirus.

Misiunea este menită să caute viața pe Marte și să investigheze istoria apei de pe planeta roșie. Rover-ul are capacitatea de a fora sub suprafața lui Marte până la o adâncime de 6,5 picioare (aproximativ 2 metri), unde oamenii de știință speră că vor găsi semne de viață.

22:32 12.7.2022

 Rusia deschide dosar penal împotriva politicianului de opoziție Ilia Iașin, care a vorbit împotriva războiului

Autoritățile ruse au lansat marți un dosar penal împotriva politicianului rus de opoziție Ilia Iașin pentru răspândirea de informații „false” despre armata rusă, potrivit avocatului său Vadim Prohorov, citat de CNN.

„Departamentul principal de investigații a inițiat dosarul penal în temeiul articolului 207.3 din Codul penal al Federației Ruse, împotriva lui Ilya Yashin”, a scris Prokhorov pe Facebook.

„Am primit un telefon de la un anchetator – încep să-i cerceteze casa”, a spus el.

Iașin, care este, de asemenea, fost consilier al orașului Moscova și aliatul apropiat al lui Alexei Navalnîi, a vorbit deschis împotriva războiului Rusiei cu Ucraina și este un critic înverșunat al președintelui Vladimir Putin de ani de zile.

La scurt timp după ce s-a întors în Rusia, Yașin a fost reținut în noaptea de 28 iunie. A doua zi, a fost arestat pentru 15 zile.

El și-a început cariera în politica de opoziție împreună cu Navalnîi și a câștigat o importanță publică în timpul protestelor în masă din 2011-2012 împotriva celui de-al treilea mandat al lui Putin.

De asemenea, a fost deschis un dosar penal împotriva unui alt lider proeminent al opoziției, Vladimir Kara-Murza, care riscă acum până la 10 ani de închisoare.

20:53 12.7.2022

Explozii inexplicabile și focuri de armă în Energodarul ocupat de ruși

Mai multe explozii inexplicabile și rapoarte despre focuri de armă au fost semnalate în orașul ucrainean Energodar în ultimele 12 ore, potrivit postărilor făcute pe rețelele de socializare și a primarului instalat de Rusia, citat de CNN.

„Energodar nu a dormit bine în seara asta”, a spus Dmitro Orlov, primarul orașului aflat în apropiere de Zaporojie.

„La început, oamenii au fost treziți de sunetele mai multor explozii care s-au auzit fie în oraș, fie undeva în afara lui”, a adăugat el. „Și apoi în a doua jumătate a nopții, s-au auzit focuri haotice ciudate în diferite cartiere rezidențiale”.

Postări de pe rețelele sociale – preluate de Energoatom, întreprinderea nucleară de stat din Ucraina – au susținut că rușii au incendiat clădirea Serviciilor de Securitate locale (SSU).

„De ce au făcut-o nu este clar. Poate pentru a „justifica" bombardarea așezărilor de pe malul opus al Niprului", se arată în mesajul respectiv. „Ceea ce este cert este că nu are sens ca forțele noastre armate să tragă în clădirea SSU, deoarece nu a fost folosită de ruși de mult timp”.

Rusia a susținut că Forțele Armate ucrainene au încercat să folosească o dronă „kamikaze” în Energodar, dar aceasta ar fi fost distrusă de sistemele de apărare aeriană ale Forțelor Armate Ruse, a declarat marți un purtător de cuvânt al serviciului de presă al administrației militaro-civile a orașului pentru presa de stat rusă, RIA Novosti.

Potrivit RIA Novosti, armata ucraineană a folosit drona pentru a ataca o zonă rezidențială.

„Forțele Armate ale Ucrainei tocmai au încercat să folosească o altă dronă la Energodar. Aceasta a fost distrusă de apărarea antiaeriană a Forțelor Armate ale Federației Ruse", a declarat purtătorul de cuvânt pentru RIA Novosti.

„Centrala nucleară Zaporojie, situată în orașul Energodar, funcționează normal. La centrala nucleară în sine, situația este încă calmă", a adăugat el.

Autoritățile clarifică informații despre posibilele victime, a informat RIA Novosti.

Potrivit RIA Novosti, Forțele Armate ale Ucrainei au lovit luni o clădire din apropierea centralei nucleare Zaporojie, care se află la Energodar, cu două drone. Dronele au aruncat două mine cu un calibru de 120 de milimetri, distrugând acoperișul și geamurile, potrivit RIA.

Energodar a fost ocupat de forțele ruse de la începutul lunii martie și se află în apropierea unei centrale nucleare, aflată și ea sub controlul Rusiei.

19:41 12.7.2022

Numărul victimelor crește la 38 după atacul rusesc asupra blocurilor din Ceasiv Iar

Salvatorii caută în continuare sub dărâmături după atacul cu rachete rusești care a lovit un bloc rezidențial, în Ceasiv Iar, din regiunea Donețk, estul Ucrainei, pe 10 iulie.

Numărul morților în urma unei greve la o clădire rezidențială din orașul Chasiv Yar din estul Ucrainei a crescută la 38, printre care și un copil, potrivit Serviciilor de Urgență din Ucraina.

Nouă persoane au fost salvate din dărâmături și „peste 320 de tone de elemente distruse ale clădirii au fost curățate și dezasamblate”, potrivit unei declarații făcute pe Facebook de Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei în regiunea Donețk.

Echipele de urgență continuă să lucreze la fața locului, se arată în comunicat.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG