Tancurile rusești au ajuns la Praga sub formă de fier vechi
Echipamentul militar rusesc capturat de forțele armate ucrainene a fost expus zilele acestea în capitala Cehiei, transmite BBC.
Expoziția de trofee de război, care include un tanc T-90 avariat, un sistem de apărare antiaeriană Buk și un obuzier Mstaitzer, a fost inaugurată în Parcul Letna, un spațiu aflat la mică distanță de cetatea din Praga.
„Această expoziție dovedește cât de vital este pentru noi sprijinul țărilor partenere”, a declarat ministrul ucrainean de Interne, Denis Monastîrski.
„Propagandei rusești îi place să sperie oamenii că tancurile lor ar putea ajunge la Praga, Berlin sau Paris. Ucrainenii demonstrează - doar sub formă de fier vechi”, a spus el.
Expoziția - organizată de Ministerul ucrainean de Interne - prezintă, de asemenea, rachete și obuze dezamorsate care au căzut asupra orașelor ucrainene de când a început războiul Rusiei, în 24 februarie.
Rinat Akhmetov, cel mai bogat om din Ucraina, renunță „involuntar” la licențele din media
Cel mai bogat om al Ucrainei, Rinat Akhmetov, a declarat luni că societatea sa de investiții va renunța la licențele de emisie, pentru a se conforma unei legi menite să limiteze influența oligarhilor.
Într-o declarație trimisă agenției Reuters, Akhmetov a declarat că Media Group Ukraine va preda statului ucrainean licențele pentru canalele sale de televiziune, descriind decizia sa ca fiind „involuntară”.
Media Group Ukraine controlează mai multe canale de televiziune, însă Ukraine și Ukraine 24 sunt printre cele mai vizionate din țară.
„Vom returna statului doar ceea ce aparține statului - și anume licențele (care ne-au fost eliberate) pentru radiodifuziune. Nu vom transfera alte active ale grupului media către stat”, a afirmat ulterior directoarea pentru relații publice și comunicare a companiei.
În urma anunțului, consilierul prezidențial Mihailo Podoliak a afirmat că este „începutul unei noi pagini în relațiile dintre stat și mediul de afaceri”.
Anul trecut, Ucraina a adoptat o lege pentru a „ordona oligarhilor” să se înregistreze și să stea departe de politică, și a propus identificarea acestora cu ajutorul unor criterii precum cele cu „impact semnificativ asupra mass-media”.
Președintele Volodimir Zelenski a salutat legislația ca pe o șansă istorică de a reforma Ucraina, chiar dacă unii diplomați străini de la Kiev au calificat-o în mare măsură drept cosmetică.
Ambasadorul Canadei la Kiev a fost convocat pentru explicații
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina i-a cerut ambasadorului canadian la Kiev să dea explicații în legătură cu decizia guvernului de la Ottawa de a returna în Germania o turbină reparată a gazoductului Nord Stream 1.
„Ministerul Afacerilor Externe a fost nevoit să îl convoace pe trimisul Canadei în țara noastră din cauza unei excepții absolut inacceptabile de la regimul de sancțiuni împotriva Rusiei”, a declarat Zelenski în discursul transmis în seara zilei de 11 iulie.
Zelenski spune că decizia este periculoasă nu doar pentru Ucraina, ci și pentru celelalte democrații și „va fi percepută la Moscova exclusiv ca o manifestare de slăbiciune”.
Oficial ucrainean: Sistemele S-400 ale Rusiei nu pot intercepta rachetele HIMARS
Anton Gherașcenko, consilier al ministrului afacerilor interne din Ucraina, a scris pe Twitter că „sistemele rusești de apărare antiaeriană C400 nu sunt capabile să intercepteze rachetele HIMARS - lucru pe care corporația Almaz-Antey l-a promis și pentru care a cerut miliarde de dolari”.
„Forțele armate ruse, depozitele lor de muniție și de combustibil sunt complet neprotejate de puterea armelor americane”, a adăugat el.