45 de țări promit să pedepsească crimele de război comise de ruși în Ucraina
Joi, 45 de țări, inclusiv state ale Uniunii Europene, precum și Marea Britanie, SUA, Canada, Mexic și Australia, la o conferință de la Haga, au semnat o declarație politică de a colabora pentru investigarea și pedepsirea crimelor de război comise de Rusia în Ucraina.
Cu aproximativ 23.000 de investigații pentru crime de război deschise și diferite țări conducând echipe, dovezile trebuie să fie credibile și organizate, au spus oficialii.
Procurorul ICC Karim Khan a spus: „Adevărul simplu este că, în timp ce vorbim, copiii, femeile și bărbații, tinerii și bătrânii, trăiesc în teroare.”
Khan a spus că reuniunea ministerială de joi a abordat „nevoia de coordonare, de coerență” și „nevoia unei strategii globale”, în timp ce diferite națiuni și instanțe lucrează pentru a investiga și a urmări penal crime.
Pașii pe care îi vor face includ crearea unui grup-umbrelă pentru a evita duplicarea investigațiilor, formarea procurorilor ucraineni și extinderea numărului de echipe criminalistice care operează în Ucraina.
Oficialii au promis, de asemenea, 20 de milioane de euro pentru a sprijini CPI, precum și pentru eforturile de sprijin ale Procuraturii Generale din Ucraina și ale Națiunilor Unite.
ONG: Creștere bruscă a înmormântărilor în zonele deținute de ruși din Ucraina
Fotografiile din satelit și imaginile de la sol dezvăluie o creștere bruscă a înmormântărilor în zonele deținute de Rusia din Ucraina, potrivit unui raport publicat vineri.
Centrul neguvernamental pentru reziliența informațională a analizat imagini cu înmormântări în șase zone - două dintre ele deținute anterior de forțele ruse, iar restul încă sub controlul Moscovei în sudul Ucrainei, potrivit Agenției France-Presse, citată de The Guardian.
La cimitirul Starokrymske din Mariupol, autorii raportului au spus că aproximativ 1.000 de morminte noi au putut fi văzute într-o perioadă de aproximativ cinci luni, între 21 octombrie și 28 martie.
Rata înmormântărilor a crescut brusc după martie, când forțele ruse au preluat controlul aproape complet asupra portului strategic, susține raportul.
Autorii au spus că 1.141 de morminte noi au fost văzute în imaginile satelitului între 28 martie și 12 mai și peste 1.700 încă între 12 mai și 29 iunie. Cifrele nu au putut fi verificate în mod independent.
Benjamin Strick, director de investigații la CIR spune că „Înmormântările improvizate și numărul tot mai mare de morminte în jurul Ucrainei, în special în și în jurul zonelor ocupate, este o ilustrare clară a numărului de morți civili în urma invaziei ruse.”
Imaginile au arătat, de asemenea, șanțuri mari săpate în două locuri din apropiere de Mariupol - Pionerske și Manhush - precum și morminte improvizate din jurul orașului.
General ucrainean: „Eliberarea Crimeei este inevitabilă. Distrugerea podului Kerci, un pas necesar”
Eliberarea Crimeei, Hersoncesarului și a teritoriilor ocupate din sudul Ucrainei este inevitabilă, spune generalul-maior Dmitro Marcenko al forțelor armate ucrainene, relatează The Guardian.
„Trebuie să ne pregătim cu mare atenție pentru asta, serviciile de informații trebuie să funcționeze foarte bine, trebuie să pregătim artileria. Nu va fi rapid, dar este un eveniment inevitabil, iar mai devreme sau mai târziu se va întâmpla”, a spus el într-un interviu.
Marcenko a adăugat că distrugerea Podului Crimeea este un pas necesar, deoarece forțele ruse transportă rezerve, echipamente și arme în peninsulă prin intermediul podului.
Afirmațiile lui Marcenko vin după ce un alt general ucrainean, Serhii Krivonos, fostul comandant al trupelor speciale ucrainene, a sugerat bombardarea Podului Kerci care leagă Crimeea de Rusia, afirmând totuși că trebui lăsată o „gaură minusculă” prin care „șobolanii să fugă de pe pământul nostru”.
Totodată, generalul Philip Breedlove, care a fost comandantul suprem al aliaților pentru Europa din 2013 până în 2016, a declarat că un atac asupra podului este justificat de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei din toate părțile. „Podul Kerch este o țintă legitimă”, a spus el.
Rusia cere Ucrainei să accepte pierderea teritoriilor separatiste
Adjunctul ministrului rus de Externe, Andrei Rudenkodans, a declarat că Rusia este pregătită să reia negocierile de pace dar „ va insista asupra unui răspuns clar” la cererile sale, scrie Le Monde.
Înainte de orice negocieri, Ucraina va trebui să accepte „realitățile teritoriale existente” în Crimeea și în regiunile Donețk și Luhansk.
Kievul respinge însă orice cedare teritorială.