Viktor Orban: Europa s-a „împușcat în plămâni” cu sancțiunile împotriva Rusiei. Replica Ucrainei
Europa s-a „împușcat în plămâni” cu sancțiunile care vizează Rusia pentru războiul său din Ucraina, a declarat vineri premierul ungar Viktor Orban.
Orban, un naționalist care conduce Ungaria din 2010 și se confruntă frecvent cu Bruxelles-ul, a fost un critic înverșunat al sancțiunilor Uniunii Europene asupra petrolului rusesc, relatează agenția France-Presse.
„La început am crezut că doar ne-am împușcat în picior, dar economia europeană s-a împușcat în plămâni și gâfâie după aer”, a spus Orban.
„Există țări angajate în politica de sancțiuni, dar Bruxelles-ul trebuie să recunoască că a fost o greșeală, că nu și-a îndeplinit scopul și chiar a avut efectul opus”, a adăugat el.
„Bruxelles a crezut că politica de sancțiuni îi va răni pe ruși, dar ne doare pe noi mai mult”, a spus Orban într-un interviu la radioul național.
În iunie, UE, formată din 27 de națiuni, a adoptat oficial o interdicție a majorității importurilor de petrol rusești, după săptămâni de rezistență din partea Ungariei, cedând în cele din urmă cererii lui Orban de a scuti petrolul rusesc livrat prin conducte. Sancțiunile acoperă două treimi din petrolul rusesc adus în prezent de nave.
Ucraina a ripostat împotriva comentariilor lui Orban, spunând că sancțiunile au fost impuse ca răspuns la o invazie rusească care a distrus „zeci de mii” de vieți.
„Sancțiunile ajută la tragerea la răspundere a statului agresor pentru crimele sale și îi slăbesc capacitatea de a continua războiul”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Ucrainei, Oleg Nikolenko.
„Nu sancțiunile ucid economia europeană, ci războiul hibrid al Rusiei”, a scris el pe rețelele de socializare.
Annalena Baerbock, la București: Două milioane de tone de cereale din Ucraina pot trece prin portul Constanța
„Pe Dunăre, prin portul Constanţa pot trece anul acesta două milioane de tone de grâu din Ucraina. Nu este cantitatea totală, însă este o parte importantă, pentru că fiecare tonă contează. Două milioane de tone de cereale ar putea fi bune pentru o ţară ca Pakistanul şi pot hrăni 16 milioane de oameni. Fiecare efort contează şi merită”, a declarat vineri, la Bucureşti, ministrul german de externe, Annalena Baerbock, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său român, Bogdan Aurescu.
„Am reuşit în iunie să transportăm 2,5 milioane de tone din Ucraina, aproximativ jumătate din cantitatea exportată în anii precedenţi”, a spus Baerbock.
„Angajamentul dumneavoastră este de o însemnătate deosebită pentru efortul nostru comun de a debloca exporturile de cereale din Ucraina. 18 milioane de tone de cereale se află în Ucraina, 18 milioane de tone de cereale pe care le aşteaptă oamenii din Africa şi din Asia în mod urgent. Aici contează fiecare zi, pentru că părinţii se întreabă în fiecare seară ce le pot da de mâncare copiilor”, a afirmat șefa diplomației de la Berlin.
Vineri seara, Annalena Baerbock se va afla la Constanţa, pentru a discuta cu reprezentanţii companiilor germane care lucrează la infrastructura feroviară.
Ucraina a suferit cele mai multe pierderi civile în luna mai
Ucraina a suferit cele mai multe pierderi civile în luna mai, a declarat ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, într-un nou interviu difuzat vineri.
Vorbind pentru BBC, Reznikov a spus: „ Cel mai mare vârf al pierderilor noastre a fost în mai”, până la 100 de soldați fiind uciși pe zi.
El a adăugat: „Atunci avantajul inamicului a fost cel mai mare, mai ales în direcția Donbas - au folosit până la o mie de obuze de artilerie pe oră. A fost o presiune intensă și nu am avut ocazia să le răspundem: nu am avut atâtea lovituri. În luna mai, din păcate, până la o sută de băieți și fete au fost uciși și până la 300-400 au fost răniți.”
Reznikov a continuat explicând că dinamica războiului s-a schimbat treptat datorită armelor de calibru 155 care au ajutat foarte mult forțele ucrainene în lupta lor împotriva Rusiei .
70% din loviturile cu rachete rusești vizează ținte civile
Ministerul ucrainean al Apărării a declarat, după atacurile recente, inclusiv asupra centrului aglomerat al orașului Vinița, în care au murit 23 de persoane, inclusiv trei copii, că până la 70% din atacurile rusești cu rachete sunt lansate cu intenție asupra orașelor „pașnice” ucrainene.
„Atacul criminal insidios cu rachetă de ieri asupra centrului unui oraș pașnic din Ucraina este încă un alt fapt care probează genocidul absolut dovedit al Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat Oleksandr Motuzianik, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării al Ucrainei, citat de Ukrinform.
„Aceasta este exterminarea ucrainenilor ca națiune, aceasta este o încercare de a rupe spiritul ucrainenilor și de a reduce nivelul rezistenței lor. Doar 30% din totalul atacurilor ale forțelor ruse au vizat ținte militare”, a spus el, în timp ce „restul au vizat orașe pașnice precum Mariupol, Zaporojie, Nicolaev.”
Rusia trebuie recunoscută ca „stat terorist”, a îndemnat el.