Al șaselea set și jumătate pachet de sancțiuni UE împotriva Moscovei, inclusiv interzicerea importurilor de aur rusesc
Executivul UE a propus oficial ultimul său pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, inclusiv interzicerea importului de aur rusesc.
Denumite în mod privat de oficiali „al șaselea set și jumătate” de sancțiuni pentru sfera sa limitată în comparație cu rundele anterioare de sancțiuni, noile măsuri sunt considerate „un pachet de întreținere și aliniere”, a spus Comisia Europeană.
Pachetul „va consolida alinierea sancțiunilor UE cu cele ale partenerilor noștri din G7” și, de asemenea, „va consolida cerințele de raportare pentru a înăspri înghețarea activelor UE”, se arată într-un comunicat.
Noi restricții vor fi introduse la importurile de către Rusia de bunuri care ar putea fi utilizate în scopuri militare, inclusiv produse chimice și mașini.
Comisia va modifica, de asemenea, sancțiunile existente pentru a se asigura că nu perturbă exporturile de alimente și cereale ale Rusiei.
Oficial ucrainean: Rusia intensifică atacurile asupra civililor, cu accent pe terorizarea lor
Un oficial de rang înalt ucrainean a acuzat Rusia că își intensifică în mod deliberat atacurile mortale asupra țintelor civile, după recentele lovituri cu rachete, inclusiv cel de săptămâna aceasta care a vizat centrului aglomerat al orașului Vinița, unde au murit 23 de persoane, inclusiv trei copii.
Olexei Danilov, secretarul Consiliului de Securitate Națională al Ucrainei, a declarat pentru The Guardian că monitorizarea atacurilor rusești a sugerat un accent sporit în ultimele săptămâni pe terorizarea populației civile a Ucrainei.
„Avem un sistem de monitorizare și urmărire a tuturor atacurilor aeriene și a altor atacuri din țara noastră și ceea ce am observat recent este o tendință de a distruge tot mai multe ținte civile. Au decis să terorizeze populația civilă. Acestea nu sunt emoțiile mele, ci ceea ce ne spune monitorizarea noastră.”
Marea Britanie îl convoacă pe ambasadorul Rusiei după moartea în arest a unui lucrător umanitar britanic arestat de forțele ruse ca militar mercenar
Marea Britanie l-a convocat pe ambasadorul Rusiei la Londra, Andrei Kelin, pentru a-și exprima „profunda îngrijorare” cu privire la informațiile despre moartea unui lucrător umanitar britanic.
„Sunt șocat să aud informații despre moartea lucrătorului britanic Paul Urey în timp ce era în custodia unui împuternicit rus în Ucraina. Rusia trebuie să poarte întreaga responsabilitate pentru acest lucru”, a spus Liz Truss, mininstrul britanic de Externe, citată de The Guardian.
Asistentul britanic Paul Urey, în vârstă de 45 de ani, a murit în timp ce era ținut ostatic de separatiștii pro-ruși în autoproclamata Republică Populară Donețk (DNR), a declarat un oficial local din teritoriul controlat de rebeli.
Urey a fost reținut la un punct de control din sudul Ucrainei în aprilie împreună cu un coleg britanic, Dylan Healy. Ulterior, cei doi bărbați au fost acuzați de „activități mercenare” de către separatiști din DNR controlată de rebeli.
Mama lui, Linda Urey, a spus că este „absolut devastată” și i-a descris pe separatiști drept „ucigași”.
„Sunt cu adevărat supărată. V-am spus că este un om foarte bolnav, că este diabetic, am implorat la Sky News să-mi dea fiul înapoi. De ce l-ați lăsat să moară? Vreau răspunsuri. De ce nu l-ați eliberat?”, a scris femeia pe Facebook.
„Vă urăsc pe toți. Sunt absolut furioasă, chiar sunt. Sunt furioasă foarte, foarte, foarte, foarte supărată. Criminali, asta sunteți.”
Pe 29 aprilie, rețeaua non-profit Presidium Network a declarat că Urey a fost reținut la un punct de control din sudul Ucrainei împreună cu un coleg britanic, Dylan Healy.
Ulterior, cei doi bărbați au fost acuzați de „activități mercenare” de către separatiști din DNR.
Daria Morozova, ombudsmanul DNR care se ocupă de drepturile deținuților, a scris vineri pe Telegram că Urey a murit pe 10 iulie ca urmare a „bolii și stresului”.
„În timpul primului examen medical, Paul Urey a fost diagnosticat cu o serie de boli cronice, inclusiv diabet zaharat insulino-dependent, leziuni ale sistemului respirator, rinichilor și o serie de boli ale sistemului cardiovascular”, a adăugat Morozova.
„Din partea noastră, în ciuda gravității presupusei crime, Paul Urey a primit asistență medicală adecvată.”
Linda Urey a declarat anterior presei că fiul ei era diabetic și avea nevoie de insulină.
Morozova a mai susținut că Ministerul de Externe britanic nu a oferit „nicio reacție” la capturarea lui Urey, în ciuda faptului că a fost informat despre situația sa. Ea a susținut că Urey a fost un „luptător profesionist” care a luat parte la conflictele din Afganistan, Irak și Libia, conducând „operațiuni militare”.
Dominik Byrne, co-fondatorul și directorul de operațiuni al Rețelei Prezidium, a declarat, la momentul capturarii lui Urey, că lucrează independent în Ucraina ca voluntar pentru ajutor umanitar.
La începutul lunii mai, Urey a apărut la televiziunea de stat rusă în cătușe. În filmarea, despre care mama sa a spus că a fost făcută sub constrângere, el a criticat guvernul Marii Britanii și a criticat media britanică.
Surorile lui Urey au declarat anterior pentru Sky News: „Deocamdată ne descurcăm. Chiar nu știm nimic, dacă va fi bine acolo, dacă se întoarce acasă sau se întoarce în Ucraina în schimb de prizonieri. Nu știm, așa că ne pregătim pentru ce e mai rău.”
Urey este primul străin cunoscut care a murit în custodia separatiștilor pro-ruși de la începutul războiului.
Luna trecută, doi bărbați britanici și un cetățean marocan capturați în timp ce luptau în armata ucraineană au fost condamnați la moarte de un tribunal din Donețk, în ceea ce oficialii britanici au descris drept un „proces spectacol dezgustător din epoca sovietică”.
Sursele oficiale de la Kiev au devenit din ce în ce mai preocupate de soarta britanicilor, a altor cetățeni străini și a ucraineanilor deținuți ca prizonieri de război de statele separatiste din Donețk și Luhansk. Ei își fac griji că moartea unui cetățean străin precum Urey ar putea fi un declanșator pentru alte execuții și „acțiuni teroriste” ale celor două așa-zise republici independente recunoscute de Rusia.
Ministerul rus al Apărării susține că un acord privind cerealele va fi semnat în curând
Ministerul rus al Apărării a declarat că un acord care vizează reluarea exporturilor de cereale ale Ucrainei la Marea Neagră va fi semnat în curând, în urma discuțiilor de la începutul acestei săptămâni între Rusia, Ucraina, Turcia și ONU de la Istanbul.
Ministerul a spus că propunerile Moscovei privind modul de reluare a exporturilor de cereale ucrainene au fost „în mare măsură susținute” de negociatori și că munca la ceea ce ea numește „Inițiativa Mării Negre” va fi finalizată în curând.
În urma discuțiilor de miercuri, ministrul turc al apărării Hulusi Akar a declarat că Rusia, Ucraina, Turcia și ONU urmează să semneze un acord săptămâna viitoare.
„S-au putut formula unele elemente ale unui posibil acord pe care Rusia, Ucraina și Turcia îl discută acum în capitalele lor prin departamentele lor militare”, a declarat Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al ministerului rus de externe.
O dată preliminară pentru următoarea întâlnire în patru va fi 20 sau 21 iulie, a informat agenția de știri de stat rusă Ria. Ministerul turc al Apărării a declarat că data următoarei întâlniri nu este încă clară.