Linkuri accesibilitate

Urmările atacului cu rachete în centrul orașului Vinița, Ucraina, din 14 iulie. 23 de persoane au fost ucise și peste 200 au fost rănite.
Urmările atacului cu rachete în centrul orașului Vinița, Ucraina, din 14 iulie. 23 de persoane au fost ucise și peste 200 au fost rănite.

Războiul din Ucraina | Soldații ruși au primit ordin să „intensifice acțiunile”. Țările G20 nu au ajuns la un acord în legătură cu invazia

Forțele ruse din Donbas par să fi încheiat pauza operațională și se pregătesc să reia ofensiva, în timp ce a continuat să atace orașele ucrainene cu rachete.

Principalele informații ale zilei

09:35 16.7.2022

Rusia reia ofensiva în Donbas

Este probabil ca Rusia să reia operațiunile din Donbas după o pauză operațională, spune Institutul pentru Studiul Războiului.

Însă, o pauză operațională de 10 zile este insuficientă pentru a regenera complet forțele rusești pentru operațiuni ofensive pe scară largă.

Grupul de reflecție american afirmă în cel mai recent raport al său că este foarte probabil ca Rusia să fi început să avanseze spre vest, încheind astfel pauza operațională, după capturarea orașului Severodonețk.

Forțele rusești au început atacuri la scară mică în apropiere de Bakhmut și Sloviansk, care nu au avut succes, dar atacurile se vor intensifica în următoarele 72 de ore, prevăd experții.

09:38 16.7.2022

Rachete instalate la centrala nulceară Zaporojie

Clădirea administrativă avariată a centralei nucleare Zaporojie, în Enerhodar, pe 4 martie 2022.
Clădirea administrativă avariată a centralei nucleare Zaporojie, în Enerhodar, pe 4 martie 2022.

Armata rusă a desfăşurat lansatoare de rachete pe situl centralei nucleare Zaporojie, aflată sub control ruşilor de la începutul lui martie, şi cu care loveşte în special raionul Nikopol, a afirmat vineri şeful Energoatom, operatorul ucrainean.

„Ocupanţii ruşi au instalat sisteme de tiruri de rachete pe teritoriul centralei nucleare Zaporojie şi de acolo lovesc raionul Nikipol”, a declarat preşedintele Energoatom, Petro Kotin, pe Telegram, scrie Agerpres citând AFP.

„Situaţia (la centrală) este extrem de tensionată şi tensiunea creşte pe zi ce trece. Ocupanţii îşi aduc acolo maşinăriile, inclusiv sistemele de rachete cu care au lovit deja peste râul Nipru şi pe teritoriul Nikopol”, la 80 km sud-vest de Zaporojie, a indicat el.

Potrivit acestuia, până la 500 de soldaţi ruşi sunt încă pe locul centralei. Ei controlează situl, a spus Petro Kotin.

„Echipamente grele (tancuri, vehicule blindate), ocupanţi şi camioane încărcate cu armament şi explozivi rămân staţionate pe situl centralei”, a subliniat el, considerând „insuficientă” presiunea pentru a îi face să plece şi criticând în special Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).

09:42 16.7.2022

Politico: Ultima rundă de sancțiuni UE exclude bijuteriile rusești

Comisia Europeană este pregătită să interzică importul de aur rusesc, dar pentru moment a lăsat bijuteriile - cum ar fi lanțurile de aur sau inelele de aur - în afara listei de sancțiuni, scrie Politico.

Proiectul de anexă la document arată că blocul comunitar ar urma să interzică doar aurul sub formă de pulbere, neprelucrat sau semifabricat, precum și monedele de aur și deșeurile sau resturile de aur.

Denumite în mod privat de oficiali „al șaselea set și jumătate” de sancțiuni pentru sfera sa limitată în comparație cu rundele anterioare de sancțiuni, noile măsuri sunt considerate „un pachet de întreținere și aliniere”, a spus Comisia Europeană.

09:46 16.7.2022

Oficiali ruși au vizitat Iranul în luna iunie pentru drone

Rușii au vizitat Iranul de câteva ori în iunie pentru a examina dronele de luptă, spune Casa Albă.

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat vineri că guvernul iranian se pregătește să furnizeze Rusiei câteva sute de drone, inclusiv drone cu capacitate de armament.

Potrivit lui Sullivan, o delegație rusă a vizitat un aerodrom din centrul Iranului de cel puțin două ori în luna iunie pentru a examina dronele capabile de arme, relatează CNN.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG