Linkuri accesibilitate

Liza, fetița de 4 ani ucisă de atacul rusesc din Vinița, a fost înmormântată duminică. Printre victime se mai numără doi băieți de 7 și 8 ani.
Liza, fetița de 4 ani ucisă de atacul rusesc din Vinița, a fost înmormântată duminică. Printre victime se mai numără doi băieți de 7 și 8 ani.

Războiul din Ucraina | „Răul nu poate învinge” - Liza, fata ucisă de rachete, a fost înmormântată. Rusia a pierdut 50.000 de soldați

Forțele ruse par că se pregătesc de ofensivă în est și de defensivă în sud, continuând atacurile aeriene care au ucis cel puțin 100 de civili în ultimele două săptămâni.

Principalele informații ale zilei

17:41 17.7.2022

Zelenski: Rusia continuă să semene durere și moarte pe teritoriul ucrainean, dar nimic nu va rămâne nepedepsit

Președintele ucrainean s-a referit duminică la doborârea zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines, în care 298 de persoane aflate la bord au fost ucise.

„La cea de-a opta aniversare a accidentului aviatic МH17, gândurile noastre sunt alături de rudele și prietenii celor uciși nevinovați de Rusia. În prezent, Rusia continuă să semene durere și moarte pe teritoriul ucrainean. Dar nimic nu va rămâne nepedepsit! Fiecare criminal va fi adus în fața justiției!”, a scris l pe Twitter.

Rusia a negat implicarea în doborârea zborului MH17, în ciuda concluziilor unei anchete internaționale care a descoperit mai mulți martori care au văzut un lansator de rachete antiaeriene care a trecut în secret în Ucraina dinspre Rusia în orele dinaintea doborârii zborului comercial.

16:37 17.7.2022

Atac asupra orașului Nikolaev, în sudul Ucrainei

Rusia atacă constant orașul Nikolaev. În fotografie: o parte a unei rachete care a rămas în peretele unei clădiri, 12 iulie 2022.
Rusia atacă constant orașul Nikolaev. În fotografie: o parte a unei rachete care a rămas în peretele unei clădiri, 12 iulie 2022.

Mai multe rachete rusești au lovit o instalație industrială și de infrastructură din Nikolaev, un oraș axat pe construcții navale, situat la est de râul Bug de Sud, relatează Associated Press.

Oleksandr Senkevici, primarul orașului, a declarat că nu există informații imediate privind victimele.

Nikolaev, care se află în apropierea coastei Mării Negre, între Crimeea ocupată de Rusia și principalul port ucrainean Odesa, s-a confruntat în ultimele săptămâni cu atacuri regulate cu rachete, în condițiile în care armata rusă și-a declarat obiectivul de a tăia întreaga coastă ucraineană a Mării Negre până la granița cu România. O astfel de victorie a forțelor rusești ar da o lovitură zdrobitoare economiei ucrainene și ar permite Moscovei să asigure un pod terestru către regiunea separatistă moldovenească Transnistria, care găzduiește o bază militară rusă.

Forțele ucrainene au respins încercările rusești de a captura Nikolaev la începutul campaniei, iar acum trupele rusești și-au concentrat energia pentru a bombarda orașul cu lovituri permanente de rachete.

16:02 17.7.2022

Un oficial al serviciului de informații din Ucraina a fost reținut pentru scurgere de informații către Rusia

Un oficial al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) a fost reținut sâmbătă, fiind acuzat de scurgere de informații către Rusia.

Biroul de Investigații de Stat a declarat că oficialul de nivel înalt al SBU a divulgat informații secrete și informații clasificate către serviciile speciale rusești.

Deși Biroul nu a precizat numele oficialului, Ukrainska Pravda l-a identificat ca fiind Oleh Kulinich, fostul șef adjunct al SBU în Crimeea.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a numit pe Kulinich în octombrie 2020 și l-a demis pe 2 martie.

15:54 17.7.2022

Un serviciu poștal ucrainean va deschide sucursale în străinătate, inclusiv în România

Elena Plakhova, reprezentanta companiei de poștă privată Nova Poshta, a declarat că firma intenționează să deschidă sucursale în Polonia până la sfârșitul anului și să se extindă treptat pe piața UE.

„În primul rând, vom deschide în țările care se învecinează cu Ucraina - Polonia, Slovacia și România”, a spus Plakhova, potrivit Kyiv Independent, precizând că intenția este de a-i deservi pe ucrainenii forțați să fugă din țară.

Nova Poshta operează în prezent o filială în Republica Moldova.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG