Linkuri accesibilitate

Un luptător ucrainean trece pe lângă un câmp de grâu în flăcări din estul Ucrainei, în apropiere de linia frontului, pe 17 iulie. Valul de căldură și posibila incendiere deliberată a terenurilor agricole din Ucraina amplifică riscul unei crize alimentare.
Un luptător ucrainean trece pe lângă un câmp de grâu în flăcări din estul Ucrainei, în apropiere de linia frontului, pe 17 iulie. Valul de căldură și posibila incendiere deliberată a terenurilor agricole din Ucraina amplifică riscul unei crize alimentare.

Războiul din Ucraina | Putin în Iran: Relațiile Rusiei cu Turcia „se dezvoltă”. UE va anunța noi sancțiuni împotriva Moscovei

Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdoğan s-au întâlnit, marți, în capitala Iranului, pentru a discuta - printre altele - despre exportul cerealelor ucrainene. UE a promis mai mult ajutor militar pentru Ucraina, îndemnând în același timp la menținerea unității între membri.

Principalele informații ale zilei

08:17 19.7.2022

Putin și Erdogan vor discuta despre exporturile de cereale ucrainene

Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan, în timpul unei întâlniri la Soci, Rusia, 29 septembrie 2021.
Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan, în timpul unei întâlniri la Soci, Rusia, 29 septembrie 2021.

Vladimir Putin și omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, vor discuta despre exporturile de cereale ucrainene la întâlnirea din 19 iulie de la Teheran, potrivit unui consilier al președintelui rus.

Aceste negocieri au loc în contextul în care Rusia a capturat unele porturi de la Marea Neagră ale Ucrainei și a bombardat altele, printre care Odesa, în timp ce Ucraina a minat porturile sale pentru a se proteja de un asalt rusesc de pe mare.

Putin și Erdogan se vor întâlni și cu președintele iranian Ebrahim Raisi în așa-numitul format Astana al discuțiilor legate de Siria, transmite RFE/RL.

Putin se va întâlni, de asemenea, cu liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, în timpul vizitei sale, prima călătorie a liderului rus într-o țară din afara fostei Uniuni Sovietice de când a lansat invazia în Ucraina, la 24 februarie. Aceasta va fi a cincea întâlnire între cei doi.

Înainte de întâlnirea de marți, Erdogan a anunțat că Turcia va îngheța ofertele de aderare a Finlandei și a Suediei la NATO dacă țările nordice nu își țin promisiunile privind combaterea terorismului făcute luna trecută, relatează Reuters.

08:23 19.7.2022

Șase persoane au murit în atacul de la Torețk

Atac cu rachetă, Torețk, Ucraina, 18 iulie 2022.
Atac cu rachetă, Torețk, Ucraina, 18 iulie 2022.

O persoană a murit la spital, ridicând bilanțul atacului de la Torețk la șase, după atacul care a avut loc luni dimineață asupra orașului din regiunea Donețk, transmite Ukrinform.

„Încă de dimineață, orașul Torețk a fost sub atac. O clădire cu două etaje care adăpostea oameni a fost distrusă de un obuz care a lovit-o. În timpul operațiunilor de căutare și salvare, au fost găsite și recuperate trupurile a cinci persoane decedate. Trei persoane au fost salvate din dărâmături, dintre care una a murit la spital”, a a anunțat serviciul de presă al Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei.

Bombardamentele Rusiei continuă și în alte zone ale Ucrainei. La Odesa, o rachetă rusească a rănit cel puțin patru persoane și a ars casele până la temelii, a declarat Oleksii Matsulevych, un purtător de cuvânt al administrației regionale, citat de Reuters.

La Nikolaev, forțele rusești au lovit luni cu obuze cu dispersie, rănind cel puțin două persoane și avariind case, a declarat primarul orașului ucrainean Oleksandr Senkevich.

Peste 150 de mine și obuze au fost trase asupra regiunii Sumî, a declarat Dmitro Jîvitski, șeful administrației militare regionale din Sumî.

08:27 19.7.2022

Șeful armatei ucrainene: Rachetele HIMARS furnizate de SUA au ajutat la „stabilizarea” frontului

Comandantul Armatei din Ucraina a apreciat că „sosirea la timp a M142 HIMARS” - sistemele avansate de rachete cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA - ajutat la păstrarea pozițiilor defensive pe linia frontului.

Generalul Valeri Zalujnîi a declarat că armele puternice au permis forțelor sale să „stabilizeze situația” prin „lovituri majore asupra punctelor de comandă inamice, a depozitelor de muniție și a depozitelor de combustibil”, relatează The Guardian.

„Am reușit să stabilizăm situația. Este complexă, intensă, dar complet controlată. Un factor important care contribuie la menținerea liniilor și pozițiilor noastre defensive este sosirea la timp a M142 HIMARS, care efectuează lovituri țintite asupra punctelor de control inamice, a depozitelor de muniții și de combustibil”, a spus el.

Șeful armatei a mai declarat că a continuat să mențină un dialog strâns cu președintele Statului Major interarme al SUA, generalul Mark Milley.

Luni, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a ordonat armatei să se concentreze pe distrugerea rachetelor și artileriei furnizate de Ucraina din vest.

08:46 19.7.2022

Procurorul general ucrainean spune că este prea devreme pentru a comenta suspendarea sa

Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a declarat că nu va comenta acum suspendarea sa din funcție, dar că va face o declarație cuprinzătoare după ce situația sa va fi clarificată, transmite RFE/RL.

Ea a declarat luni că nu a discutat cu nimeni despre această problemă și că s-a abținut să comenteze public „dintr-un motiv simplu - nu este momentul”. Venediktova a mai spus că nu va contesta decizia președintelui.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat duminică seară că Irina Venediktova și Ivan Bakanov, șeful Serviciului ucrainean de securitate (SBU), au fost destituiți, citând zeci de cazuri de colaborare cu Rusia de către oficiali din subordinea lor.

Ulterior, un oficial ucrainean din administrația prezidențială a precizat că Venediktova și Bakanov au fost suspendați din funcție, în așteptarea investigațiilor, dar nu au fost demiși în mod oficial.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG