Linkuri accesibilitate

Un luptător ucrainean trece pe lângă un câmp de grâu în flăcări din estul Ucrainei, în apropiere de linia frontului, pe 17 iulie. Valul de căldură și posibila incendiere deliberată a terenurilor agricole din Ucraina amplifică riscul unei crize alimentare.
Un luptător ucrainean trece pe lângă un câmp de grâu în flăcări din estul Ucrainei, în apropiere de linia frontului, pe 17 iulie. Valul de căldură și posibila incendiere deliberată a terenurilor agricole din Ucraina amplifică riscul unei crize alimentare.

Războiul din Ucraina | Putin în Iran: Relațiile Rusiei cu Turcia „se dezvoltă”. UE va anunța noi sancțiuni împotriva Moscovei

Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdoğan s-au întâlnit, marți, în capitala Iranului, pentru a discuta - printre altele - despre exportul cerealelor ucrainene. UE a promis mai mult ajutor militar pentru Ucraina, îndemnând în același timp la menținerea unității între membri.

Principalele informații ale zilei

21:21 19.7.2022

Putin: Relațiile Rusiei cu Turcia „se dezvoltă”

Vladimir Putin a declarat, marți, în Iran, că relațiile dintre Rusia și Turcia „se dezvoltă, iar nivelul comerțului bilateral crește într-un ritm rapid”.

Vladimir Putin a discutat cu președintele Recep Tayyip Erdoğan în timpul vizitei la Teheran, unde cei doi participă la o întâlnire a Formatului „Astana” (Rusia – Iran – Turcia) menit să ducă la soluționarea conflictului sirian.

Potrivit agenției de știri a Rusiei Tass, Putin a declarat că relațiile cu Turcia se dezvoltă „în ciuda așteptărilor”.

Turcia este membră a NATO, „dușmanul” Kremlinului, dar a încercat să își păstreze relațiile atât cu Moscova, cât și cu Kievul, având cu ambele țări relații comerciale. În prezent, dorește să se poziționeaze drept mediatorul reluării exportului de cereale ucrainene prin Marea Neagră, iar această temă a fost anunțată drept subiect de discuție pentru întâlnirea lui Erdoğan cu Putin de la Teheran.

Turcia este și singura țară care a condiționat aderarea Finlandei și Suediei la NATO, iar Recep Tayyip Erdoğan a amenințat, luni, că o va „îngheța” candidaturile dacă cele două țări nu respectă condiţiile pe care le-a impus.

Aderarea Finlandei și Suediei trebuie ratificată de toate statele membre ale alianței. În România, Camera Deputaţilor a fost convocată, miercuri, la ora 9:30, în sesiune extraordinară pentru adoptarea proiectului de lege privind ratificarea Protocoalelor de aderare a Republicii Finlanda şi a Regatului Suediei la Tratatul Atlanticului de Nord.

20:05 19.7.2022

SUA: Războiul din Ucraina ar putea duce la creșterea traficului de persoane

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a avertizat că războiul Rusiei în Ucraina ar putea duce la agravarea traficului de persoane în anul 2023, forțând oamenii să-și părăsească locuințele și exacerbând criza alimentară la nivel global, scrie CNN.

„Suntem profund îngrijorați de riscurile traficului de persoane cu care se confruntă persoanele strămutate în interiorul Ucrainei, precum și cei care fug din țară, dintre care se estimează că 90% sunt femei și copii. Insecuritatea alimentară și alte efecte mai ample ale războiului Rusiei exacerbează riscurile impuse de traficul de persoane pe tot globul”, a transmis Blinken într-un raport.

Raportul acoperă perioada 1 aprilie 2021 - 31 martie 2022, luând în calcul doar prima lună de război din Ucraina.

18:20 19.7.2022

Primarul din Nikolaiev face apel la populație să părăsească orașul

Primarul orașului Nikolaiev, din sudul Ucrainei, a declarat, marți, că apărarea antiaeriană nu poate face față numărului mare de rachete lansate de forțele Rusiei împotriva acestuia, transmite CNN.

Oleksandr Sienkevici a adăugat, într-o conferință de presă, că „de câteva săptămâni, Nikolaiev a fost bombardat în fiecare dimineață”, și că părăsirea orașului este cea mai bună opțiune pentru populație.

Circa jumătate din cei 230.000 de locuitori dinainte de război s-ar mai afla în Nikolaiev, majoritatea persoane în vârstă.

16:35 19.7.2022

Rusia a reluat atacurile în sudul Ucrainei

Armata ucraineană informează că Rusia face eforturi pentru a avansa în nordul regiunii Harkov din estul Ucrainei, dar, de luni seară, s-au intensificat și atacurile din sud, în zona Odesa, transmite CNN.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG