Linkuri accesibilitate

Ministrul Rusiei de Externe, Serghei Lavrov, în timpul unei întâlniri cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, de pe 14 februarie 2022 din Moscova, Rusia.
Ministrul Rusiei de Externe, Serghei Lavrov, în timpul unei întâlniri cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, de pe 14 februarie 2022 din Moscova, Rusia.

Războiul din Ucraina | UE adoptă noi sancțiuni împotriva Rusiei. Lavrov: Obiectivele noastre nu mai vizează doar estul Ucrainei

SUA avertizează că Rusia va repeta scenariul Crimeea, de anexare a teritoriile ocupate până în toamnă, în timp ce analiștii consideră că Vladimir Putin ar putea recurge la amenințări nucleare pentru a descuraja o contraofensivă a Ucrainei.

Principalele informații ale zilei

13:08 20.7.2022

Importanța podului Antonivski

Serviciul de informații din Marea Britanie a vorbit în raportul său de miercuri despre importanța podului Antonivski, afirmând că distrugerea lui ar afecta trupele rusești din Herson.

Trupele rusești din Hersonul ocupat încă de la începutul războiului au anunțat marți că podul a fost lovit de forțele ucrainene, dar este foarte probabil ca acesta să fie încă utilizabil, afirmă Ministerul Apărării din Marea Britanie.

Acesta este unul dintre cele două drumuri care traversează râul Nipru și pe care Rusia îl poate folosi pentru a-și aproviziona sau retrage trupele.

De asemenea, ministerul britanic mai afirmă că forțele ucrainene mențin linia în Donbas, în timp ce Rusia continuă să aibă câștiguri teritoriale minime.

13:33 20.7.2022

Trei miniștri de Externe ai UE, într-o vizită surpriză la Kiev

Miniștrii de externe ai Cehiei, Austriei și Slovaciei au efectuat miercuri o vizită surpriză la Kiev, în semn de susținere pentru Ucraina.

Ministrul ceh de externe Jan Liptavsky a postat o scurtă înregistrare de la sosirea sa în capitala ucraineană, afirmând că se așteaptă să se întâlnească cu liderii ucraineni în cursul zilei, după ce a fost întâmpinat la gară de personalul ambasadei cehe.

„Devastator să văd ce a făcut războiul brutal de agresiune al Rusiei acestei țări frumoase și oamenilor săi. Vom continua să sprijinim Ucraina”, a adăugat ministrul austriac de externe Alexander Schallenberg, într-un mesaj separat pe Twitter.

Postul de televiziune austriac PULS 24 TV a relatat că și ministrul slovac de externe Ivan Korcok a sosit la Kiev pentru a se alătura vizitei.

Miniștrii nu au făcut public un itinerar detaliat al vizitei lor, deși numeroși diplomați și lideri din întreaga lume au călătorit în Ucraina de când Rusia și-a lansat invazia la sfârșitul lunii februarie pentru a-și arăta sprijinul și pentru a examina pagubele provocate de război până în prezent.

14:31 20.7.2022

Lavrov: Obiectivele militare rusești în Ucraina nu se mai concentrează doar asupra estului

Obiectivele militare ale Rusiei în Ucraina nu se mai concentrează „doar” cu privire la estul țării, a declarat ministrul de externe Serghei Lavrov, potrivit AFP.

El a adăugat că livrările de arme occidentale au schimbat calculele Kremlinului.

Bombardamentele rusești au continuat în estul și sudul Ucrainei, în timp ce președintele Vladimir Putin a declarat că Moscova va ușura calea pentru exporturile de cereale ucrainene din Marea Neagră, doar dacă Occidentul va ridica sancțiunile impuse transporturilor rusești.

14:44 20.7.2022

UE acuză Rusia de șantaj în privința livrărilor de gaze naturale

Vladimir Putin a firmat că Rusia își va respecta angajamentele privind gazele, dar a avertizat asupra unor eventuale întreruperi de livrare prin Nord Stream, din cauza sancțiunilor occidentale.

Președintele Rusiei a susținut, potrivit Wall Street Journal, că sancțiunile ar putea împiedica întreținerea suplimentară a componentelor pentru gazoduct prin care trimite gaze Europei.

În acest sens, Uniunea Europeană a stabilit planuri de urgență pentru a-și reduce consumul de gaze, pe fondul temerilor că Rusia ar putea întrerupe aprovizionarea în timpul iernii.

UE a propus un obiectiv voluntar pentru ca țările să își limiteze consumul cu 15% din august până în martie, acuzând Kremlinul că face din exporturile de gaze o armă.

„Rusia ne șantajează. Rusia folosește energia ca pe o armă”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o conferință de presă.

„Și, prin urmare, în orice caz, fie că este vorba de o întrerupere parțială, majoră a gazului rusesc sau de o întrerupere totală a gazului rusesc, Europa trebuie să fie pregătită”, a completat ea, potrivit The Guardian.

Ursula von der Leyen a avertizat că aproape jumătate dintre statele membre au fost deja afectate de reducerea fluxului de gaze din Rusia, care a scăzut sub 30% din media pentru 2016-2021.

Conform planurilor, UE ar putea face obligatorie reducerea, dacă i se pare că există un risc substanțial de penurie gravă de gaze. Propunerea trebuie să fie aprobată de o majoritate a țărilor UE, iar diplomații acesteia urmează să o discute vineri.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG