Linkuri accesibilitate

Strategia lui Viktor Orbán pentru a „păstra aproape” maghiarii din Transilvania. Mizele școlii de vară de la Băile Tușnad


Viktor Orban și ministrul ungar de Externe, cel care a mers la Moscova pentru a cere gaz suplimentar pentru țara sa. Politica de apropiere a Ungariei față de Moscova s-a evidențiat după atacul Rusiei asupra Ucrainei.
Viktor Orban și ministrul ungar de Externe, cel care a mers la Moscova pentru a cere gaz suplimentar pentru țara sa. Politica de apropiere a Ungariei față de Moscova s-a evidențiat după atacul Rusiei asupra Ucrainei.

Premierul maghiar, Viktor Orban, este în vizită în comunitatea maghiară din România, într-un periplu la clasica Școală de vară de la Băile Tușnad/Bálványos. Vizita are loc într-un moment în care Ungaria dă tot mai multe semnale de apropiere de Rusia. 

Liderul maghiar este așteptat să aibă, sâmbătă, un discurs în fața participanților de la cea de-a 31-a ediție a Universității de Vară Bálványos, organizată la Băile Tușnad de către Fundația Pro Minoritate din Budapesta și de Consiliul Tineretului Maghiar din Transilvania.

Viktor Orban a urmărit, joi seara, din tribune de la Sfântu Gheorghe partida din prima manșă a turului doi al Conference League, dintre Sepsi și Olimpija Ljubljana, încheiată cu scorul de 3-1. Patronul echipei de fotbal a mulțumit guvernului ungar pentru sprijinul financiar acordat în construirea stadionului de fotbal.

„Vizita lui Viktor Orban se încadrează într-un istoric deja cunoscut”

Politologii români spun că vizita liderului maghiar nu este ceva ieșit din comun, el fiind prezent de cel puțin 12 ani la Școala de vară de la Bálványos.

„ Este locul în care și-a și lansat celebra discuție despre democrația iliberală. Este parte din strategia pe care o folosește pentru a-și păstra aproape maghiarii din Transilvania”, explică politologul Claudiu Tufiș pentru Europa Liberă.

George Jiglau, lector la Universitatea Babeș Bolyai consideră că vizita nu trebuie privită din altă perspectivă în contextul războiului dintre Ucraina și Rusia.

„Poziționarea lui de când a început războiul este în această logică pe care o are deja de ani buni încoace, oarecum în opoziție față de tot ceea ce vine dinspre Occident. Va juca în continuare cartea țării care își vede, de interesele proprii, interesele poporului”, precizează George Jiglău.

Evenimentul are loc după doi ani de pauză ca urmare a pandemiei de coronavirus și se desfășoară într-un context geopolitic complicat al războiului dintre Rusia și Ucraina în care liderul de la Budapesta are o poziție controversată.

„Popularitatea lui Viktor Orban a crescut pe fondul investițiilor maghiare din Transilvania”

Un cotidian maghiar a publicat vineri rezultatele unui sondaj de opinie realizat în România. Conform "Magyar Nemzet", apropiat puterii, din eșantionul de 1000 de persoane intervievate telefonic, în România, șase din zece cetățeni au o părere pozitivă despre premierul ungar.

Sondajul de opinie a fost realizat de Institutul "Nézőpont" și ar fi, conform sursei, el ar fi fost realizat pe un eşantion reprezentativ pentru populaţia de peste 18 ani, în funcţie de sex, vârstă, regiune, tip de aşezare şi nivel de educaţie.

Claudiu Tufiș spune că interesul lui Viktor Orban este legat de un posibil val imigraționist.

„Este vorba despre interesul maghiar pentru cetățenii de etnie maghiară. Ungaria este și ea afectată de un deficit demografic și va continua să fie afectată de acest deficit demografic. Pentru Guvernul Orban este mai ușor să atragă migranți români de etnie maghiară decât să aducă migranți de alte etnii din Asia, este o politică pe care nu o are doar pentru România, ci pentru multe alte state unde sunt minoritari unguri”, spune Claudiu Tufiș, conferențiar universitar și director de departament la Universitatea din București, Facultatea de Științe Politice.

Ziarul maghiar susține că, pe fondul poziției liderului maghiar față de criza energetică și războiul din Ucraina, opinia românilor cu privire la Viktor Orbán s-a îmbunătăţit semnificativ. Popularitatea sa ar fi crescut de două ori față de anul trecut și de trei ori față de 2020. Creșterea popularității vine pe fondul unor investiții masive ungare în Transilvania.

„Este vorba și despre infrastructura educațională, nu doar ceea ce știe lumea despre universitățile maghiare din Transilvania, există, de asemenea, foarte multe grădinițe, creșe private construite cu banii guvernului Ungariei, iar asta spune mai mult despre lipsa de interes a guvernului român de a oferi infrastructură de calitate etnicilor maghiari”, spune Claudiu Tufiș

„Clasa politică românească a ignorat minoritatea maghiară de decenii întregi”

Politologul consideră că cea care ar trebui să își pună întrebări despre succesul lui Viktor Orban în Transilvania este clasa politică majoritară română.

„Mai degrabă cred că întrebarea pe care ar trebui să-și opună politicienii români este de ce ei nu reușesc să obține, să zicem, încrederea cetățenii români de etnie maghiară în măsura în care obține Viktor Orban, de ce guvernul român ignoră pur și simplu acea parte a țării”, crede Claudiu Tufiș, conferențiar la Universitatea București

Teren lăsat liber de politicienii români, teren pe care l-a umplut Viktor Orban, poate duce la probleme sociale.

Profesorul George Jiglau consideră că, pe lângă investiții, Viktor Orban vine și cu un mod de gândire conservator pe care îl imprimă comunității maghiare.
Profesorul George Jiglau consideră că, pe lângă investiții, Viktor Orban vine și cu un mod de gândire conservator pe care îl imprimă comunității maghiare.

„Ceea ce vedem acum este de fapt un efect al modului catastrofal în care elita politica românească s-a preocupat de nevoile specifice ale minorității maghiare din România. Și riscurile sunt foarte mari, pentru că Viktor Orban nu vine numai cu bani stadion și de cămine culturale, pe ici - pe acolo, vine, la nivel de valori și de discurs care produc efecte. La nivelul minorității maghiare există un set de valori naționaliste, extremiste conservatoare”, arată George Jiglău.

Profesorul amintește de cazul Ditrău când doi asiatici, angajați la o brutărie din satul cu același nume au fost alungați de localnici.

Ungaria cere suplimentar Rusiei gaze

Vizita în România a lui Viktor Orban are loc într-un moment controversat. Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a mers la Moscova, însărcinat de către guvern să discute despre achiziţionarea suplimentară a circa 700 milioane metri cubi de gaze din Rusia, separat de Uniunea Euroeană. Ungaria menține ceea ce numeşte „relaţii pragmatice” cu Moscova de la invazia Ucrainei. Dependentă 85% de gazul rusesc, Ungaria s-a opus oricăror sancțiuni UE asupra importurilor de gaze ruseşti.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG