Linkuri accesibilitate

Pompierii sting focul izbucnit la locul lovit de rachetele rusești într-un port maritim din Odesa, în timp ce atacul Rusiei asupra Ucrainei continuă, Ucraina, 23 iulie 2022.
Pompierii sting focul izbucnit la locul lovit de rachetele rusești într-un port maritim din Odesa, în timp ce atacul Rusiei asupra Ucrainei continuă, Ucraina, 23 iulie 2022.

Războiul din Ucraina | Zelenski acuză Rusia de barbarie și încălcarea înțelegerilor. Armata lui Putin recunoaște bombardarea Odesei

Washingtonul, Londra, UE și ONU au condamnat bombardarea Odesei, acuzând Rusia că nu a respectat Acordul de la Istanbul referitor la exportul cerealelor din Ucraina.

08:32 24.7.2022

SUA condamnă Rusia pentru atacul cu rachete asupra Odesei

Secretarul de stat, Antony Blinken. Imagine din februarie 2022.
Secretarul de stat, Antony Blinken. Imagine din februarie 2022.

Statele Unite au condamnat, sâmbătă, bombardarea portului ucrainean Odesa de la Marea Neagră, subliniind că „pune serios la îndoială" angajamentul Rusiei de a debloca exporturile de cereale în cadrul acordului pe care l-a semnat vineri la Istanbul, transmite AFP.

„Acest atac pune serios la îndoială credibilitatea angajamentului Rusiei faţă de acordul de vineri şi subminează activitatea ONU, Turciei şi Ucrainei pentru a livra alimente esenţiale pe pieţele globale", a declarat secretarul de stat american, Antony Blinken.

08:48 24.7.2022

Parlamentar britanic: Comunitatea internațională a fost păcălită de Rusia. Londra: Putin nu este de încredere

Graffiti în Taskent, Uzbekistan, cu președinții Putin și Zelenski, 18/07/2022
Graffiti în Taskent, Uzbekistan, cu președinții Putin și Zelenski, 18/07/2022

Atacul Rusiei asupra unui oraş ucrainean, la doar câteva ore după ce Moscova a semnat un acord pentru a permite reluarea exporturilor de cereale, a fost catalogat de Londra drept „îngrozitor" şi o dovadă că preşedintele rus Vladimir Putin nu este de încredere, relatează PA Media/dpa, citate de Agerpes.

Ministrul britanic de externe, Liz Truss, a declarat că atacul asupra portului Odesa de la Marea Neagră a fost „complet nejustificat".

Vorbind la un eveniment de campanie în Kent, Truss, care candidează la conducerea Partidului Conservator, a spus că „niciun cuvânt" din cele spuse de preşedintele Vladimir Putin nu este de încredere.

„Arată că nu se poate avea încredere în niciun cuvânt pe care îl spune. Şi trebuie să lucrăm de urgenţă cu partenerii noştri internaţionali pentru a găsi o modalitate mai bună de a scoate grânele din Ucraina care să nu implice Rusia şi promisiunile sale încălcate''.

Deputatul conservator Tobias Ellwood, care a părăsit Odesa la începutul acestei săptămâni, a declarat că a fost „nedumerit de modul în care comunitatea internaţională a fost păcălită" de Rusia.

„La două zile după ce am plecat din oraş, acesta este atacat. Aşa cum am spus în tweetul meu anterior - nu poţi avea încredere în Rusia. Derutat de modul în care comunitatea internaţională a fost păcălită de planul Rusiei de a redeschide portul. Mai mult curaj şi mai multă iniţiativă din partea Occidentului vă rog, pentru a ajuta Odesa'', a scris el pe Twitter.

09:03 24.7.2022

Zelenski: Atacul Rusiei este o barbarie, nu putem avea încredere în Putin

Imagine cu președintele Ucrainei, 18 iulie, 2022
Imagine cu președintele Ucrainei, 18 iulie, 2022

Președintele Zelenski a caracterizat drept „o barbarie" bombardarea Odesei la o zi după ce la Istanbul a fost semnat Acordul privind exportul cerealelor prin Marea Neagră.

„Atacul a fost cinic. Dacă cineva din lume ar mai putea spune că este posibil un fel de dialog cu Rusia, este nevoie de un fel de acorduri, atunci asta se întâmplă. Rachetele ruseşti Kalibr de astăzi au distrus însăşi posibilitatea unor astfel de declaraţii ”, a completat liderul de la Kiev.

Potrivit acestuia, contraofensiva din regiunea Herson, sudul Ucrainei, avansează „pas cu pas”.

10:43 24.7.2022

Ministrul Sănătății din Ucraina: Rusia a distrus 127 de spitale ucrainene de la începutul războiului.

Rusia a bombardat maternitatea din Mariupol, 9 martie 2022. AP Photo/Mstyslav Chernov
Rusia a bombardat maternitatea din Mariupol, 9 martie 2022. AP Photo/Mstyslav Chernov

Oficialii de la Kiev susțin că armata rusă a distrus 127 spitale de când a început războiul.

Ministrul Sănătăţii, Viktor Lyashko, a raportat că forţele ruse au distrus aproape 900 de unităţi medicale începând cu 24 februarie. De asemenea, au lovit 90 de ambulanţe, au confiscat 250 de vehicule şi au avariat 450 de farmacii, informează The Kyiv Independent.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG