Linkuri accesibilitate

Tineri ucraineni voluntari curăță resturile dintr-o clădire distrusă de o rachetă rusă în timp ce ascultă muzica techno în satul Yahidne, regiunea Cernihiv, Ucraina, duminică, 24 iulie 2022.
Tineri ucraineni voluntari curăță resturile dintr-o clădire distrusă de o rachetă rusă în timp ce ascultă muzica techno în satul Yahidne, regiunea Cernihiv, Ucraina, duminică, 24 iulie 2022.

Războiul din Ucraina | Rusia recunoaște că vrea să schimbe regimul de la Kiev. Zelenski: Nu vom renunţa niciodată la independenţa

Războiul lui Putin în Ucraina a ajuns în cea de-a 152 zi. Ministerul ruz de Externe neagă că Rusia ar fi provocat criza alimentară la nivel mondial, dar Moscova a recunoscut că a bombardat Odesa, unul dintre cele mai mari porturi ucrainene prin care sunt exportate cerealele.

14:13 25.7.2022

Dmitri Peskov neagă că bombardarea Odesei are legătură cu criza alimentară

În conferința sa zilnică cu reporterii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat că loviturile cu rachete de croazieră asupra Odesei vor avea vreun impact asupra exportului de cereale, relatează Reuters.

Peskov a spus încă că Națiunile Unite trebuie să asigure eliminarea restricțiilor asupra exporturilor rusești pentru ca acordul de cereale să funcționeze.

11:53 25.7.2022

Ursula von der Leyen face apel la solidaritate pentru rezolvarea crizei gazelor

Ţările europene care nu depind de aprovizionarea cu gaze din Rusia trebuie să manifeste solidaritate faţă de cele care sunt forţate să facă eforturi pentru a le economisi din cauza riscului iminent de întrerupere a livrărilor, a declarat luni şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru DPA.

„Chiar şi statele membre care aproape că nu achiziţionează gaze ruseşti nu pot scăpa de efectele unei potenţiale întreruperi a aprovizionării cu acestea pe piaţa noastră internă", a declarat von der Leyen, înaintea unei reuniuni speciale a miniştrilor energiei din ţările blocului comunitar, planificată pentru marţi.

Economiile ţărilor din UE sunt strâns interconectate, a spus ea, subliniind că o criză a gazelor ar afecta fiecare stat membru într-o formă sau alta.

„De aceea este important ca statele membre să-şi diminueze cererea de gaze, astfel încât toate să stocheze mai mult şi să împartă cu cele care sunt mai afectate", a afirmat von der Leyen.

Aceste comentarii intervin în urma criticilor exprimate de Spania şi Portugalia faţă de planul de urgenţă în materie de gaze propus de Comisie. Portugalia a calificat acest plan drept "nesustenabil" şi a declarat că consumul său de gaze este o "necesitate absolută".

Concret, planul Comisiei solicită tuturor statelor UE să îşi reducă în mod voluntar consumul de gaze cu cel puţin 15% între 1 august şi 31 martie, luându-se în calcul totodată eventualitatea unor reduceri suplimentare în cazul agravării crizei de gaze.

În pofida rezervelor exprimate de unele părţi, von der Leyen şi-a exprimat încrederea că propunerile Comisiei vor primi în cele din urma aprobarea tuturor statelor membre.

„Sunt sigură că miniştrii energiei sunt conştienţi de responsabilitatea lor", a spus ea, adăugând că UE trebuie să creeze o "plasă de siguranţă" pentru a permite fiecărui stat să depăşească în deplină siguranţă următoarele două ierni.

11:14 25.7.2022

Marina rusă a primit cel mai lung submarin cunoscut din lume

Marina rusă a primit cel mai lung submarin cunoscut din lume, pe care constructorul său îl prezintă ca fiind un vas de cercetare, dar despre care alţii spun că este o platformă pentru spionaj şi, posibil, pentru arme nucleare, transmite CNN.

Cu o lungime de peste 184 de metri, Belgorod este cel mai lung submarin din ocean în prezent - mai lung chiar şi decât submarinele cu rachete balistice şi ghidate din clasa Ohio ale marinei americane, care au o lungime de 171 de metri.

Belgorod a fost predat Marinei ruse la începutul acestei luni în portul Severodvinsk, potrivit celui mai mare constructor de nave din ţară, Şantierul Naval Sevmash.

09:34 25.7.2022

Ministerul britanic al Apărării: comandanții ruși au o problemă

Ministerul britanic al Apărării a publicat cel mai recent raport de informații cu privire la războiul din Ucraina arată că „luptele neconcludente continuă atât în Donbas, cât și în sectorul Herson”

„Comandanții ruși continuă să se confrunte cu o dilemă: dacă să aloce resurse pentru ofensiva din est sau să consolideze apărarea din vest”, se arată în raport.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG