Linkuri accesibilitate

Maia Sandu la București: Războiul a destabilizat Moldova. Vrem să cumpărăm gaze din România


Președinta Republicii Moldova a fost primită de Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni. Oficialul de la Chișinău a spus că Moldova arle nevoie de gaze naturale din România.
Președinta Republicii Moldova a fost primită de Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni. Oficialul de la Chișinău a spus că Moldova arle nevoie de gaze naturale din România.

După Ucraina, Moldova este țara cea mai afectată de război, care a destabilizat securitatea energetică a țării, a declarat președinta Maia Sandu, aflată vineri în vizită oficială la București. Sandu a precizat că Moldova vrea să cumpere gaze naturale din România.

Maia Sandu a vorbit la București despre problemele pe care țara sa le are din cauza scumpirii gazelor naturale. Oficialul de la Chișinău a mulțumit României pentru suportul oferit candidaturii Moldovei la UE, însă a subliniat că situația de peste Prut este una fragilă, principala cauză fiind dependența energetică de Rusia.

„Moldova este după Ucraina țara cea mai afectată de război. Războiul a destabilizat piața energetică și cu ea securitatea energetică a Moldovei”, a declarat Maia Sandu.

„Situația ne cere să acționăm cu urgență maximă și să găsim soluții alternative pentru a asigura stabilitatea țării și a trece cu bine de iarnă. Vrem să cumpărăm gaze din România și este nevoie ca acest lucru să fie posibil cât de curând”, a spus Maia Sandu.

Președinta Republicii Moldova a declarat că importul de gaze din România trebuie făcut pentru a se asigura că oamenii nu îngheață la iarnă.

„Pentru gaz plătim deja un preț dublu decât îl plătesc consumatorii din România”, a spus Maia Sandu, care a precizat că tensiunile de securitate de la graniță vulnerabilizează și mai mult țara în contextual în care și prețurile cresc, mai ales cele la energie.

Maia Sandu a fost primită cu onoruri militare la Palatul Cotroceni
Maia Sandu a fost primită cu onoruri militare la Palatul Cotroceni

Klaus Iohannis: Vom continua acordarea de asistență concretă în interesul Republicii Moldova

Klaus Iohannis a declarat la rândul său că România nu va abandona Moldova, și a spus că cele două țări caută cele mai bune soluții pentru problemele comune.

„Relația este foarte importantă în contextul regional extrem de dificil generat de războiul de agresiune purtat de Rusia împotriva Ucraina. Am felicitat-o pe doamna președinte pentru obținerea de către Republica Moldova a statului de candidat pentru aderarea la UE. Este o reușită istorică, pe deplin meritată. Este o reușită pentru care și România a luptat fiind un obiectiv strategic de politică externă. România va continua să sprijine Moldova prin toate pârghiile de care dispune”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele României a spus că a abordat la întâlnirea cu Maia Sandu subiectul securității energetice a Republicii Moldova.

„Moldova este deosebit de vulnerabilă, iar populația resimte deja șocul creșterilor la gaze naturale și energie electrică. Am trecut pe listă și opțiunile de sprijin la nivel bilateral. Vă asigur că România va continua să sprijine în acordarea de asistență concretă în interesul Republicii Moldova. Reiterez sprijin deplin al României în demersurile ample de reformă diplomatică, modernizare și integrare europeană întreprinse de autoritățile din Moldova”, a precizat Klaus Iohannis.

Maia Sandu a fost primită cu onoruri militare de preşedintele Klaus Iohannis, vineri, la Palatul Cotroceni. Ea efectuează o vizită oficială în cadrul căreia va avea întâlniri cu prim-ministrul Nicolae Ciucă şi cu vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al Senatului, Alina Gorghiu.

Maia Sandu urma să se întâlneascu și cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, dar acesta are covid şi se află în izolare, iar întâlnirea a fost anulată, după cum au precizat surse social-democrate pentru News.ro.

Este prima vizită a Maiei Sandu la București după decizia istorică adoptată la Consiliul European din 23 - 24 iunie prin care a fost acordat Republicii Moldova statutul de stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG