„Această convorbire a fost parte din eforturile noastre continue (...) de menținere a unor linii de comunicare deschise, pentru a se asigura că Statele Unite și China își gestionează diferențele”, a spus un înalt oficial de la Casa Albă.
De asemenea, Joe Biden și Xi Jinping au convenit să continue și să aprofundeze discuțiile într-o întâlnire față în față, urmând ca data să fie stabilită ulterior.
Însă dincolo de păstrarea acestor discuții diplomatice, cei doi s-au avertizat reciproc cu privire la Taiwan, în timpul convorbirii telefonice de joi seară, care a durat 2 ore și 17 minute.
Joe Biden i-a spus omologului său chinez, Xi Jinping, că SUA se opun cu fermitate oricărei acțiuni unilaterale de schimbare a statutului insulei, adăugând că politica SUA privind Taiwanul nu s-a schimbat.
Președintele american i-a „subliniat” lui Xi Xinping „opoziția Statelor Unite față de modificările unilaterale ale status quo-ului de către oricare dintre părți și angajamentul față de menținerea păcii și a stabilității în strâmtoarea Taiwan”, a transmis Casa Albă, potrivit unui comunicat.
„Ambele părți au recunoscut că au avut un dialog franc, fără ocolișuri, ceea ce înseamnă că divergențele sunt foarte mari. Este clar că China poate militariza și mai mult zonele de proximitate cu Taiwanul, de asemenea poate ocupa anumite insulițe și stânci care sunt în strâmtoarea Taiwan și care sunt sub controlul autorităților taiwaneze”, spune Ștefan Popescu, expert în politică externă.
El crede că scenariul invadării Taiwanului este doar „o gesticulare proiectată și pe fondul proictatei vizite a lui Nancy Pelosi”.
„Totuși, Statele Unite, recunoscând principiul Chinei unice, în același timp, au susținut militar Taiwanul, deci nu cred că Republica Populară va trece la act. Ea învață în acest moment, ca un elev silitor, observă ceea ce se întâmplă în Ucraina și trage concluzii pentru pentru viitor”, completează analistul român.
Ștefan Popescu mai spune că Taiwanul, deși este are numai 24 de milioane de locuitori, este o țară foarte bine înarmată.
„Are o armată foarte modernă, dotată un echipamente de ultimă generație și China nu poate risca să intre într-un conflict cu o armată atât de modernizată. Un eventual eșec i-ar afecta foarte mult prestigiul în lume, pentru că China este o țară care este încă în proces de construcție al profilului de mare putere globală. Abia acum își construiește și anumite baze în afară, pe care le concentrează în zona indo-pacifică, în jurul Indiei, deci ea este încă în proces de construcție”, argumentează el.
Totodată, Casa Albă a mai arătat că, deși Statele Unite și China au divergențe în ceea ce privește Taiwanul, cele două țări „au reușit să le gestioneze timp de peste 40 de ani și că menținerea unei linii deschise de comunicare pe această temă este esențială în acest sens”.
De cealaltă parte, Beijingul a anunțat că Xi Jinping i-a transmis omologului său american să respecte principiul „o singură Chină”, avertizându-l că „cine se joacă cu focul se va arde”.
Într-un comunicat de presă, Beijingul a dat vina pe SUA pentru deteriorarea relației biletarale, criticând viziunea administrației Biden care consideră China drept un „rival” și „cea mai serioasă provocare pe termen lung a Washingtonului”.
O posibilă călătorie a alimentat tensiunile
Președinta Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a anunțat lunile trecute că intenționează să efectueze o vizită oficială la Taipei, însă călătoria a fost amânată după ce a manifestat simptome de Covid.
Fără să fie anunțate alte detalii, vizita celui de-al treilea om în statul american a inflamat retorica Beijingului, care a transmis că vor exista „consecințe grave”.
China consideră că o vizită la un asemenea nivel înalt ar legitima independența Taipeiului și ar duce la anularea eforturilor din ultimele decenii de a izola Taiwanul pe plan mondial, de la eliminarea aliaților săi diplomatici până la blocarea aderării la organizațiile internaționale.
Casa Albă a calificat declarațiile ca fiind „în mod clar inutile”, iar președintele american a declarat reporterilor, săptămâna trecută că „armata crede că nu este o idee bună”.
Nancy Pelosi este următoarea în linia de succesiune la președinție după Kamala Harris și ar fi politicianul american de cel mai înalt rang care ar călători în Taiwan din 1997 încoace.
În cadrul politicii „o singură Chină”, Washingtonul nu recunoaște Taipei din punct de vedere diplomatic, dar Statele Unite au relații comerciale cu Taiwanul, care se autoguvernează în mod democratic. De asemenea, China vede Taiwanul ca pe o provincie separatistă care trebuie să devină parte a țării - și nu a exclus posibila utilizare a forței pentru a obține acest lucru.
China a reluat avertismentele
Corespondentul BBC la Taipei comentează că îi este dificil să vadă aspecte pozitive în urma conversației și amintește că avertismentul „cei care se joacă cu focul se vor arde” nu este fără precedent.
Ministerul de Externe al Chinei a folosit exact același limbaj atunci când o delegație a Congresului american a vizitat Taiwanul la începutul acestui an, iar aceeași frază a fost folosită de ministerul chinez al apărării într-un avertisment adresat Taiwanului anul trecut.
Însă, faptul că a fost expresia folosită acum de președintele Xi Jingping îi dă mai multă greutate, spune el.
„China are o manieră diferită, imperialismul chinez este mai întâi comercial, spre deosebire de imperialismul rus, care mizează foarte mult de principalul atu pe care îl are țara și anume forța militară brută. China a devenit principalul partener economic al Taiwanului și cred că cele mai importante investiții externe ale Taiwanului sunt în China continentală”, subliniază Ștefan Popescu.
El mai spune că Beijinul „nu se lansează în asemenea aventuri decât în momentul în care condițiile sunt reunite”, iar „condițiile nu sunt reunite”.
Expertul atrage atenția că „Republica Populară Chineză are o altă raportare la timp, ea are strategii pe termen foarte lung”.
„Președintele Xi Jinping anunțat în 2017, la un congres al Partidului Comunist, că în anul 2049 este momentul în care China va deveni puterea numărul 1 la nivel mondial pe toate palierele, inclusiv cel militar”, spune expertul.
„În ciuda ritmului dezvoltării forțelor Armatei Populare Chineze, totuși ea rămâne mult în urma Statelor Unite ale Americii și există încă o disproporție foarte mare”, completează Popescu.
Dorința Chinei pe plan economic
Casa Albă a mai transmis că cei doi lideri au vorbit și despre tarifele americane impuse exporturilor chineze, fără să fie discutate măsuri de ridicare a lor.
„Președintele Biden i-a explicat președintelui Xi preocupările principale cu privire la practicile economice neloiale ale Chinei, care dăunează lucrătorilor americani și familiilor americane”, arată sursa citată.
„Marea problemă imediată pe care o are China este reprezentată de tarifele vamale introduse de Donald Trump, tarife de 25% pe produsele chinezești și asta îi afectează mult comerțul”, a precizat Ștefan Popescu.
În ce domenii pot colabora SUA și China
Un alt subiect de discuție al celor doi președinți, dar fără să fie detaliat de Casa Albă, a fost invazia Rusiei în Ucraina.
„Cei doi lideri au făcut un schimb de opinii cu privire la războiul Rusiei din Ucraina și la impactul global pe care îl are acesta”, a menționat sursa citată.
Conversația s-a axat însă și pe domeniile în care Statele Unite și China pot colabora.
„Un accent deosebit fiind pe schimbările climatice și securitatea sanitară, precum și pe combaterea traficului de droguri”, arată administrația Biden.
De asemenea, președintele american vrea să rezolve problema cetățenilor americani care sunt reținuți sau care au interdicție de ieșire din China, precum și „preocupările de lungă durată privind drepturile omului”, o referire la populația uigură.