Linkuri accesibilitate

Explainer | De ce e importantă centrala nucleară de la Zaporojie


5 lucruri despre centrala nucleară Zaporojie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:16 0:00

Centrala nucleară Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, este cea mai mare din Europa, generând aproape jumătate din energia electrică nucleară a țării.

Centrala nucleară Zaporojie din Ucraina este cea mai mare din Europa și se află în orașul Enerhodar, în sud-estul Ucrainei, de-a lungul malului stâng al râului Nipru. A fost capturată de ruși la începutul invadării Ucrainei.

Forțele ruse au păstrat angajații ucraineni ai centralei nucleare, pe o parte dintre ei ținându-i captivi o perioadă. Agenția Internațională pentru Energie Atomică este în alertă de atunci cu privire la situația centralei, pentru că forțele ruse dețin și în prezent centrala.

În 4 martie 2022, armata rusă a lovit cu o rachetă unul din blocurile administrative, ceea ce a îngrijorat întreaga comunitate internațională.

Directorul Agenției Internaționale pentru Energie de la Viena declara atunci că numai una dintre cele șase unități funcționează, dar la capacitate de 60%. Însă, situația de la centrală era tensionată deoarece rușii nu cooperau.

În prezent, scenariul se repetă. Vineri, o unitate de azot-oxigen şi o linie electrică de înaltă tensiune au fost avariate, iar Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc de bombardarea centralei.

Autoritățile internaționale au intrat în alertă, iar Agenția Internațională pentru Energie Atomică a avertizat cu privire la „riscul foarte real al unui dezastru nuclear”.

Forțele ruse dețin în prezent atât centrala nucleară situată în sudul Ucrainei, cât și zonele învecinate până aproape de teritoriul controlat de ucraineni. Chiar dacă nu funcționează toate cele șase reactoare nucleare, centrala este un pericol pentru că stochează deșeuri radioactive.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat luni că „orice atac la o centrală nucleară este un lucru sinucigaș” și a cerut să li se permită inspectorilor internaţionali accesul la centrala nucleară.

Cazacii care apără regiunea ucraineană Zaporojie: „Motto-ul nostru este libertate sau moarte”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:22 0:00

Situația de la Zaporojie rămâne în continuare tensionată. În timp ce partea rusă declară că centrala funcționează normal, partea ucraineană declară că ceea ce fac rușii este „terorism nuclear”.

Yevgeni Balitski, șeful administrației instalate de Rusia din regiunea ocupată Zaporojie, a declarat luni pentru agenția Interfax că centrala nucleară funcționează normal.

„Avem informații de la armată și de la reprezentanți ai Rosatom din Rusia, care sunt aici, că totul funcționează în regim normal”, a spus el, citat de Reuters.

De asemenea, autoritatea instalată de ruşi susţine că forţele ucrainene au atacat locul unde se află centrala cu un lansator de rachete, avariind clădiri administrative şi o zonă din apropierea unui depozit. Ruşii au adăugat că au au fost avariate două linii de înaltă tensiune şi o conductă de apă.

„Doar datorită acţiunilor rapide şi eficiente ale armatei ruse infrastructura critică a centralei nu a fost afectată”, a declarat ambasada Rusiei la Washington.

De cealaltă parte, armata ucraineană a spus că rachetele ruseşti au avariat sâmbătă trei senzori pentru radiaţii şi au rănit un muncitor la centrala nucleară Zaporojie.

Vineri, când a avut loc primul incident, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut noi sancțiuni internaționale împotriva Moscovei pentru „teroare nucleară”. El a spus că ocupanții ruși au creat o situație riscantă pentru toată Europa.

„Aceasta este cea mai mare centrală nucleară de pe continentul nostru. Şi orice bombardament al acestei unităţi este o crimă nesăbuită, un act de teroare. Rusia ar trebui să-şi asume responsabilitatea pentru însuşi faptul că a creat o ameninţare la adresa centralei nucleare. Şi acesta nu este doar un alt argument în favoarea recunoaşterii Rusiei ca stat sponsor al terorismului”, a spus Zelenski.

Președintele Ucrainei a revenit duminică noapte cu noi amănunte despre centrala nucleară și a spus că a vorbit cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, pe care l-a informat despre ameninţarea creată de Rusia prin atacul la centrala nucleară Zaporojie.

„Nu există vreo naţiune în lume care să se poată simţi în siguranţă atunci când un stat terorist trage asupra unei centrale nucleare. Doamne fereşte, dacă se întâmplă ceva ireparabil, nimeni nu va opri vântul care va împrăştia contaminarea radioactivă. Drept urmare, este necesar chiar acum un răspuns principial al comunităţii internaţionale după aceste atacuri ale Rusiei asupra centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare din Europa”, a spus Volodimir Zelenski.

Energoatom: Există un risc de răspândire a particulelor radioactive

Luni, autoritățile de la Kiev au anunțat că trupele rusești au cablat cu explozibil unitățile energetice ale centralei nucleare. Centrul Stratcom al Ucrainei îl citează pe comandantul garnizoanei staționate la centrală, care ar fi spus că este gata să arunce clădirile în aer.

Ministerul Apărării din Marea Britanie spune că Rusia folosește zona din jurul centralei nucleare pentru a lansa atacuri, profitând astfel de „statutul protejat” al centralei nucleare pentru a reduce riscul atacurilor peste noapte din partea forțelor ucrainene, potrivit BBC.

Compania ucraineană de stat din domeniul energiei nucleare, Energoatom, a anunţat că „există un risc de scurgeri de hidrogen şi de dispersare a particulelor radioactive”, iar pericolul de incendiu este mare.

Reprezentanții Energoatom au mai spus că, în continuare, angajații ucraineni ai centralei continuă să lucreze la fața locului pentru a asigura siguranța acesteia. Dar, în acest moment, centrala de la Zaporojie funcționează cu riscul încălcării standardelor de siguranță împotriva radiațiilor și la incendiu.

Andrii Yermak, șeful biroului președintelui Ucrainei, a catalogat ceea ce se întâmplă la centrala nucleară Zaporojie drept terorism nuclear din partea Rusiei.

„Întreaga industrie nucleară a Federației Ruse ar trebui să fie sancționată, iar Rusia însăși ar trebui să fie pe lista țărilor care sponsorizează terorismul”, a scris oficialul într-un mesaj pe Twitter.

Centrala de la Cernobîl, ocupată de ruși

Zaporojie nu este singura centrală cu probleme din Ucraina. În luna martie, rușii au capturat și centrala de la Cernobîl, scoasă din funcțiune în prezent.

Mai mulți soldați ruși au fost duși la spital în Belarus la finalul lunii martie, după ce au fost puși să sape tranșee în zona „Pădurii Roșii”, cea mai periculoasă zonă radioactivă de la Cernobîl.

La mijlocul lunii iulie, Olexandr Barsukov, directorul adjuct al Centrului de măsurare a radioactivităţii din zona de excludere a Centralei nucleare de la Cernobîl, a declarat că acest centru a devenit parţial nefuncţional, după ce militarii ruşi au furat hardurile calculatoarelor şi programele cu care lucrau specialiştii, în timpul ocupaţiei din lunile februarie şi martie.

Olexandr Barsukov a spus că, în prezent, datele cu privire la radioactivitatea din perimetrul protejat al centralei atomice sunt colectate cu ajutorul altui sistem care include 39 de senzori amplasaţi în diferite puncte din zona de excludere şi care transmit informaţii cu privire la nivelul radiaţiilor.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG