Linkuri accesibilitate

Mai multe explozii s-au auzit din direcția unei baze aeriene militare rusești de lângă Novofedorivka, Crimeea (Foto: Reuters)
Mai multe explozii s-au auzit din direcția unei baze aeriene militare rusești de lângă Novofedorivka, Crimeea (Foto: Reuters)

Războiul din Ucraina | Atac ucrainean asupra unei baze aeriene din Crimeea. Satelit iranian lansat de Rusia

Războiul din Ucraina a ajuns în cea de-a 167 zi. Cu toate avertismentele internaționale, forțele ruse au continuat bombardamentele la centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa. Ucrainenii au transmis că rachetele au lovit depozitul de containere cu combustibil nuclear uzat de la centrală.

11:56 10.8.2022

Premierul Ciucă: Nu avem date care să justifice îngrijorarea privind situaţia de la centrala nucleară de la Zaporojie

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că, până în acest moment, Guvernul nu are date care să justifice îngrijorarea privind situaţia de la centrala nucleară de la Zaporojie din Ucraina, adăugând că autorităţile de la Bucureşti monitorizează permanent datele legate de mediu în acest caz.

„În ultimele zile, pe fondul evenimentelor din Ucraina din zona centralei nucleare de la Zaporojie, au existat o serie întreagă de date şi informaţii referitoare la pericolul pe care îl poate reprezenta un eveniment la această centrală. Până în acest moment vreau să asigur şi să dau, de asemenea, garanţii cetăţenilor că nu avem date care să justifice niciun fel de îngrijorare. Monitorizăm permanent toate datele legate de mediu şi suntem în permanentă legătură cu autorităţile europene de specialitate precum şi cu partenerii noştri din Ucraina", a declarat Nicolae Ciucă, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern.

El a adăugat că instituţiile statului au luat toate măsurile pentru a informa în timp util şi pentru protejarea populaţiei.

5 lucruri despre centrala nucleară Zaporojie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:16 0:00

21:50 9.8.2022

Șeful Energoatom: Bombardarea centralei de la Zaporojie este extrem de periculoasă

Șeful companiei nucleare de stat a Ucrainei a avertizat despre riscurile „foarte mari” ale bombardamentelor la centrala nucleară Zaporojie, din sudul ocupat de ruși, și a spus că este vital ca Kievul să recâștige controlul asupra instalației la timp pentru iarnă.

Șeful Energoatom, Petro Kotin, a declarat pentru Reuters într-un interviu că bombardamentul rusesc de săptămâna trecută a distrus trei linii care leagă uzina Zaporizhzhia la rețeaua ucraineană și că Rusia dorește să conecteze instalația la rețeaua sa.

Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc că au bombardat amplasamentul vastei centrale nucleare – cea mai mare din Europa – care se află pe teritoriul controlat de Rusia, în ultimele zile.

O parte din bombardamente au aterizat în apropierea unităților de depozitare a combustibilului uzat, o zonă cu 174 de containere cu materiale foarte radioactive, a spus Kotin, avertizând despre pericolul ca acestea să fie lovite.

„Acesta este cel mai radioactiv material din toate centralele nucleare. Acest lucru ar [însemna] distribuția [acestuia] în jurul acestui loc și apoi vom avea ca un nor de radiații și apoi vremea va decide în ce direcție merge norul", a spus el. „Riscul este foarte mare”, a spus el.

Kotin a spus că Rusia a dorit să conecteze centrala la rețeaua sa, un proces dificil din punct de vedere tehnic, care necesită separarea instalației de sistemul ucrainean înainte de a putea fi conectată treptat la cel rusesc.

21:30 9.8.2022

Estonia și Finlanda cer țărilor europene să nu mai elibereze vize de turist cetățenilor ruși

Liderii Estoniei și Finlandei doresc ca țările europene să nu mai elibereze vize de turist cetățenilor ruși, spunând că nu ar trebui să poată lua vacanțe în Europa în timp ce guvernul rus duce un război în Ucraina.

Prim-ministrul estonian, Kaja Kallas, a scris marți pe Twitter că „vizitarea Europei este un privilegiu, nu un drept al omului” și că „este timpul să punem capăt turismului din Rusia acum”, a informat Associated Press.

19:52 9.8.2022

Rusia a lansat un satelit iranian din Kazahstan

Rusia a lansat un satelit iranian din Kazahstan, alimentând temerile că acesta ar putea fi folosit pentru supravegherea câmpului de luptă în invazia Ucrainei.

Iranul a negat că satelitul Kaiam, care a fost pus pe orbită la bordul unei rachete Soyuz lansată din cosmodromul Baikonur din Kazahstan, ar fi sub controlul Rusiei.

Washington Post scrisese că Moscova a spus Teheranului că „planifică să folosească satelitul timp de câteva luni sau mai mult, pentru a-și spori supravegherea țintelor militare” în Ucraina, potrivit unor oficiali americani.

Satelitul, numit după poetul și matematicianul persan Omar Kaiam, a fost construit de Rusia și va include o cameră de înaltă rezoluție care ar oferi Teheranului noi capacități de monitorizare a instalațiilor sensibile din Israel și Golful Persic, relatează ziarul.

Renașterea rachetelor ucrainene | Lansatorul multiplu de rachete Verba lovește forțele rusești de lângă Harkov
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:55 0:00

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG