Linkuri accesibilitate

Mai multe explozii s-au auzit din direcția unei baze aeriene militare rusești de lângă Novofedorivka, Crimeea (Foto: Reuters)
Mai multe explozii s-au auzit din direcția unei baze aeriene militare rusești de lângă Novofedorivka, Crimeea (Foto: Reuters)

Războiul din Ucraina | Atac ucrainean asupra unei baze aeriene din Crimeea. Satelit iranian lansat de Rusia

Războiul din Ucraina a ajuns în cea de-a 167 zi. Cu toate avertismentele internaționale, forțele ruse au continuat bombardamentele la centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa. Ucrainenii au transmis că rachetele au lovit depozitul de containere cu combustibil nuclear uzat de la centrală.

18:36 9.8.2022

Ucraina a lovit o bază aeriană rusescă din Crimeea

Ucraina pare să fi lovit o bază aeriană rusă importantă în adâncul peninsulei Crimeea ocupată, în ceea ce este considerată o lovitură semnificativă într-o regiune considerată de Moscova ca fiind în mare măsură ferită de atacuri.

Imagini video, postate marți după-amiază pe rețelele de socializare au arătat o serie de explozii foarte mari la baza forțelor aeriene Sakîi, care este situată la aproximativ 200 km în spatele liniilor frontului rusești, în sudul Ucrainei.

O persoană a murit în explozie, susține șeful regiunii, Serghei Axionov.

Exploziile au zguduit o bază aeriană rusă din apropierea stațiunilor de pe litoral din peninsula Crimeea anexată, rănind cinci persoane, potrivit autorităților locale.

Stația aeriană navală Sakîi este situată în Novofedorivka și este baza aeriană asociată cu operațiunile flotei ruse din Marea Neagră.

Martorii au declarat pentru Reuters că au auzit cel puțin 12 explozii în jurul orei 15.20, ora locală, de la baza aeriană Sakîi de lângă Novofedorivka, pe coasta de vest a Crimeei.

Ministerul rus al Apărării a susținut că „detonarea mai multor magazine de muniție de aviație” a provocat o explozie, au informat agențiile de presă ruse, dar că nu au existat răniți.

15:59 9.8.2022

Agenția globală de asistență medicală a donat Ucrainei 220 de aparate de respirație portabile pentru prematuri

Agenția globală de asistență medicală Unitaid a donat Ucrainei 220 de aparate de respirație portabile specializate, care pot ajuta la salvarea vieților copiilor prematuri chiar și în spitalele din prima linie unde nu există energie electrică.

În timpul invaziei Ucrainei de către Rusia, sute de spitale au fost avariate sau distruse, întrerupând liniile de aprovizionare și expunând nou-născuții la risc de deces sau handicap din cauza lipsei de acces la echipamente și oxigen, scrie Reuters.

Herve Verhoosel, un purtător de cuvânt al Unitaid, a declarat într-o conferință de presă că războiul provoacă un stres suplimentar femeilor însărcinate, ceea ce duce la o creștere a numărului de nașteri premature, care s-a triplat în unele zone.

Noile dispozitive nazale cu bule de presiune pozitivă continuă a căilor respiratorii (bCPAP) sunt disponibile în 25 de unități din Ucraina, a spus Verhoosel.

Unitaid finanțează programe de inovare medicală în principal în țările sărace și este găzduit de Organizația Mondială a Sănătății.

Purtătorul de cuvânt al OMS, Margaret Harris, a declarat că, într-o vizită recentă la un spital de pediatrie aproape de linia frontului din Ucraina a văzut personal medical care dormea la subsol în fiecare noapte și trebuie să mute în mod constant copiii cu aparate de ventilație.

„Deci, a avea dispozitive portabile care pot funcționa offline este absolut esențial”, a spus Harris.

Unitaid a colaborat cu Vayu Global Health, o organizație non-profit specializată în echipamente medicale la prețuri reduse pentru țările în curs de dezvoltare, pentru a furniza aparate bCPAP fabricate în Kenya, care costă aproximativ 500 USD fiecare, precum și 125 de sisteme de amestecare a oxigenului.

14:54 9.8.2022

Compania rusă Transneft susține că Ucraina a oprit fluxurile de petrol către Europa din cauza unei probleme de plată


Compania rusă, care deține monopolul asupra conductelor din Rusia, susține că Ucraina a suspendat fluxurile de petrol rusesc către sudul Europei începând cu 4 august, pentru că din cauza sancțiunilor occidentale nu a primit taxe de tranzit de la Moscova, relatează Reuters.

Transneft a declarat că a efectuat plăți pentru tranzitul de petrol din august către operatorul de conducte ucrainean Ukrtransnafta pe 22 iulie, dar banii au fost trimiși înapoi pe 28 iulie, deoarece plata nu a fost efectuată.

Gazprombank, care s-a ocupat de plată, a declarat că banii au fost returnați din cauza restricțiilor Uniunii Europene, a precizat Transneft într-un comunicat.

În mod normal, Rusia livrează aproximativ 250.000 de barili pe zi (bpd) prin partea sudică a conductei Druzhba către Ungaria, Slovacia și Republica Cehă.

MOL și Unipetrol din Ungaria și Unipetrol, controlată de PKN Orlen, sunt principalii cumpărători de petrol prin această rută, în timp ce Lukoil, Rosneft și Tatneft din Rusia sunt principalii furnizori de petrol.

13:49 9.8.2022

Ministerul britanic al Apărării: Rușii au înaintat doar 10 km în Donbas

Ministerul britanic al Apărării arată în ultima analiză că în ultimele 30 de zile, asaltul Rusiei către orașul Bakhmut a fost cea mai de succes strategie a sa din din Donbas.
Totuși, Rusia a reușit să avanseze doar cu aproximativ 10 km în acest timp, precizează britanicii.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG