Linkuri accesibilitate

Contraofensiva ucraineană din nord și est a început să aibă succes. Imagine cu soldații ucraineni în Kupiansk

Războiul din Ucraina | Armata ucraineană a spart frontul din est și a avansat 50 de km. Situație critică la Zaporojie

Ucraina a declanșat o contraofensivă în est și nord-est, eliberând mai multe localități. Rusia încearcă să se regrupeze și să readucă întăriri. Siguranța operațiunilor de la centrala de la Zaporojie este pusă în pericol de întreruperea totală a energiei electrice.

18:24 10.9.2022

Rusia: Ne-am retras din regiunea Harkov, din orașele Izium, Balaklia și Kupiansk

Contraofensiva ucraineană i-a obligat pe ruși să fugă pentru a limita pierderile.
Contraofensiva ucraineană i-a obligat pe ruși să fugă pentru a limita pierderile.

Ministerul rus al Apărării a informat, sâmbătă, despre o „regrupare'' a forţelor sale din estul Ucrainei pentru a le retrage din regiunea Harkov - unde armata ucraineană desfăşoară o ofensivă de succes - în zona Donețk, informează AFP şi EFE, potrivit Agerpres.

„Pentru a atinge obiectivele operaţiunii militare speciale, a fost luată decizia de a regrupa trupele din regiunile Balaklia şi Izium pentru a întări forţele în jurul Doneţkului'', una dintre capitalele separatiste pro-ruse, a precizat ministerul într-un comunicat.

Conform sursei citate, în ultimele trei zile forţele armate ruse „au anihilat peste 2.000 de combatanţi ucraineni şi străini, precum şi 100 de vehicule blindate şi piese de artilerie''.

Forţele ucrainene înregistrează tot mai multe succese în contraofensiva lor împotriva trupelor ruse, potrivit presei ucrainene şi a unor surse din serviciile de informaţii britanice, transmite sâmbătă dpa. Contraofensiva a spart o parte din frontul estic, iar militarii ucraineni au înaintat 50 de km.

15:57 10.9.2022

Spargerea frontului în est: Kupiansk, Izium, Liman au fost recucerite. Rușii recunosc că s-au retras

Soldați ucraineni în Kupiansk, septembrie 2022
Soldați ucraineni în Kupiansk, septembrie 2022

Forţele ucrainene înregistrează tot mai multe succese în contraofensiva lor împotriva trupelor ruse, potrivit presei ucrainene şi a unor surse din serviciile de informaţii britanice, transmite sâmbătă dpa,

Presa ucraineană a publicat sâmbătă dimineaţă o fotografie despre care a relatat că înfăţişează mai mulţi militari care arborează drapelul ucrainean pe acoperişul gării din centrul oraşului Kupiansk, de importanţă strategică, aflat până acum sub controlul trupelor ruse. Kupiansk se află în provincia Harkov, în nord-estul Ucrainei. informează Agerpres.

Citând membri ai guvernului regional şi local, portalul Ukrainska Pravda a scris că „forţele armate ucrainene au eliberat Kupiansk".

Serviciul Securităţii de Stat al Ucrainei (SBU) a confirmat sâmbătă că unităţi ale sale au pătruns în oraşul Kupiansk, transmite Reuters, care notează că Ucraina a înregistrat succese rapide în contraofensiva sa surpriză din regiunea Harkov, făcând incursiuni adânci în liniile pe care erau poziţionate trupele ruse. Kupiansk este un important nod feroviar folosit de Rusia pentru aprovizionarea trupelor sale.

Forţele speciale ucrainene au difuzat la rândul lor imagini pe reţelele sociale, înfăţişând ofiţeri de-ai lor „în Kupiansk, care este din nou ucrainean". Un responsabil regional a publicat la rândul său o fotografie cu militari ucraineni în oraşul de 27.000 de locuitori, cu textul: ''Kupiansk, aici este Ucraina'', transmite AFP.

Potrivit ultimei evaluări a serviciilor de informaţii britanice publicată pe Twitter, unele forţe ucrainene au avansat „chiar şi 50 de kilometri în teritoriul aflat anterior sub controlul rus", în sudul regiunii Harkov. Forţele ruse se află sub presiune atât de pe flancul nordic, cât şi de pe cel sudic, a adăugat sursa citată, potrivit dpa.

Un jurnalist Reuters aflat în vasta regiune intrată din nou în ultimele zile sub controlul forţelor ucrainene care continuă să avanseze a văzut poliţişti ucraineni patrulând oraşele şi cantităţi mari de cutii cu muniţie lăsate unele peste altele la poziţiile abandonate de militari ruşi aflaţi în retragere.

Faptul că forţele ucrainene au reuşit să ajungă în oraşul Kupiansk înseamnă că trupele Kievului au penetrat până la principala rută logistică a Moscovei, existând potenţialul de a prinde în capcană trupele ruse, comentează Reuters.

În Hrakove, unul dintre zecile de sate recucerite de ucraineni, Reuters a observat vehicule carbonizate cu simbolul Z al invaziei ruse şi mormane de gunoi şi muniţie la poziţiile pe care ruşii se vede că le-au abandonat în mare grabă.

„Bună tuturor, suntem din Rusia", era scris cu spray pe un perete. Trei cadavre puse în saci de culoare albă zăceau într-o curte.

Şeful poliţiei regionale, Volodimir Timoşenko, a declarat că poliţia ucraineană a intrat în zonă cu o zi în urmă, vineri, şi a verificat identităţile locuitorilor care au trăit sub ocupaţie rusă încă din cea de-a doua zi a invaziei, la 24 februarie.

„Prima misiune este să le oferim ajutor dacă au nevoie. A doua este să documentăm crimele comise de invadatorii ruşi în teritoriile pe care le-au ocupat temporar", a explicat oficialul ucrainean.

Capturarea fie şi a unei porţiuni din Kupiansk are potenţialul de a prinde în capcană mii de militari ruşi de pe linia frontului şi să le taie accesul la provizii, inclusiv în Izium, principalul bastion şi centru logistic al Rusiei în nord-estul Ucrainei.

13:26 10.9.2022

Forțele ucrainene au recucerit Kupiansk și Izium, regiunea Harkov, două orașe cheie

Tanc al forțelor ucrainene în bătălia pentru regiunea Harkov, în apropiere de Izium. Imagine din iulie 2022
Tanc al forțelor ucrainene în bătălia pentru regiunea Harkov, în apropiere de Izium. Imagine din iulie 2022

Forțele ucrainene susțin că au recucerit Izium și Kupiansk, două orașe strategice din regiunea Harkov, nord-estul Ucrainei. Cele două orașe sunt foarte importante pentru aprovizionarea trupelor ruse din regiune. Informația nu a putut să fie verificată din surse independente.

În urma contraofensivei, armata ucraineană a avansat aproape 60 de km față de linia inițială a frontului.

Ministrul britanic al Apărării susține că pierderea celor două orașe ar fi o lovitură importantă primită de trupele rusești, deoarece în regiune se află un punct logistic de aprovizionare al forțelor Moscovei.

BBC transmite că ofensiva ucraineană a lăsat mii de trupe rusești din ce în ce mai izolate în apropierea orașului cheie Izium.

Zelenski: E timpul pentru armata rusă să fugă. Plecați acasă! Nu ne vom opri până nu eliberăm Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:22 0:00

08:15 10.9.2022

Situație critică la centrala nucleară de la Zaporojie. „Este complet inacceptabil"

Un soldat rus păzește centrala nucleară de la Zaporojie. Imagine din 4 august 2022
Un soldat rus păzește centrala nucleară de la Zaporojie. Imagine din 4 august 2022

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a avertizat, vineri, că „întreruperea totală a energiei electrice” în orașul Energodar, unde se află centrala nucleară de la Zaporojie, „pune în pericol siguranța operațiunilor".

„Este complet inacceptabil. Această situaţie nu poate continua", a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi, și a solicitat „încetarea imediată a bombardamentelor în zonă".

Cea mai mare centrală nucleară din Europa se află în mâinile rușilor, care au amenințat de mai multe ori cu pericolul unei catastrofe.

„Infrastructura electrică care alimentează oraşul a fost distrusă de loviturile la nivelul termocentralei, provocând o întrerupere totală a furnizării apei şi energiei electrice", a explicat Grossi, informat de cei doi experţi ai AIEA prezenţi la faţa locului.

„Având în vedere intensificarea bombardamentelor care continuă, este puţin probabil că va fi posibilă restabilirea alimentării cu energie electrică necesară centralei", a adăugat şeful AIEA, care s-a deplasat la centrala Zaporojie la începutul lunii septembrie.

Operatorul ucrainean Energoatom „intenționează să închidă singurul reactor aflat în funcţiune", care produce în prezent energia electrică necesară pentru răcirea combustibilului nuclear şi siguranţa centralei.

Dacă este necesar, toate sistemele centralei vor trebui să se bazeze pe generatoare de urgenţă care funcţionează pe motorină, avertizează AIEA.

Mai mult, din cauza acestor circumstanţe „dramatice cu care se confruntă locuitorii din Energodar", personalul necesar pentru menţinerea securităţii centralei nucleare ar putea să nu mai fie disponibil.

Rafael Grossi a cerut din nou, în comunicat, instituirea unei zone de securitate în jurul centralei.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG