Linkuri accesibilitate

Contraofensiva ucraineană din nord și est a început să aibă succes. Imagine cu soldații ucraineni în Kupiansk
Contraofensiva ucraineană din nord și est a început să aibă succes. Imagine cu soldații ucraineni în Kupiansk

Războiul din Ucraina | Armata ucraineană a spart frontul din est și a avansat 50 de km. Situație critică la Zaporojie

Ucraina a declanșat o contraofensivă în est și nord-est, eliberând mai multe localități. Rusia încearcă să se regrupeze și să readucă întăriri. Siguranța operațiunilor de la centrala de la Zaporojie este pusă în pericol de întreruperea totală a energiei electrice.

07:51 10.9.2022

SUA acuză Rusia că nu respectă drepturile lui Navalnîi, condamnat la închisoare de regimul Putin

Imagine de la un protest în fața Ambasadei Rusiei din România, în care se cere eliberarea lui Navalnii. Inquam Photos / Octav Ganea / 7 februarie 2021
Imagine de la un protest în fața Ambasadei Rusiei din România, în care se cere eliberarea lui Navalnii. Inquam Photos / Octav Ganea / 7 februarie 2021

Washingtonul a acuzat vineri Moscova că nu respectă drepturile opozantului rus Aleksei Navalnîi, principalul critic al lui Vladimir Putin, în special prin faptul că nu îl lasă "să comunice liber cu avocatul său", notează AFP. Navalnîi a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare în 2021, iar în martie 2022 a mai primit o condamnare de 9 ani de închisoare. Înainte de a se reîntoarce în Rusia, el fusese otrăvit cu Noviciok pus în lenjeria intimă.

„Statele Unite sunt profund îngrijorate de faptul că guvernul rus interferează în mod arbitrar şi din ce în ce mai mult cu drepturile lui Aleksei Navalnîi", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, potrivit Agerpres.


„Autorităţile penitenciare au obstrucţionat pregătirea apărării sale şi capacitatea sa de a comunica liber cu avocatul său", de exemplu, supraveghind întâlnirile lor sau provocând întârzieri în schimbul lor de documente, a explicat el.

Este „o nouă dovadă de hărţuire motivată politic" care îl vizează pe Aleksei Navalnîi, la fel ca şi "izolarea sa repetată pentru presupuse infracţiuni minore", a continuat Ned Price.

Acest lucru evidenţiază "frica resimţită de cei care spun adevărul" în Rusia, a conchis el, solicitând încă o dată eliberarea imediată a opozantului.

07:58 10.9.2022

Stoltenberg critică Germania pentru modul în care furnizează arme Ucrainei

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, imagine generică din17 august 2022
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, imagine generică din17 august 2022

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a criticat, vineri, argumentele Germaniei împotriva livrării de mari cantităţi de ame din dotarea forţelor armate către Ucraina, relatează dpa.

Întrebat dacă aliaţii ar trebui să pună sub semnul întrebării mai curând obiectivele de creştere a capacităţii militare şi nu livrarea de echipamente suplimentare Ucrainei, Stoltenberg a subliniat că, în opinia sa, o înfrângere a Ucrainei este mai periculoasă decât scăderea ritmului de întărire a stocurilor de arme ale ţărilor NATO.

„Asigurând că Rusia, preşedintele Putin, nu câştigă în Ucraina, sporim şi propria noastră securitate", a declarat Stoltenberg, la o întâlnire cu secretarul de stat american Antony Blinken la Bruxelles.

Folosirea armelor statelor NATO contribuie la reducerea riscului unei acţiuni agresive a Rusiei împotriva unor state aliate, a adăugat el, menţionând de asemenea că peste 80% din armata rusă este implicată în războiul din Ucraina.

08:06 10.9.2022

Armata ucraineană a eliberat 30 de localități din nord-estul țării

Armata ucraineană în acțiune, august 2022
Armata ucraineană în acțiune, august 2022

Volodimir Zelenski a anunţat, vineri seara, că au fost recucerite 30 de localităţi de la trupele ruse în nord-estul ţării, unde Rusia a trimis întăriri pentru a face faţă acestei ofensive, notează AFP.

„Forţele armate ucrainene au eliberat şi preluat controlul a peste 30 de localităţi din regiunea Harkov", la frontiera cu Rusia, a spus Volodimir Zelenski în discursul său video de seară difuzat pe reţelele de socializare.

În pofida câştigurilor teritoriale ale forţelor ucrainene, guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Sinegubov, i-a îndemnat pe locuitorii plecaţi să nu se întoarcă, din cauza lipsei curentului electric şi gazelor în satele recucerite de la ruşi.

Presa din Rusia a anunțat desfăşurarea de întăriri în această direcţie, difuzând videoclipuri în care vehicule blindate, obuziere şi camioane circulă în număr mare pe drumuri. Moscova nu a făcut niciun comentariu cu privire la această desfăşurare, mulţumindu-se să enumere, ca în fiecare zi, pierderile grele pe care armata rusă le-ar fi provocat ucrainenilor.

Autorităţile pro-ruse din teritoriile ocupate în regiune au anunţat, vineri, că evacuează locuitorii în alte zone aflate sub controlul Moscovei sau în Rusia, informează Agerpres.

08:15 10.9.2022

Situație critică la centrala nucleară de la Zaporojie. „Este complet inacceptabil"

Un soldat rus păzește centrala nucleară de la Zaporojie. Imagine din 4 august 2022
Un soldat rus păzește centrala nucleară de la Zaporojie. Imagine din 4 august 2022

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a avertizat, vineri, că „întreruperea totală a energiei electrice” în orașul Energodar, unde se află centrala nucleară de la Zaporojie, „pune în pericol siguranța operațiunilor".

„Este complet inacceptabil. Această situaţie nu poate continua", a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi, și a solicitat „încetarea imediată a bombardamentelor în zonă".

Cea mai mare centrală nucleară din Europa se află în mâinile rușilor, care au amenințat de mai multe ori cu pericolul unei catastrofe.

„Infrastructura electrică care alimentează oraşul a fost distrusă de loviturile la nivelul termocentralei, provocând o întrerupere totală a furnizării apei şi energiei electrice", a explicat Grossi, informat de cei doi experţi ai AIEA prezenţi la faţa locului.

„Având în vedere intensificarea bombardamentelor care continuă, este puţin probabil că va fi posibilă restabilirea alimentării cu energie electrică necesară centralei", a adăugat şeful AIEA, care s-a deplasat la centrala Zaporojie la începutul lunii septembrie.

Operatorul ucrainean Energoatom „intenționează să închidă singurul reactor aflat în funcţiune", care produce în prezent energia electrică necesară pentru răcirea combustibilului nuclear şi siguranţa centralei.

Dacă este necesar, toate sistemele centralei vor trebui să se bazeze pe generatoare de urgenţă care funcţionează pe motorină, avertizează AIEA.

Mai mult, din cauza acestor circumstanţe „dramatice cu care se confruntă locuitorii din Energodar", personalul necesar pentru menţinerea securităţii centralei nucleare ar putea să nu mai fie disponibil.

Rafael Grossi a cerut din nou, în comunicat, instituirea unei zone de securitate în jurul centralei.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG