Linkuri accesibilitate

În groapa comună de la Izium, localitatea eliberată recent de sub ocupația rusească au fost găsite cadavrele unor soldați ucraineni cu mâinile legate la spate - 16 septembrie 2022
În groapa comună de la Izium, localitatea eliberată recent de sub ocupația rusească au fost găsite cadavrele unor soldați ucraineni cu mâinile legate la spate - 16 septembrie 2022

Război în Ucraina | ONU: Rusia a comis crime de război în Ucraina. SUA: Rusia a deportat între 900.000 și 1,6 milioane de ucraineni

Ziua 212 a invaziei: președintele ucrainean i-a îndemnat pe ruși să reziste mobilizării, în timp ce Rusia demarează planurile de anexare în regiunile ocupate ale Ucrainei.

Evenimentele zilei - 23 septembrie

22:54 23.9.2022

SUA și aliații pregătesc noi sancțiuni pentru Rusia dacă avansează cu anexarea Ucrainei

Statele Unite sunt pregătite să impună Rusiei costuri economice suplimentare, împreună cu aliații americani, dacă Rusia avansează cu anexarea Ucrainei, a anunțat vineri Casa Albă.

Rusia a planificat ceea ce SUA au descris drept referendumuri false în porțiuni din estul Ucrainei, ceea ce este văzut ca un pas către anexarea acestor teritorii.

„Știm că aceste referendumuri vor fi manipulate”, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, relatează Reuters.

21:44 23.9.2022

Ucraina a doborât patru drone „kamikaze” de fabricație iraniană

Ucraina a anunțat vineri că a doborât patru drone „kamikaze”de fabricație iraniană, folosite de forțele armate ale Rusiei, ceea ce l-a determinat pe președintele Volodimir Zelenski să se plângă că Teheranul dăunează cetățenilor ucraineni, relatează Reuters.

Forțele ucrainene din sudul Ucrainei au declarat că au doborât vehiculele aeriene fără pilot Shahed-136 deasupra mării, lângă portul Odesa.

Ucraina și Statele Unite au acuzat Iranul că furnizează drone Rusiei, lucru negat de Teheran.

Zelenski a cerut ministerului său de externe să răspundă la utilizarea echipamentelor iraniene, a declarat purtătorul de cuvânt Serghei Nikiforov .

„Asemenea acțiuni ale Iranului sunt considerate pași împotriva suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei și, de asemenea, împotriva vieții și bunăstării cetățenilor ucraineni”, a spus el într-un comunicat.

Experții militari spun că dronele ar fi utile Rusiei atât pentru recunoaștere, cât și ca muniție.

Vineri, un videoclip postat online de un ofițer al Forțelor Armate ucrainene a arătat o altă dronă cu rază lungă de acțiune, Mohajer-6, doborâtă de forțele ucrainene și plutind în mare.

20:46 23.9.2022

G7 nu va recunoaște niciodată referendumurile „false” ale Rusiei

Țările din Grupul celor Șapte (G7) au declarat că nu vor recunoaște niciodată referendumurile „false” ale Rusiei într-o declarație comună.

„Referendumurile” organizate în patru zone ocupate de Rusia din Ucraina au fost o încercare a Moscovei de a crea un pretext „fals” pentru schimbarea statutului teritoriului suveran al Ucrainei, se arată în comunicat.

„Nu vom recunoaște niciodată aceste referendumuri care par a fi un pas către anexarea Ucrainei și nu vom recunoaște niciodată pretinsa anexare dacă va avea loc”,

20:42 23.9.2022

Finlanda va restricționa „semnificativ” intrarea rușilor în țară

Guvernul finlandez a anunțat că va „restrânge în mod semnificativ intrarea cetățenilor ruși” după ce țara a înregistrat un boom de călători ruși peste granița sa de est, în urma ordinelor de mobilizare ale lui Vladimir Putin.

Finlanda va restricționa acum noile vize, a spus guvernul într-un comunicat, invocând „daune grave aduse poziției internaționale a Finlandei”.

„Aspirația și scopul este de a reduce semnificativ numărul de persoane care vin în Finlanda din Rusia”, a declarat președintele Sauli Niinistö pentru postul de stat Yle.

Măsura vine la o zi după ce premierul finlandez Sanna Marin a declarat că „turismul și călătoriile rusești trebuie oprite”, după ce numărul rușilor care intră în țară s-a dublat joi, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al agenției de frontieră.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG