Linkuri accesibilitate

În groapa comună de la Izium, localitatea eliberată recent de sub ocupația rusească au fost găsite cadavrele unor soldați ucraineni cu mâinile legate la spate - 16 septembrie 2022
În groapa comună de la Izium, localitatea eliberată recent de sub ocupația rusească au fost găsite cadavrele unor soldați ucraineni cu mâinile legate la spate - 16 septembrie 2022

Război în Ucraina | ONU: Rusia a comis crime de război în Ucraina. SUA: Rusia a deportat între 900.000 și 1,6 milioane de ucraineni

Ziua 212 a invaziei: președintele ucrainean i-a îndemnat pe ruși să reziste mobilizării, în timp ce Rusia demarează planurile de anexare în regiunile ocupate ale Ucrainei.

Evenimentele zilei - 23 septembrie

07:49 23.9.2022

Volodimir Zelenski s-a adresat rușilor speriați de mobilizare

Coadă de mașini la intrarea în Finlanda, la cel mai sudic punct de trecere cu Rusia, Vaalimaa, aflat la aproximativ trei ore de mers cu mașina de la Sankt Petersburg, 22 septembrie 2022.
Coadă de mașini la intrarea în Finlanda, la cel mai sudic punct de trecere cu Rusia, Vaalimaa, aflat la aproximativ trei ore de mers cu mașina de la Sankt Petersburg, 22 septembrie 2022.

Președintele Ucrainei s-a adresat cetățenilor ruși, în discursul său zilnic de joi seară, și a făcut apel să reziste mobilizării militare anunțate de Vladimir Putin, care a provocat proteste și un nou exod din Rusia.

„Tocmai la puterea ucraineană reacționează conducerea Rusiei, schimbând tactica și încercând să atragă și mai mulți cetățeni și resurse rusești în război”, a spus Volodimir Zelenski.

„Decizia Rusiei privind mobilizarea este o recunoaștere sinceră a faptului că armata lor regulată, care a fost pregătită timp de decenii pentru a ocupa o țară străină, nu a rezistat și s-a prăbușit. Iar acum, din cauza mobilizării, războiul Rusiei împotriva Ucrainei pentru majoritatea cetățenilor ruși nu este ceva ce apare la televizor sau pe internet, ci ceva ce a intrat în fiecare casă rusească”, a mai spus el.

Zelenski a mai spus, în baza serviciilor de informații ucrainene, că scrisorile de recrutare pentru 300.000 de persoane au fost tipărite și semnate înainte de apariția acestei deciziei de mobilizare: „Serviciile noastre de informații au dovedit acest lucru”.

„Dar conducerea rusă se pregătește să ia până la un milion de oameni în armată - acesta este lucrul cheie despre care acum păstrează tăcerea”, a subliniat el.

„55.000 de soldați ruși au murit în acest război în șase luni. Zeci de mii de oameni sunt răniți și mutilați. Vreți mai mult? Mai vreți? Atunci protestați. Împotriviți-vă. Fugiți. Sau predați-vă în captivitatea ucraineană. Acestea sunt opțiuni pentru ca voi să supraviețuiți”, a declarat Zelenski.

07:53 23.9.2022

CNN: Armata rusă este divizată, în timp ce Putin se străduiește să facă față contraofensivei Ucrainei

Rachete rusești lansate împotriva Ucrainei din regiunea rusă Belgorod sunt văzute în zorii zilei de 21 septembrie 2022, în regiunea ucraineană Harkov.
Rachete rusești lansate împotriva Ucrainei din regiunea rusă Belgorod sunt văzute în zorii zilei de 21 septembrie 2022, în regiunea ucraineană Harkov.

Armata rusă este divizată cu privire la cea mai bună modalitate de a contracara avansul Ucrainei pe câmpul de luptă din această lună, potrivit mai multor surse familiare cu serviciile de informații americane citat de CNN, în timp ce Moscova s-a aflat în defensivă atât în est, cât și în sud.

Președintele rus Vladimir Putin dă el însuși indicații direct generalilor de pe teren, au declarat două surse familiare cu serviciile de informații americane și occidentale - o tactică de management extrem de neobișnuită într-o armată modernă, care, potrivit acestor surse, sugerează structura de comandă disfuncțională care a afectat războiul Rusiei încă de la început.

Interceptările serviciilor de informații au surprins ofițeri ruși certându-se între ei și plângându-se prietenilor și rudelor de acasă de deciziile luate de la Moscova, a declarat una dintre aceste surse pentru CNN.

De asemenea, există dezacorduri semnificative în ceea ce privește strategia, liderii militari luptându-se să cadă de acord asupra locului în care să își concentreze eforturile pentru a consolida liniile de apărare, au declarat mai multe surse familiare cu serviciile de informații americane.

Ministerul rus al Apărării a susținut că își redistribuie forțele spre Harkov, în nord-est, unde Ucraina a făcut cele mai mari câștiguri, dar surse americane și occidentale spun că cea mai mare parte a trupelor rusești rămâne în continuare în sud, unde Ucraina a organizat, de asemenea, operațiuni ofensive în jurul Hersonului.

07:58 23.9.2022

Rusia demarează planurile de anexare în regiunile ocupate ale Ucrainei

Patru zone din Ucraina controlate de Rusia și de forțele pro-Moscova se pregăteau să organizeze vineri așa-numitele referendumuri privind aderarea la Rusia, planuri condamnate pe scară largă de Occident ca fiind ilegitime și reprezentând un precursor al anexării ilegale.

Rezultatele sunt așteptate deja să fie în favoarea anexării, iar Ucraina și aliații săi au precizat că nu vor recunoaște rezultatele, relatează Reuters.

Votul în provinciile Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojie, care reprezintă aproximativ 15% din teritoriul ucrainean, este prevăzut să se desfășoare de vineri până marți.

Luna aceasta, Ucraina a lansat o contraofensivă care a recucerit mari porțiuni de teritoriu, la șapte luni după ce Rusia a invadat și a lansat un război care a ucis mii de oameni, a strămutat milioane de persoane și a afectat economia globală.

Referendumurile fictive au fost discutate de luni de zile de către autoritățile pro-Moscova, dar recentele victorii ale Ucrainei au determinat o grabă a oficialilor de a le programa.

Ucraina acuză Rusia că intenționează să încadreze rezultatele alegerilor fictive din aceste patru zone ca fiind un semn de sprijin popular, iar apoi să le folosească drept pretext pentru anexare, similar cu preluarea Crimeei în 2014, pe care comunitatea internațională nu o recunoaște.

08:42 23.9.2022

„Este o mobilizare de 100%” - cum a decurs prima zi a campaniei Rusiei pentru a-și reconstrui armata

Mobilizarea în orașul Komsomolsk din Extremul Orient rusesc, 22 septembrie 2022.
Mobilizarea în orașul Komsomolsk din Extremul Orient rusesc, 22 septembrie 2022.

Convocare transmisă bărbaților eligibili la miezul nopții, în timp ce unii bărbați au avut la dispoziție o oră pentru a-și împacheta lucrurile și a se prezenta la centrele de recrutare.

Învățătorii au fost forțați să împartă anunțuri de recrutare, iar femeile au plâns în timp ce își trimiteau soții și fiii să lupte în războiul Rusiei din Ucraina, aceasta este pe scurt imaginea din prima zi de mobilizare, potrivit unui reportaj publicat de The Guardian.

Cotidianul britanic menționează că minoritățile etnice ar putea fi afectate în mod disproporționat de mobilizare, numită parțială de către Vladimir Putin. Într-un sat de 450 de persoane din regiunea Buriatia au fost împărțite peste 20 de avize.

„Nu este o mobilizare parțială, este o mobilizare de 100%”, a declarat Alexandra Garmazhapova, președinta Fundației Buriatia Liberă.

Activiștii acestei fundații au primit și identificat peste 3.000 de documente de recrutare care au fost livrate în Buriatia în doar 24 de ore de la anunțului președintelui rus.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG