Clericii musulmani îi îndeamnă pe uzbeci să nu se alăture războiului Rusiei în Ucraina
Clericii musulmani îi îndeamnă pe uzbeci să nu se alăture războiului Rusiei în Ucraina, avertizând că acest lucru ar fi împotriva credinței islamice.
Declarația consiliului musulman din Uzbekistan, principala autoritate religioasă a Uzbekistanului, a venit după ce Rusia a oferit cetățenia rapidă străinilor care se înscriu pentru a se alătura armatei sale.
Procurorii de stat din Uzbekistan i-au avertizat pe cetăţenii săi că cei care luptă în conflicte militare în străinătate se confruntă cu urmărirea penală în conformitate cu legea uzbecă.
Membrii unor „organizații teroriste” încearcă să recruteze musulmani pentru a lupta în conflictul din Ucraina sub pretextul „jihadului” sau războiului sfânt, a spus consiliul musulman din Uzbekistan.
Dar, în realitate, nu este permis ca un musulman să participe la vreo acțiune militară decât pentru a-și apăra patria, se spune.
Declarația autorității religioase de vârf din Uzbekistan a venit după ce Rusia a oferit cetățenia rapidă străinilor care se înscriu pentru a se alătura armatei sale, ca parte a unei eforturi mai ample de a-și întări armata.
Un videoclip difuzat pe rețelele de socializare la începutul acestei luni a arătat doi uzbeci capturați în lupte dintre forțele ucrainene și ruse. Deținuții au spus că au fost recrutați la Moscova.
Anchetatorii ONU: Rusia a comis crime de război în Ucraina
Organizația Națiunilor Unite a declarat că anchetatorii au ajuns la concluzia că Rusia a comis crime de război în Ucraina, inclusiv prin bombardarea unor zone civile, numeroase execuții, tortură și violențe sexuale îngrozitoare, scrie The Guardian.
ONU a făcut din investigarea încălcărilor drepturilor omului în timpul războiului o prioritate și, în mai, organul său de top pentru drepturile omului a mandatat o echipă de experți să înceapă lucrul în țară.
De atunci, anchetatorii ONU și-au riscat viața pentru a colecta dovezi ale crimelor comise împotriva civililor, inclusiv în zonele încă amenințate de forțele inamice sau în care rușii au pus mine.
Echipa de trei experți independenți a prezentat vineri prima lor actualizare în fața Consiliului pentru drepturile omului al ONU, după ce acesta a lansat investigații inițiale privind zonele din regiunile Kiev, Cernigov, Harkov și Sumîi, adăugând că își va extinde anchetele.
Echipa de anchetatori a vizitat 27 de orașe și așezări, precum și morminte și centre de detenție și tortură, a intervievat peste 150 de victime și martori și s-a întâlnit cu grupuri de advocacy și oficiali guvernamentali.
Ambasadorul SUA la ONU: Forțele ruse au deportat cu forța între 900.000 și 1,6 milioane de ucraineni
Forțele ruse au deportat cu forța între 900.000 și 1,6 milioane de ucraineni, a declarat ambasadorul SUA la Consiliul pentru drepturile omului al ONU, Michele Taylor.
Taylor a cerut Consiliului ONU crearea unei comisii care să examineze „dovezile tot mai mari ale operațiunilor de filtrare, deportărilor forțate și disparițiilor făcute de Rusia”.
„Numeroase surse indică faptul că autoritățile ruse au interogat, reținut și deportat forțat între 900.000 și 1,6 milioane de cetățeni ucraineni”, a spus Taylor.
Ucraina și aliații săi au acuzat trupele ruse că și-au transportat cetățenii în „lagăre de filtrare” înainte de a-i muta forțat în Rusia.
Kremlinul a spus despre aceste acuzații că sunt o „fantezie”.
Kuleba: China „reafirmă respectul pentru integritatea teritorială a Ucrainei”
Ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, i-a spus omologului său ucrainean Dmytro Kuleba că „suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor trebuie respectate”.
Întâlnirea dintre Wang și Kuleba a avut loc în marja adunării generale a ONU de la New York și a fost prima de când Rusia a invadat Ucraina.
Wang a fost citat de presa de stat chineză spunând că toate eforturile care conduc la soluționarea pașnică a crizei din Ucraina trebuie sprijinite.
Întâlnirea a avut loc în timp ce Rusia a început organizarea de referendumuri în zonele pe care le-a ocupat în Ucraina, în provinciile Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojie.
Wang i-a spus lui Kuleba că „suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor trebuie respectate iar preocupările legitime de securitate ale tuturor țărilor trebuie luate în serios și trebuie sprijinite toate eforturile care conduc la soluționarea pașnică a crizei”.
Wang i-a mai spus omologului său ucrainean că „China s-a angajat întotdeauna să promoveze negocierile de pace, nu stă niciodată cu mâinile în la piept și nu va adăuga niciodată gaz pe foc și nu va profita niciodată de situație în interes propriu”.
„China este întotdeauna de partea păcii și va continua să joace un rol constructiv”, a spus oficialul chinez.
În urma întâlnirii, Kuleba a scris pe Twitter că Wang „a reafirmat respectul Chinei pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”.
Wang a reiterat, de asemenea, „respingerea Chinei a utilizării forței ca mijloc de soluționare a diferențelor”, a adăugat Kuleba.