Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, ar urma să dezbată joi, 29 septembrie, proiectele de lege privind alipirea la Rusia a celor patru provincii ucrainene parţial ocupate de trupele ruse unde sunt în desfăşurare aşa-zise referendumuri.
Informația a fost publicată de agenția TASS și preluată de Reuters, care citează o sursă neprecizată din legislativul rus.
Așa-zisele refendumuri au loc în zonele controlate de Rusia din Doneţk şi Lugansk, în est, şi în Herson şi Zaporijie, în sud.
Timp de patru zile, autorităţile merg din uşă în uşă pentru a colecta voturi. Secţiile de votare se deschid apoi marţi pentru ca locuitorii să voteze în ultima zi. Rezultatele sunt aşteptate la sfârşitul zilei de marţi sau miercuri.
Zelenski a declarat că e „şocat" că Israelul nu a oferit sisteme antirachetă Kievului
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a declarat şocat de faptul că Israelul nu a oferit sisteme antirachete Kievului pentru a ajuta la contracararea atacurilor ruseşti, potrivit unui interviu făcut public sâmbătă, informeazăReuters.
Volodimir Zelenski a cerut sprijin la scurt timp după începerea războiului, în luna februarie. El a menţionat sistemul Domul de Fier (Iron Dome) al Israelului, folosit deseori pentru a intercepta rachetele trase de către militanţii palestinieni din Fâşia Gaza.
Zelenski a făcut aceste remarci într-un interviu acordat reporterilor francezi miercuri. Biroul său a lansat sâmbătă o înregistrare a interviului. Comentariile lui Zelenskii au fost mai puternice decât cele pe care le-a făcut în martie, când a criticat Israelul pentru reticenţa de a trimite arme.
La acea vreme, Israelul a anunţat că va ajuta Ucraina cât poate de mult.
„Înţeleg - au o poziţie dificilă în ceea ce priveşte situaţia cu Siria şi Rusia”, a spus Zelenski, adăugând că nu face acuzaţii.
„Doar prezint faptele. Discuţiile mele cu conducerea israeliană nu au ajutat cu nimic Ucraina. Israelul nu ne-a dat nimic. Nimic. Zero”.
Serghei Lavrov spune că Moscova va proteja deplin orice teritoriu anexat în Ucraina
Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, a declarat sâmbătă, la New York, că regiunile din Ucraina în care au loc referendumuri vor fi sub protecţia deplină a Rusiei dacă vor fi anexate de Moscova, informează duminică Reuters.
Ministrul rus de externe, adresându-se Adunării Generale a ONU şi presei mondiale, a încercat să justifice invazia în Ucraina începută în februarie, repetând afirmaţiile false ale Moscovei conform cărora guvernul ales de la Kiev a fost instalat în mod ilegitim, este plin de neo-nazişti, iar în estul ţării vorbitorii de limbă rusă sunt oprimaţi.
Ministrul rus de externe a lansat vineri referendumuri în patru regiuni din estul Ucrainei (Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie), cu scopul de a anexa aceste teritorii luate cu forţa.
„În urma acelor referendumuri, Rusia va respecta, desigur, exprimarea voinţei acelor oameni care de mulţi ani suferă de pe urma abuzurilor regimului neo-nazist" a declarat Lavrov în cadrul unei conferinţe de presă, după intervenţia avută în cadrul Adunării Generale.
Întrebat dacă Rusia ar avea motive să folosească arme nucleare pentru a apăra regiunile anexate ale Ucrainei, Serghei Lavrov a spus că teritoriul rusesc, inclusiv cel care „va urma să fie consfinţit" în Constituţie în viitor,„este sub protecţia deplină a statului".
„Toate legile, doctrinele, conceptele şi strategiile Federaţiei Ruse se aplică pe întreg teritoriul său", a spus ministrul rus de externe, referindu-se în mod specific la doctrina Rusiei privind utilizarea armelor nucleare.
Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat sâmbătă că afirmaţiile lui Lavrov şi cea anterioară a preşedintelui Putin - despre faptul că este serios cu privire la utilizarea armelor nucleare -, sunt „iresponsabile" şi „absolut inacceptabile".
Zelenski a cerut trupelor ruse să se predea
Preşedintele Volodimir Zelenski s-a adresat din nou, sâmbătă seară, în limba rusă, cetăţenilor ruşi şi a cerut trupelor Moscovei să se predea.
„Încă o dată vreau să le spun ruşilor în rusă. Nu a fost o coincidenţă că mobilizarea criminală declarată de Rusia a fost imediat numită „mobilizare în morminte” de către înşişi cetăţenii Rusiei. Autorităţile ruse ştiu bine că îşi trimit cetăţenii la moarte - nu există alte opţiuni. Comandanţilor ruşi nu le pasă de viaţa ruşilor - trebuie doar să umple spaţiile goale lăsate de morţi, răniţi, cei care au fugit sau soldaţii ruşi care au fost capturaţi. Guvernului dumneavoastră nu îi pasă cine va ocupa aceste locuri. Fie tineri specialişti în IT care nu au servit deloc, fie pensionari care au servit doar în armata sovietică. Aşadar, a venit momentul cheie pentru voi: chiar acum se decide dacă viaţa voastră se va termina sau nu. Este mai bine să nu accepţi o scrisoare de mobilizare decât să mori într-o ţară străină precum un criminal de război. Este mai bine să fugi de mobilizarea criminală decât să fii infirm şi apoi să-ţi asumi responsabilitatea în instanţă pentru participarea la războiul de agresiune. Este mai bine să te predai ucrainenilor decât să fii ucis de armele noastre, în atacuri absolut corecte, deoarece Ucraina se apără în acest război. Noi ne apărăm vieţile, copiii, libertatea. Pentru ce luptă Rusia? Fiecare cetăţean al Rusiei ştie – chiar dacă mulţi nu recunosc, ştiu sigur – că Rusia este cea care aduce răul", a spus Volodimir Zelenski.
El le-a mai spus soldaților ruși că, în cazul în care se predau, ucrainenii nu vor dezvălui condițiile predării, iar dacă nu vor să se întoarcă în Rusia, atunci vor găsi o soluție.